Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Ontdek Hengelo

Verras uzelf en maak kennis met het veelzijdige karakter van Hengelo

Hengelo, het Hart van Twente, met het industriële verleden als inspiratie en erfgoed, is de stad waar je altijd gastvrij en hartelijk ontvangen wordt. In onze creatieve, vindingrijke maakstad is de menselijke maat in alles terug te zien.

Bekijk de video

Evenementenstad

Hengelo is een echte evenementenstad. De Nacht van Hengelo, het BAM-festival, de Lambertuskermis, AmuSing Hengelo… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Weten wat er te doen is in Hengelo? Houd de website Uitinhengelo.nl in de gaten.

Ga naar uitinhengelo.nl

Maar ook buiten de evenementen hoef je je niet te vervelen in Hengelo. Er is voor iedereen op elk moment van de dag wat te doen. 

Cultuur

Hengelo heeft een rijk en compleet cultureel aanbod. De prachtige Schouwburg Hengelo zorgt voor een gevarieerd aanbod en mag rekenen op een steeds toenemend aantal bezoekers. Bij Poppodium Metropool weten grote namen en veelbelovende talenten het publiek omver te blazen met verrassende optredens. Museum Hengelo koestert het Hengelose.

Bij Oyfo halen ze het creatieve in de mens naar boven, van jong tot oud. Ten zuiden van het centrum heeft Oyfo ruimte en mogelijkheden om te leren en ervaren op gebied van kunst en techniek, maar ook muziek, dans, theater en beeldende kunst.

Horeca

Van een Michelin-sterrestaurant en ijssalon met het beste ijs van Twente tot een culinair proeflokaal en een intieme kookstudio. In Hengelo kun je terecht bij veel verschillende horeca. En er komt nog meer bij op het nieuwe evenementenplein (Burgemeester Jansenplein).

Winkelen

In onze binnenstad kom je doelgericht winkelen: de winkelstad is compact, alles is binnen handbereik en je kunt hier nog rustig en ontspannen winkelen. Hengelo heeft straatjes waar de (ambachtelijke) speciaalzaken van de Hengeloërs worden afgewisseld met mooie en luxe winkels. Kwaliteit, vakmanschap én persoonlijke aandacht staan centraal bij het winkelen in Hengelo. En na afloop sluit af met een drankje op de gezellige terrasjes.

Verkennen

Maar we hebben ook tentoonstellingen, musea, een speelparadijs, een prachtig Twentebad, een bioscoop... Liever naar buiten? Ontdek dan de wandel- en fietsroutes van Hengelo Promotie. Verken het mooiste Tuindorp van Nederland, maak een stadswandeling of beleef het buitenleven in het mooie Beckum en Oele!

Een actueel overzicht van wat er te zien en doen is in Hengelo vindt u op uitinhengelo.nl.

Stadhuis

Het Stadhuis van Hengelo is gebouwd tussen 1958 en 1963 door twee architecten genaamd J.F. Berghoef en J.F. Hondius. Ook hebben de kunstenaars  J. van Eyl, J. Goeting en F. Jacobs meegewerkt aan de bouw. Het gebouw heeft een mix van Scandinavische en Italiaanse stijlen, samen met Saksische bouwtechnieken. In 2015 is het Stadhuis toegevoegd aan een speciale lijst van oude en belangrijke gebouwen: het register van rijksmonumenten.

Stadhuistoren 

Bij het stadhuis staat een mooie hoge toren die opvalt in Hengelo. De architect van het stadhuis, Berghoef, heeft de toren ontworpen gebaseerd op oude torens in Toscane, zoals de Torre del Mangia en de toren van het Palazzo Vecchio. De toren is 59 meter hoog. Aan alle kanten van de toren, aan de bovenkant, is er een klok met wijzers. Bovenin de toren zijn er 59 klokken die samen muziek kunnen maken, dat noemen we een carillon. Binnen in de toren zijn er schilderingen op de muur van 'Witte Wiev'n', geschilderd door Piet Verberne (1930-2018).

Het carillon

Het stadhuis, de toren en het carillon werden op 3 september 1963 in gebruik genomen. De eerste 47 klokken van het carillon werden gemaakt door het bedrijf  Petit en Fritsen in Aarle Rixtel. In 2011 zijn er 12 nieuwe klokken toegevoegd, gemaakt door een ander bedrijf genaamd Koninklijke Eijsbouts in Asten. Sinds het carillon er is, heeft Hengelo altijd een stadsbeiaardier gehad. Deze persoon zorgt voor de automatische muziek die je hoort wanneer de klokken slaan. Op marktdagen speelt de beiaardier ook een uur live muziek. De allereerste stadsbeiaardier was een jonge vrouw uit Oldenzaal genaamd Ria Pieffers. Later werd ze opgevolgd door Rinus de Jong. Sinds 1987 vervult Roel Smit deze rol.

Stadsbeiaardier en bespelingen 

In 2024 speelt de stadsbeiaardier twee keer per week tijdens de markt op het carillon. Dit gebeurt op woensdag- en zaterdagmiddag. De muziek die gespeeld wordt, is heel gevarieerd: van klassieke en lichtklassieke muziek tot bekende liedjes, popmuziek en volksmuziek. De speeltijden zijn: elke woensdag van 12.30 tot 13.30 uur en elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur.

Onze stadsbeiaardier  

Roel Smit komt uit Utrecht. Hij heeft gestudeerd aan het conservatorium in Utrecht, waar hij zich vooral bezighield met orgel en schoolmuziek. Daarna heeft hij de opleiding tot beiaardier gedaan aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, onder leiding van Leen ’t Hart en Peter Bakker. In 1979 heeft hij een speciaal concert gegeven op de beiaard van Dordrecht; hiervoor ontving hij een belangrijke prijs, de Prix d’Excellence. Roel heeft ook prijzen gewonnen voor zijn muziekinterpretatie en improvisatie, onder andere op de Westertoren in Amsterdam. Hij heeft concerten gegeven in de Verenigde Staten, Europa en Nieuw-Zeeland.

Roel is stadsbeiaardier in Doetinchem en Hengelo. Ook speelt hij orgel in de Dorpskerk van Diepenveen. Daarnaast geeft hij muzieklessen thuis in Olst onder de naam "Leven met Muziek". Je kunt meer informatie vinden op zijn website: www.levenmetmuziek.com.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu