Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Waar bent u naar op zoek?

Straattegeltuintjes

Maak uw buurt groener!

Hebt u geen (voor)tuin, maar wilt u wel graag meer groen in uw straat? Dan is een straattegeltuintje misschien iets voor u. Een straattegeltuintje is bedoeld voor straten waar geen voortuinen zijn. Bij een straattegeltuintje mag u een paar tegels van de stoep, direct grenzend aan de voorgevel van uw woning, weghalen en er groen voor in de plaats zetten. 

Een straattegeltuintje aanleggen tegen de gevel van uw huis gaat snel en gemakkelijk. Maar houd wel rekening met een aantal spelregels. Hieronder en in de folder straattegeltuintjes leest u daar meer over.

Groen zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen. En uw straat wordt er kleuriger en gezelliger van.

Ook voor dieren zijn planten, struiken en bomen onmisbaar. Vogels eten ervan, schuilen erin of maken er een nest. En bijen en vlinders leven van de nectar en het stuifmeel van sommige planten. Ook met een eenvoudig geveltuintje, kunt u de natuur een handje helpen.

Voordat u begint met de aanleg, moet u een straattegeltuintje altijd eerst aanvragen bij de gemeente. Vul het aanvraagformulier (Pdf) in en stuur het formulier naar: Gemeente Hengelo, Afdeling SBO/Team Beheer, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. U krijgt van ons zo snel mogelijk bericht of een geveltuintje bij uw woning is toegestaan. Hebt u nog vragen? Dan mag u natuurlijk ook even bellen.

Bent u zelf niet de eigenaar van de woning? Overleg dan ook eerst even met de verhuurder of huisbaas voordat u het tuintje gaat aanleggen.

Het kabelverkeer in de grond is soms erg druk. Niet altijd is precies bekend waar kabels en leidingen lopen en op welke diepte. Let dus goed op als u gaat graven. Als u kabels of leidingen beschadigt, hebt u daar niet alleen last van maar ook de kosten van herstel zijn voor uw rekening.
De gemeente en net- en leidingbeheerders moeten voor aanleg, reparatie en onderhoud altijd vrije toegang hebben tot de gemeentegrond. Als er door deze activiteiten schade aan uw tuintje ontstaat, dan zijn de kosten ook voor uw rekening.

Op de stoep moet er natuurlijk genoeg ruimte overblijven voor voetgangers. Over de hele lengte van het tuintje moet een vrije zone overblijven van minimaal 120 centimeter. De maximale breedte van het tuintje is 30 centimeter. Alleen als de stoep breder is dan 240 centimeter mag het tuintje maximaal 60 centimeter zijn. In dat geval moet u een opstaande rand van minimaal 15 centimeter maken.

De tegels die u eruit haalt blijven eigendom van de gemeente. Als u stopt met het tuintje moeten de tegels er weer in. Tip: Gebruik de tegels als afscheiding van uw tuintje door ze rechtopstaand in te graven. Zo raakt u ze niet kwijt!

Nadat u het tuintje hebt aangelegd, zorgt u ook zelf voor het onderhoud. Als u dat niet goed doet, kan de gemeente het gebruik van de gemeentegrond opzeggen. In dat geval krijgt u eerst een mondelinge of schriftelijke waarschuwing en een wachttijd van één maand.

Tips voor het onderhoud van uw tuintje: 

  • Gevels houden water tegen en het water bij gevels loopt snel weg. Daarom blijven geveltuintjes vaak droog. Geef dus regelmatig water of kies voor planten die weinig water nodig hebben.
  • Bemest het tuintje af en toe.
  • Houd goten en ventilatieroosters in de gevel vrij.
  • Voorkom overlast: snoei bijtijds overhangende takken of begroeiing.
  • Kies planten die passen bij de omstandigheden. Let daarbij op maat, grondsoort en standplaats (zon/schaduw).

Niet alle planten en struiken zijn geschikt zijn voor een straattegeltuintje. Kleine plantjes kunnen uitgroeien tot reusachtige, prikkende struiken. En dat kan in zo'n klein tuintje voor overlast zorgen. Ook door krachtige wortelgroei kan ondergronds schade ontstaan aan kabels, leidingen en gevel. Houd er rekening mee dat u aansprakelijk bent voor eventuele overlast en schade.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu