Gemeente wil grip op flitsbezorging
Voorbereidingsbesluit reguleert vestiging flitsbezorgdiensten
De gemeente wil de vestiging van flitsbezorgsupermarkten kunnen reguleren. Op dit moment is dat niet mogelijk. Een flitsbezorg-organisatie kan zich nu in elk winkelpand vestigen waar de bestemming detailhandel op rust. Vanuit zo’n vestiging worden boodschappen door de stad bezorgd. Dat kan tot overlast in de omgeving leiden, leert de ervaring. Daarom heeft de gemeenteraad op 9 maart 2022 besloten tijdelijke regelgeving (= voorbereidingsbesluit) vast te stellen om grip te krijgen op nieuwe vestigingen én locaties. Belangrijke voorwaarde hierbij: geen overlast voor de omgeving. Het besluit is direct van kracht door vaststelling in de gemeenteraad.
Flitsbezorgdiensten zijn bezorgsupermarkten met magazijnen en zonder winkelfunctie, ook wel ‘dark stores’ genoemd. In feite zijn het minidistributiecentra in een winkelstraat. Vanaf oktober 2021 kent Hengelo ook een flitsbezorgsupermarkt in een pand in de Nieuwstraat. Deze vestiging is niet voor publiek toegankelijk maar valt wel binnen het begrip detailhandel. Daarom kan een flitsbezorger zich zonder nadere ruimtelijke afweging vestigen in panden met een detailhandelbestemming. Dat is aanleiding voor de gemeente om een voorbereidings-besluit vast te stellen. Het vraagt nog om uitwerking in de vorm van nieuw beleid in de komende periode. Dat beleid moet uiteindelijk de basis vormen voor een nieuw bestemmingsplan.
Klachten
De gemeente ontvangt klachten over de uitstraling van de dark store in de Nieuwstraat en de stalling van veel fietsen in de openbare ruimte voor de zaak. Ook vallen de vele fietsbewegingen vanaf en naar het pand op en de hoge snelheden die de bezorgers hanteren. Daardoor ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties voor voetgangers in de winkelstraten. De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) heeft inmiddels ook zijn bezorgdheid geuit over de situatie in de Nieuwstraat. De gemeente en de SCH zijn met de ondernemer in gesprek over verbetering van de huidige situatie.
Wat is een voorbereidingsbesluit?
De gemeenteraad kan een voorbereidingsbesluit nemen en daarmee verklaren dat voor een bepaald gebied een bestemmingsplan gemaakt gaat worden. Dit gebeurt om te voorkomen dat er in dat gebied ontwikkelingen plaatsvinden, die niet gewenst zijn en in strijd zijn met het nieuw te maken bestemmingsplan. Een voorbereidingsbesluit heeft een geldigheid van één jaar en kan niet worden verlengd. Wel kan de raad weer een nieuw voorbereidingsbesluit nemen.