Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Blind zijn en stemmen: Rob en Sandra delen hun verhaal

Sandra en Rob zijn uitgenodigd in het stadhuis om hun ervaring als blinde en slechtziende te delen over het uitproberen van hun stem tijdens verkiezingen. Hoe gaat dat eigenlijk? Stemmen als je niet goed, of helemaal niet kan zien? Voor het eerst dit jaar heeft de gemeente Hengelo een stemmal om de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden te verbeteren.

Sandra en Rob zijn uitgenodigd in het stadhuis om hun ervaring als blinde en slechtziende te delen over het uitproberen van hun stem tijdens verkiezingen. Hoe gaat dat eigenlijk? Stemmen als je niet goed, of helemaal niet kan zien? Voor het eerst dit jaar heeft de gemeente Hengelo een stemmal om de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden te verbeteren.

Sandra en Rob zijn naar het centrum van Hengelo gekomen met de trein. Een beste opgave, zou je denken. Maar zij ervaren dat niet zo. ‘We gaan er altijd graag op uit,’ zegt Rob. Sandra voegt daaraan toe: ‘We doen het ook om een stukje bewustwording te creëren. Mensen zien niet vaak blinden of slechtzienden met een taststok in het openbaar vervoer. Zo proberen we mensen toch te laten zien dat wij er ook zijn en ook mogen zijn.’

Toen Sandra nog goed kon zien, was ze verpleegkundige. Tegenwoordig kan ze dat helaas niet meer en is ze nu, samen met Rob, druk bezig in het verenigingsleven. Ze delen hun passie voor het verbeteren van toegankelijkheid en het bevorderen van inclusie. Daarom vinden ze het zo belangrijk dat de gemeente Hengelo hun wensen heeft aangehoord en er nu een stemmal beschikbaar is voor de Europese verkiezingen.

Ervaringen met een stemmal

Rob schudt zijn hoofd heen en weer bij de vraag of hij al ervaring heeft met het stemmen met een stemmal. Hij heeft het nog nooit gebruikt. Sandra daarentegen wel. Zij herinnert haar eerste ervaring met de stemmal nog goed. ‘De stemmal met die stembox maakt het weer mogelijk om te horen wat er op het papier staat,’ legt ze uit, terwijl ze de cruciale rol van technologie benadrukt voor mensen met een visuele beperking. Rob benadrukt tijdens het gesprek het belang van bewustwording en inclusie, terwijl hij reflecteert op de vooruitgang die er al is geboekt op het gebied van toegankelijkheid: ‘we hebben nog een lange weg te gaan, maar het begin is er.’

Wat is een stemmal?

Een stemmal is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet worden gelegd door een stembureaulid. De stembox met de koptelefoon vertelt de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers in en braille aangegeven. De keizer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met het potlood het gaatje inkleuren.

Dankbaar

Sandra en Rob zijn dankbaar voor de mogelijkheden van de stemmal. ‘Ik wil ook een signaal afgeven naar de gemeente Hengelo dat ik heel blij ben dat dit er nu is,’ zegt Sandra met een glimlach. Straks de toegang hebben tot een stemmal geeft zowel Sandra als Rob een gevoel van blijdschap. ‘We gaan stemmen!’ verkondigt Rob met vastberadenheid.

Dit gesprek gaat over de uitdagingen die mensen met een visuele beperking tegenkomen bij het stemmen, en hoe technologie kan helpen om het makkelijker te maken. Met de juiste hulpmiddelen en ondersteuning kunnen mensen met een visuele beperking volledig meedoen aan het democratische proces en hun stem laten horen.

Ken jij iemand in jouw directe omgeving die slechtziend of blind is? Op donderdag 6 juni aanstaande is het voor hen mogelijk om zelfstandig te gaan stemmen bij het stemlokaal in de bibliotheek Hengelo.

 

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu