Plan van aanpak tegen fietsdiefstal
Aanpak van een grote ergernis in de stad
Hengelo is een veilige en leefbare stad, waar het volgens de meeste inwoners fijn wonen is. De gemeente Hengelo heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in veiligheid. Maar ondanks alle maatregelen blijft het aantal fietsdiefstallen een probleem. Gemeente en politie willen daar graag iets aan doen. Het college van B en W heeft daarom een plan van aanpak vastgesteld. In het plan van aanpak is een overzicht van maatregelen te vinden die de gemeente Hengelo, in samenwerking met de politie, de komende jaren in gaat zetten om fietsdiefstal te reduceren.
Cijfers
Het aantal fietsdiefstallen in Hengelo laat door de jaren heen, net als in de rest van Nederland, een dalende trend zien. In 2019 is het aantal fietsdiefstallen met 35% gedaald ten opzichte van 2016. Tijdens de eerste maanden van de Corona crisis is het aantal fietsdiefstallen flink gedaald. Inmiddels zit er weer een stijgende lijn in. De diefstal van een e-bike is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl de diefstal van stadsfietsen is afgenomen. Het werkelijke aantal diefstallen ligt hoger. Hoe hoog is niet bekend, maar de schatting is dat van slechts 20 procent van de fietsdiefstallen aangifte wordt gedaan. Onduidelijk is dus of er echt sprake is van een daling of dat dit zo lijkt omdat de aangiftebereidheid lager wordt.
Huidige aanpak
In het verleden zijn verschillende acties uitgevoerd om fietsdiefstal tegen te gaan. Daarnaast zijn er enkele doorlopende acties die worden uitgevoerd. Het gaat onder andere om tijdelijk cameratoezicht, toezicht op foutgeparkeerde fietsen en fietswrakken, lokfietsen, het digitaal opkoopregister en graveeracties.
Hotspots
Het grootste deel van de aangiftes van fietsdiefstal komt uit de binnenstad. Het college kiest er daarom voor om hier te starten met de aanpak. Een aantal bekende hotspots in de Hengelose binnenstad zijn het station aan de voor- en achterzijde, Thiemsbrug, de Beursstraat, de Enschedesestraat en verschillende uitgaansplekken.
Vier thema’s
De maatregelen genoemd in het plan van aanpak zijn opgedeeld in vier thema’s: preventie & bewustwording, toezicht, fysieke maatregelen en opsporing.
Preventie & bewustwording
- Bewustwordingscampagnes (twee keer per jaar) om fietsdiefstal tegen te gaan. Inwoners worden geïnformeerd over wat ze zelf kunnen doen om fietsdiefstal te voorkomen.
- Plaatsen van bebording bij verschillende fietsenstallingen om inwoners te attenderen op het goed op slot zetten van de fiets.
Toezicht
- Regulier toezicht door boa’s en politie;
- toezicht door Tactory bij het station;
- schouw voor monitoring van fietsenstallingen.
Fysieke maatregelen
- Structureel hek bij fietsflat station plaatsen;
- uitvoering en handhaving fiets parkeren en weesfietsen beleid;
- fietsparkeervoorzieningen uitbreiden;
- extra (bewaakte) stallingsvoorzieningen tijdens evenementen.
Opsporing
- Stimuleren aangiftebereidheid (onderdeel van bewustwordingscampagnes);
- inzetten lokfiets;
- burgeractie boa’s.