Oplaadpunten voor elektrische auto's

Elektrische auto's zijn minder belastend voor het milieu.

In Nederland rijden bijna 9 miljoen auto's. Een auto is een makkelijk en comfortabel vervoermiddel. Maar auto's zorgen ook voor problemen. Ze vervuilen ons milieu door de uitstoot van roetdeeltjes, stikstof en kooldioxide en ze produceren veel omgevingslawaai. Gelukkig zijn er steeds meer automobilisten die kiezen voor auto's die minder belastend zijn voor het milieu. Het aantal elektrische auto's groeit bijvoorbeeld snel. En op steeds meer plekken staan oplaadpalen voor deze auto's.

Wilt u weten waar u de openbare oplaadpunten kunt vinden? Kijk dan op Oplaadpalen.nl of Oplaadpunten.nl.

In Hengelo zijn tientallen openbare oplaadpunten. De gemeente krijgt daarvoor subsidie van de Provincie Overijssel.

De gemeente plaatst en exploiteert de oplaadpalen niet zelf. Daarvoor geeft de gemeente, onder bepaalde voorwaarden, toestemming aan ondernemers. Ondernemers die oplaadpalen willen plaatsen en exploiteren kunnen zich melden bij de gemeente. Op dit moment heeft de gemeente alleen een overeenkomst met Allego. Hieronder leest u daarover meer.

Bent u eigenaar van een elektrische auto en kunt u niet op eigen terrein parkeren en laden? En wilt u graag een openbaar oplaadpunt in uw buurt hebben? Dan kunt u online een openbaar oplaadpunt aanvragen bij Allego via de website openbaarladen.nl. De gemeente Hengelo heeft met Allego een overeenkomst afgesloten voor het plaatsen en beheren van openbare oplaadpunten.

Hoe werkt het?

 • U vult online uw aanvraag in met uw naam, uw adres, de gegevens van uw auto en een scan van uw eigendomsbewijs of leasecontract.
 • Allego regelt de rest en houdt u op de hoogte.
 • Eerst kijkt Allego of u in aanmerking komt voor een oplaadpunt.
 • Dan kijkt Allego waar het oplaadpunt kan komen op basis van het beleid en de regels van de gemeente.
 • Tenslotte plaatst en beheert Allego het oplaadpunt.
 • U betaalt alleen voor het laden van uw auto!

Wilt u meer informatie? Kijk dan verder op openbaarladen.nl.

Wilt u weten:

 • waarom de gemeente Hengelo meewerkt aan het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto's,
 • onder welke voorwaarden de gemeente Hengelo dat doet,
 • hoe de gemeente hierin samenwerkt met ondernemers,
 • hoe een inwoner of bedrijf uit Hengelo een openbare oplaadpaal kan aanvragen,
 • wat er gebeurt met een aanvraag voor een openbare oplaadpaal.

Kijk dan in de Beleidsregel openbare oplaadpalen voor elektrische auto's (Pdf).

Woont u in een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren (VvE) en een gezamenlijke parkeerplaats? Dan kunt u geen openbaar oplaadpunt in de buurt aanvragen, omdat er een eigen parkeerterrein aanwezig is. En u kunt ook niet in uw eentje beslissen over de aanleg van een laadpaal op de gezamenlijke parkeerplaats. Bovendien zijn de kosten hoger dan voor een oplaadpunt bij een 'gewoon' huis.

Voor het financiële probleem is een oplossing bedacht. Een VvE met meer dan 10 appartementen mag namelijk geld lenen voor het aanleggen van een oplaadpunt voor elektrische auto's. Dat kan met de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op deze manier kan een VvE voorkomen dat de eerste e-rijder van het appartementencomplex voor alle kosten opdraait en de volgende e-rijders een gratis laadpunt hebben.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu