Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Waar bent u naar op zoek?

Bladoverlast

De gemeente ruimt blad op waar het moet en laat het liggen waar het kan.

In de herfst is het vaak prachtig in de natuur. Het vallende blad en de herfstkleuren leveren mooie plaatjes op. En het afgevallen blad is goed voor het bodemleven en beschermt planten en dieren. Maar soms is al dat herfstblad op de grond ook lastig en zelfs gevaarlijk. Als het nat is kan het wegdek erg glad worden. En een dikke laag blad kan het gras en ander groen verstikken. De gemeente en Gildebor gaan het blad opruimen om overlast en onveiligheid zoveel mogelijk te voorkomen.

Het blad wordt opgeruimd van begin november tot eind januari. De drukste wegen en fietspaden zijn in verband met de verkeersveiligheid het eerst aan de beurt. In de wijken streeft de gemeente naar twee opruimrondes. De planning is erg afhankelijk van de weersomstandigheden en het soort boom. De eik laat haar bladeren bijvoorbeeld geleidelijk vallen en platanen doen dat in één keer. De gemeente kan daarom van tevoren niet aangeven wanneer in welke buurt het blad wordt opgeruimd.

Let op: De gemeente werkt op basis van een eigen planning en niet op afroep!

De gemeente probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar u kunt ook zelf meehelpen om uw buurt netjes en veilig te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het blad op een hoop te vegen in een grasstrook of op de rand van de stoep. De medewerkers van de gemeente kunnen het blad dan eenvoudig meenemen. Zorg ervoor dat het blad niet in grote hopen tegen bomen of lantaarnpalen aan komt te liggen. Want dan kunnen de machines er niet goed bij. En houd er rekening mee dat het blad na de tweede opruimronde niet meer wordt opgehaald. Alvast bedankt voor uw hulp!

Dan mag u tot eind november het blad uit eigen tuin bij de bladerhopen op de rand van de stoep of een grasstrook vegen.

Tip: Bladafval kunt u ook op een composthoop in de tuin opslaan. In het voorjaar is de compost dan goed te gebruiken als bemesting in de tuin. En zo'n bladhoop is ook een voedselbron én een plek om te schuilen voor dieren zoals egeltjes.

De gemeente Hengelo maakt bladaarde van afgevallen herfstbladeren. Bladaarde is een rijke voedingsstof voor de bodem. Zo wordt er van afval weer grondstof gemaakt. Om een zo hoog mogelijke voedingswaarde en energie te bereiken wordt het blad niet gecomposteerd maar gefermenteerd. Wilt u meer informatie? Bijvoorbeeld over het fermentatieproces? Of wilt u weten wat er met de bladaarde wordt gedaan? Kijk dan verder in de folder Bladaarde (Pdf).

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu