Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Bromfietsrijbewijs

Om op een bromfiets, scooter, snorfiets, brommobiel of een speed pedelec te mogen rijden, hebt u een bromfietsrijbewijs nodig.

Hiervoor moet u examen doen. Als u bent geslaagd, kunt u uw bromfietsrijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak, ook als u het rijbewijs wilt vernieuwen. Hebt u al een motor- of autorijbewijs? Dan hoeft u geen bromfietsrijbewijs te halen.

Voor een bromfietsrijbewijs moet u theorie- en praktijkexamen doen. Meer informatie over het examen vindt u op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Hebt u al een geldig motor- of autorijbewijs, rijbewijs A of B? Dan is een apart bromfietsrijbewijs niet nodig. Het bromfietsrijbewijs, rijbewijs AM, wordt dan automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Geslaagd? Dan mag u het bromfietsrijbewijs aanvragen bij uw gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Aanvragen kan tot 3 jaar na de dag waarop u examen hebt gedaan. U moet het rijbewijs persoonlijk aanvragen en afhalen. Betalen doet u meteen bij de aanvraag.

Meenemen

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Paspoortwet (de pasfoto mag niet ouder dan 6 maanden zijn)

Let op: Laat uw pasfoto maken bij een vakfotograaf. Die is op de hoogte van alle eisen.

  • een bromfietsrijbewijs: € 44,65
  • een spoedaanvraag: € 34,10 extra

De levertijd is 5 werkdagen. Rijbewijzen worden op een centrale plaats in Nederland gemaakt. U krijgt uw nieuwe rijbewijs daarom niet meteen mee.

U kunt het rijbewijs ook met spoed aanvragen. Als u de spoedaanvraag doet vóór 14.30 uur dan kunt u het nieuwe rijbewijs in het algemeen de volgende dag na 11.00 uur ophalen. Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Is uw bromfietsrijbewijs gestolen of vermist? Meld dit dan zo snel mogelijk. Dat kan online op de website van de RDW (inloggen moet met DigiD) of persoonlijk bij de gemeente. Wilt u de vermissing bij de gemeente melden? Maak dan eerst een afspraak. En neem bij uw bezoek aan de balie een geldig identiteitsbewijs mee.

Nadat u een verklaring van vermissing hebt ingevuld, kunt u meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Een proces-verbaal van de politie is daarvoor niet nodig.

Soms zal de gemeente toch de politie inschakelen. Bijvoorbeeld als u al vaker een document bent kwijtgeraakt of als wij misbruik vermoeden. De politie gaat dan onderzoek doen. Zolang dat onderzoek duurt, krijgt u nog geen nieuw rijbewijs.

Zodra u de vermissing gemeld hebt, is uw vermiste rijbewijs ongeldig. Als u het toch nog terugvindt, kunt u het niet meer gebruiken. U moet het inleveren bij de gemeente.

Geef nooit zomaar een kopie af van uw identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of verblijfsdocument. Voorkom misbruik en weet hoe u de kopie kunt bewerken zodat identiteitsfraude minder gemakkelijk wordt. U bent niet altijd verplicht om een kopie van uw identiteitsbewijs af te geven.

Geeft u toch een kopie af? Schrijf er dan op:

  • dat het een kopie is
  • aan welk bedrijf u de kopie geeft
  • de datum waarop u de kopie afgeeft

Er is ook een handige app die u hiervoor kunt gebruiken. Kijk voor meer informatie op de pagina over identiteitsfraude.

Maak een afspraak

Voor het aanvragen en afhalen van een bromfietsrijbewijs kunt u alleen op afspraak terecht op het Publieksplein.  

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu