Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Coming Out Dag

Internationale dag van aandacht en respect voor lhbti's en queer-personen

Dinsdag 11 oktober is het internationale Coming Out Dag. Dit is de dag waarop we wereldwijd stilstaan bij het uit-de-kast-komen van lhbti's en queer-personen. Dit is nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hengelo hangt dan - net als tientallen andere steden - de Progressvlag uit, de opvolger van de regenboogvlag.

De internationale Coming Out Dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele geaardheid. Iedereen hoort erbij in Hengelo!

Progress vlag

Aandacht voor de positie van lhbti's en queer-personen is nog steeds nodig. Vandaar dat er op 11 oktober verschillende activiteiten in de stad zijn.

Dinsdag 11 oktober om 10.30 uur hijst wethouder Marie-José Luttikholt de Progressvlag in de hoge vlaggenmast op het Burgemeester Jansenplein, aan de voorkant van het stadhuis (bij het monument). Twentse roze ouderen zijn daarbij aanwezig. Ook andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Verschillende Hengelose organisaties (scholen, Wijkracht, bibliotheek en Oyfo) en een deel van de Hengelose horeca hijsen ook de vlag voor Coming Out Dag. 

Wethouder Marie-José Luttikholt opent op 11 oktober om 10.45 uur de expositie 'Oudroze' in de Stadshuishal. 

29 Nederlandse roze ouderen zijn gefotografeerd op raamstickers van 120 x 80 cm. en vertellen hun levensverhaal.

De expositie is zowel aan de binnen- als buitenzijde van het Stadhuis te bekijken tot 1 december 2022.

Bezoek aan de expositie is vrij toegankelijk voor iedereen.

Dinsdagmorgen 11 oktober is er een koffiemoment voor roze ouderen (65+) bij Hotel Nationaal, vanaf 11.15 tot ca. 12.15 uur. 

Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk op uitnodiging. 

Op dinsdag 11 oktober vanaf 19.30 (inloop) tot 22.00 uur is er in de Bibliotheek Hengelo een vrolijke pubquiz.

Nanoah Struik – ervaringsdeskundige op het gebied van non-binariteit – neemt ons mee in de Queer (Pub)Quiz. Een zeer interactieve avond waarin plezier en speelse educatie voorop staat. Bereid je voor op een pubquiz over de queer popcultuur, met een focus op gender/non-binariteit.

De avond is vrij toegankelijk voor iedereen. Wel graag even aanmelden.

Meer info en aanmelden

 

In de stad is de Coming Out Dag zichtbaar en merkbaar. De Progressvlag wappert voor het stadhuis en ook een deel van de Hengelose horeca en (maatschappelijke) organisaties vlaggen mee. De straatverlichting in de binnenstad brandt op maandag 10 en dinsdag 11 oktober in regenboogkleuren, inclusief de verlichting van de stadhuistoren. 

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in eigen sociale kring of waar dan ook.

De Progressvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenderpersonen. En voor anderen die wat betreft hun gender, seksualiteit of hun lichaam vallen buiten wat in de maatschappij wordt gezien als 'standaard'. De gemeente hijst de vlag om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare ondersteuning en ook een boodschap aan alle Hengelose inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Progressvlag

 

 

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu