Optie

Optie is een eenvoudige, goedkope en snelle manier om Nederlander te worden.

Bij optie besluit de gemeente of u Nederlander kunt worden. U hoeft geen inburgeringsexamen te doen. U kunt in principe ook uw huidige nationaliteit behouden. Om in aanmerking te komen voor optie moet u al wel een bepaalde binding met Nederland hebben.

Om optie te kunnen aanvragen moet u altijd een geldig verblijfsdocument hebben gehad. U moet in het bezit zijn van een paspoort van uw huidige nationaliteit én u moet behoren tot één van de volgende categorieën:

 • U bent meerderjarig, in Nederland geboren en u woont sinds uw geboorte onafgebroken in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba.
 • U bent in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba geboren en hebt hier tenminste drie jaar onafgebroken gewoond en u hebt vanaf uw geboorte geen nationaliteit (dat wil zeggen dat u staatloos bent).
 • U bent meerderjarig en u woont vanaf uw vierde jaar onafgebroken in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba.
 • U bent meerderjarig, oud-Nederlander en u woont tenminste één jaar in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba.
 • U bent tenminste drie jaar getrouwd met een Nederlander en woont tenminste vijftien jaar onafgebroken in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba.
 • U bent 65 jaar of ouder en woont tenminste vijftien jaar onafgebroken in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba.
 • U bent minderjarig, door een Nederlander erkend en tenminste drie jaar onafgebroken verzorgd en opgevoed door deze Nederlander.
 • U bent minderjarig en staat onder het gezamenlijk gezag van een niet-Nederlandse vader of moeder en een Nederlander. U bent sinds het instellen van het gezag tenminste drie jaar verzorgd en opgevoed door deze Nederlander en u woont niet in het land waarvan u de nationaliteit hebt.

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u een optieverklaring afleggen. Dit moet bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente onderzoekt vervolgens of u met de politie in aanraking bent geweest. Als u de laatste vijf jaar een gevangenisstraf, leerstraf, taakstraf of hoge geldboete hebt gekregen, kunt u namelijk geen Nederlander worden.

Als u aan alle eisen voldoet zet de burgemeester zijn handtekening onder het besluit. Vervolgens krijgt u een brief van de gemeente met een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. Net als bij naturalisatie wordt u bij optie pas Nederlander als u deze ceremonie hebt bijgewoond.

De naturalisatieceremonie is een speciale, feestelijke bijeenkomst die door de gemeente wordt georganiseerd. U wordt pas Nederlander als u de ceremonie hebt bijgewoond. U moet binnen een jaar na de beslissing op uw aanvraag op de ceremonie verschijnen. 

Na de ceremonie duurt het nog ongeveer een week totdat de gemeente uw gegevens heeft aangepast. Daarna kunt u bij de afdeling Burgerzaken een Nederlands paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Als de aanvraag wordt afgewezen krijgt u daarvan schriftelijk bericht. Bent u het niet eens met de afwijzing dan kunt u bezwaar maken bij de gemeente. Hoe dat moet, kunt u lezen in de afwijzingsbrief.

De optieprocedure kost in 2020:

 • voor één persoon: € 191
 • voor gehuwde of samenwonende partners die tegelijkertijd aanvragen: 
  € 326
 • voor een mede-opterend minderjarig kind: € 21.

U betaalt bij de aanvraag. Als uw aanvraag wordt afgewezen krijgt u het geld niet terug. De kosten worden gezien als een bijdrage in het onderzoek.

De optieprocedure duurt ongeveer drie maanden.

Maak een afspraak

Voor het afleggen van een optieverklaring kunt u alleen op afspraak terecht. Plan uw afspraak via het digitale formulier. 

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)

Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu