Nieuwe Energie

NieuweEnergie

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
NieuwsPlanning
Terug

30 april

Energie opwekken op Westermaat Campus; wat is mogelijk met zon en wind?

Kunnen er lagere windmolens geplaatst worden op bedrijvenpark Westermaat Campus, als aanvulling op grote windturbines? En hoeveel energie kan opgewekt worden door parkeerplaatsen te overkappen met zonnepanelen en de daken te benutten als zonnedak?

Coöperatie Westermaat Campus onder leiding van ondernemer Harrie Evers meldde zich met een aantal ideeën. De gemeente en provincie zijn aan het rekenen gegaan en duidelijk wordt dat een deel van de plannen haalbaar is.

De ambitie is dat meer dan de helft van de Hengelose huishoudens in 2030 gebruik maakt van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. Het is een enorme klus, die de gemeente Hengelo niet zelf kan klaren. Gelukkig is er hulp.

Energie opwekken op Westermaat Campus

De gemeente organiseerde in december en januari digitale energiemarkten en spreekuren. Daar werd uitleg gegeven over de zoekgebieden in Hengelo. Die zijn vorig jaar door de gemeenteraad van Hengelo aangewezen als mogelijke gebieden om duurzame energie op te wekken. Tijdens de energiemarkten werd onder meer gesproken over zonnepanelen op daken, windturbines, zonnevelden, het benutten van de snelwegen, industrie- en bedrijventerreinen voor energie opwek. Coöperatie Westermaat Campus in Hengelo heeft rond dezelfde tijd een plan gepresenteerd om energie op te wekken op het bedrijvenpark Westermaat, langs de aanliggende A1 en parallel aan de aanliggende spoorlijn langs de Westermaat. De coöperatie wil onder leiding van ondernemer Harrie Evers stroom opwekken via zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen en via relatief kleinere windturbines (40 tot 60 meter; zo hoog als een hoogspanningsmast).

Wat kan er zeker en wat kan er misschien?

De interesse was meteen gewekt bij de gemeente, regio en provincie. Daarom heeft de provincie Overijssel het plan van de coöperatie alvast op hoofdlijnen door laten rekenen. Dat duurde even, maar het resultaat is begin april besproken:

Zonne-energie

Het plan om zonne-energie op te wekken op parkeerplaatsen en daken is lijkt financieel haalbaar. De coöperatie Westermaat Campus kan hier direct mee aan de slag gaan. Daarbij wordt ook gekeken hoe de biodiversiteit verbeterd kan worden; dus meer planten- en dierensoorten naar Westermaat Campus halen door onder meer zaaien, aanplanten en beschutting aanbieden. 

Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu