Vuurwerk, opslag en verkoop

Ondernemers die vuurwerk willen opslaan en verkopen hebben een milieuvergunning en een verkoopvergunning van de gemeente nodig.

In de gemeente Hengelo wordt alleen consumentenvuurwerk opgeslagen. De opslag en verkoop van vuurwerk moet voldoen aan allerlei eisen. Die eisen staan in het Vuurwerkbesluit.

In verband met de coronamaatregelen was er in 2020 een vuurwerkverbod. En voor carbidschieten een meldplicht.

Om vuurwerk te mogen opslaan is een milieuvergunning nodig. Voor consumentenvuurwerk tot 10.000 kg vraagt u de vergunning aan bij de gemeente. Gaat het om meer dan 10.000 kg? Dan moet u de vergunning aanvragen bij de provincie.

Ondernemers die vuurwerk willen verkopen hebben een verkoopvergunning van de gemeente nodig. Met die vergunning mogen zij op drie vaste dagen per jaar consumentenvuurwerk verkopen.

Het aanvragen van een vergunning voor de verkoop van vuurwerk bij de gemeente kost in 2021:

  • € 335,70 voor een nieuwe verkoopgelegenheid;
  • € 167,90 voor een bestaande verkoopgelegenheid (verlenging)

De gemeente controleert (vaak samen met de politie) de verkooppunten van vuurwerk. Dat doet zij vóór en tijdens de verkoopdagen. De opslag- en verkoopruimten moeten bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde bouwkundige eisen. Ook moet er een sprinklerinstallatie zijn.

De gemeente Hengelo ondersteunt initiatieven van inwoners die met elkaar afspreken om tijdens de jaarwisseling in hun buurt geen vuurwerk af te steken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een straat, pleintje, speeltuin of buurt. De gemeente stelt gratis borden beschikbaar waarmee bewoners het vrijwillige vuurwerkvrije gebied kunnen markeren.

Team Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu