Parkeerontheffing blauwe zone (parkeerschijfgebied)

De gemeente Hengelo heeft een aantal blauwe zones.

Er zijn zones rondom het centrum: de Afrikaanderbuurt, de Dichtersbuurt, Elsbeek-Zuid, Kastanjeplein en Thiemsland. Daarnaast zijn er zones in de omgeving van het ziekenhuis en rondom het ROC aan De Gieterij.

Woont u in één van deze zones? Of hebt u er een bedrijf? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden bij de gemeente een parkeerontheffing aanvragen.

De parkeerschijfzones kunt u herkennen aan blauw gekleurde stoepranden en verkeersborden. U mag hier alleen parkeren met het gebruik van een parkeerschijf op de aangewezen parkeervakken of -stroken waar een blauwe streep is. Op de verkeersborden staat per zone de maximale parkeertijd vermeldt. Let op: als er in de zone ergens geen blauwe streep is mag u er helemaal niet parkeren.


Hebt u een geldige gehandicaptenparkeerkaart? Dan mag u onbeperkt en zonder parkeerschijf parkeren in de blauwe zone!

 • U staat bij de gemeente ingeschreven op een adres in een parkeerschijfzone.
 • Het kenteken van de auto staat bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) op uw naam en adres.
 • Als u een lease- of bedrijfsauto hebt, kunt u bewijzen dat u de bestuurder bent van deze auto.
 • U hebt geen parkeerplaats op eigen terrein (POET).
 • U kunt in het complex waar u woont geen parkeerplaats kopen of huren.
 • Hebt u meer dan één auto en maximaal één parkeerplaats, dan mag u een parkeerontheffing aanvragen.

Een parkeerontheffing wordt alleen verleend bij voldoende parkeercapaciteit.

 • Het bedrijf is gevestigd in een parkeerschijfzone.
 • Het bedrijf is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 • Het bedrijf heeft geen parkeerplaats op eigen terrein (POET).
 • Voor personeel kan alleen een ontheffing worden aangevraagd als de auto echt nodig is voor het werk. Dus niet voor woon-werkverkeer.

In 2020 kost de behandeling van uw aanvraag:

 • voor een bewonersontheffing (1e): € 36
 • voor een tweede bewonersontheffing (of meer): € 106,80
 • voor een bewonersontheffing met eigen parkeergelegenheid: € 106,80
 • voor een bezoekersontheffing: € 37
 • voor een bedrijfsontheffing: € 106,80

Dit zijn administratiekosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een ontheffing. Het kan zijn dat uw ontheffing binnen het jaar vervalt omdat u bijvoorbeeld verhuist of geen eigenaar van een auto meer bent. U ontvangt dan geen geld terug.

U kunt de parkeerontheffing heel gemakkelijk digitaal aanvragen via onze parkeerbalie. U hebt daarbij wel uw DigiD nodig. Uw parkeerontheffing is direct geldig nadat u uw aanvraag online hebt betaald.

Parkeerbalie

Let op: Wilt u een parkeerontheffing aanvragen voor een bedrijf? Dan hebt u een eigen account nodig, deze kunt u per e-mail aanvragen via: gemeente@hengelo.nl. Vermeld in uw e-mail:

 • kvk-nummer;
 • naam bedrijf;
 • naam contactpersoon.

Lukt het niet digitaal? Dan bent u natuurlijk ook welkom bij de balies op het Publieksplein. Wij helpen u graag.

Bezoekersvergunning

Bewoners van een parkeerschijfzone kunnen ook een bezoekersontheffing aanvragen. Bedrijven komen daarvoor niet in aanmerking.

Per woonadres kunnen er maximaal 2 bezoekersontheffingen aangevraagd worden. Met uitzondering van de volgende woonadressen hier kan maximaal 1 bezoekersontheffing aangevraagd worden:
Afrikaanderbuurt
Colensostraat, Drienerstraat 93 t/m 133, Paul Krugerstraat 54 t/m 64, 70 t/m 70-72, 80 t/m 80-74
Elsbeek Zuid
Anninksweg 30 t/m 34, 80, 82, 97 t/m 109, 115 t/m 125, Enschedesestraat 97 t/m 109, 115 t/m 125,
Wolter ten Catestraat 1 t /m 27 I, 31 t/m 35, 39 t/m 47
Dichtersbuurt
Deldenerstraat 61, 65 109 t/m 119, Lansinkesweg 14 t/m 28
Kastanjeplein
Bornsestraat 2 t/m 14C, Oldenzaalsestraat 1 t/m 5T, 23-61 t/m 125, Ir. M. Schefferlaan 19/21/47/49/51
Thiemsland
Algonquin, Canadian Grenadier, Somerset

Bewonersontheffing

Hebt u een digitale parkeerontheffing ‘bewoners’ en bent u verandert van auto? Dan kunt u zelf het kenteken wijzigen via de digitale parkeerbalie:

Parkeerbalie

Het kenteken moet wel op uw naam en woonadres staan. Bij een leaseauto overlegt u een schriftelijk bewijs van een leasecontract waaruit blijkt dat u de contracthouder bent. Maakt u gebruik van een bedrijfsauto, dan overlegt u een schriftelijk bewijs van uw werkgever waaruit blijkt dat u de bestuurder bent van de auto.

Bezoekersontheffing of ontheffing voor bedrijven

Hebt u een digitale parkeerontheffing ‘bezoekers’ of een digitale ontheffing voor uw bedrijf? Dan kunt u het kenteken aan- of afmelden via de Parkeerapp. U ontvangt inloggegevens na de aankoop van de parkeerontheffing.

Afrikaanderbuurt:

Bothastraat, Colensostraat, Cronjéstraat, Hertzogweg, Paul Krugerstraat, Reitzstraat, de la Reystraat, Schalkburgerstraat, Steijnstraat.

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Elsbeek Zuid:

Enschedesestraat 96 tot en met 123, Drienerbeekweg, Kievitstraat, Professor van 't Hofstraat, Professor Lorentzstraat, Spreeuwenstraat, Ziekenhuisstraat.

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Dichtersbuurt:

Brugstraat (tussen de Marskant en Dorpsmatenstraat), Jacob Catsstraat, Deldenerstraat (tussen de Tuindorpstraat en Floresstraat), Emmaweg (tussen de Lansinkesweg en de Helmersstraat), Helmersstraat, Van Lennepstraat, Tollensstraat, Tuindorpstraat (tussen de tunnel en de Deldenerstraat), Vondelstraat, Willemstraat (tussen de Marskant en Helmersstraat).

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Kastanjeplein:

Dennenbosweg, (tussen de Bornsestraat en Eikstraat), Eikstraat (geen parkeerterrein, betaald parkeren), Kastanjeplein, Leusveenweg, Oversteweg, Sparweg.

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

ROC:

Industriestraat tussen 13 tot en met 78

Ontheffingplicht: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur met schijf maximaal 2 uur.

Schouwinksweg, Kerkstraat tussen 9 tot en met 126

Ontheffingplicht: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Thiemsland:

Algonquin, Canadian Grenadier, Somerset

Ontheffingplicht: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

ZGT:

Boerhaavelaan 59 A / B 63, 65, 71 / even nummers: 110 t/m 146, Deldenerstraat oneven nummers 215 t/m 263, Professor Eykmanplantsoen, Geerdinksweg even nummers: 112 t/m 122, Anthony van Leeuwenhoeklaan, Van Swietenstraat.

Ontheffingplicht: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur, met parkeerschijf maximaal 1 uur.

Publieksplein (Stadhuis)

Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Afspraak maken

Wilt u voorkomen dat u misschien lang moet wachten? Maak dan eerst een afspraak. Dat kan heel gemakkelijk via het digitale formulier!

Afspraak maken  

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu