Gildebor en gemeente Hengelo weer klaar voor de eikenprocessierups
Koude periode weinig invloed
U kunt het zich vast nog wel herinneren. In 2020 reden de Gildebor trekkers met veel lawaai door de Hengelose straten. Het ging om de preventieve bestrijding tegen de eikenprocessierups, die in de (voor)zomer voor veel jeuk en overlast kan zorgen. Ook in het voorjaar van 2021 komen de trekkers weer langs! De bestrijding start als de eerste eitjes uitkomen, dit jaar vermoedelijk begin april. Daarover houden we u via onze kanalen op de hoogte.
Hoe zat het ook alweer? In 2020 werden 15.000 eiken in Hengelo behandeld met aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Dat moest in het donker, de aaltjes kunnen namelijk niet tegen Uv-licht. De resultaten van 2020 waren positief. Zo’n 20 tot 30% minder nesten ten opzichte van 2019 én een afname in omvang van de nesten tussen de 60 en 65%. Wethouder Mariska ten Heuw zei het in oktober 2020 al: ‘Over het resultaat zijn we tevreden. Wij verwachten dat de behandeling steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast.’ Maar hoe pakken we het dit jaar aan?
Aanpak in 2021
Het is flink koud geweest in februari. Heeft dat dan effect op de behandeling? ‘Koud was het zeker, aldus Maico Oude Lenferink, van Gildebor. ‘Maar daar trekt de rups zich weinig van aan. In het verleden hebben onderzoekers verschillende keren eipakketten in de vriezer gelegd. Dat overleefde de rups prima.’ Dus daar gaan we weinig van merken. Toch worden er een aantal dingen aangepast in vergelijking met vorig jaar. Maico: ‘Hoewel we tevreden zijn over de resultaten van vorig jaar, hebben we ook geleerd van onze aanpak. Op een aantal locaties lag het rendement lager dan verwacht. Door de machines op een aantal punten aan te passen, verwachten we dat we ook hier een beter resultaat behalen’.
Maico vervolgt: ‘Zo hebben we een extra machine aangeschaft, daardoor kunnen we nog efficiënter werken. Daarnaast gebruiken we andere spuitmondjes op de vernevelaar. Daardoor komt er meer vocht in de boom én dus meer aaltjes. De boom blijft daardoor langer nat, zodat het aaltje meer tijd heeft om een rups te vinden.’ De bestrijding start op het moment dat de eerste eitjes van de rups uitkomen, vermoedelijk aan het begin van april. Het tijdstip van de bestrijding blijft gelijk: tussen 20.00 en 02.30 uur.
700.000 brandharen
Waarom zijn de rupsen eigenlijk zo vervelend voor mens en dier? De overlast wordt veroorzaakt door minuscule brandharen, waarvan een volwassen rups er ongeveer 700.000 heeft. Ieder brandhaartje heeft kleine weerhaken die irritaties aan huid en luchtwegen kunnen veroorzaken.
Wegzuigen nesten
De verwachting is dat het aantal rupsen en nesten in Hengelo met de biologische bestrijding flink zal dalen. Nieuw dit jaar: vanaf het moment dat de rupsen in processie gaan (dat zijn de bekende rijen rupsen op de stam en takken), gaan er twee ‘grondploegen’ op pad. Deze ploegen zuigen de rupsen al weg voordat ze overlast gaan veroorzaken. Maar wat gebeurt er als er op plekken nog nesten ontstaan? Op overlast gevende plekken komen we dan alsnog langs om nesten weg te zuigen. De hotspots (scholen, verzorgingstehuizen, het ziekenhuis en het zwembad) krijgen hier voorrang.
Meer biodiversiteit voor de lange termijn
Op lange termijn zetten we in op meer variatie in planten en dieren, wat we met een mooi woord biodiversiteit noemen. Dit doen we door bijvoorbeeld anders te maaien (ecologisch bermbeheer) en door meer inheemse planten en bomen aan te planten. Zo wordt het openbaar groen aantrekkelijker voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en -vlinder.
Uitsluitend behandeling gemeentelijke eiken
De bestrijding van de rups vindt uitsluitend plaats op gemeentelijke eiken. Inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor eiken die op eigen terrein staan.