Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Aardgasvrij Hengelo

Aardgasvrij

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
veel gezocht item 1
Terug

17 februari

De gemeente en warmtenet; onjuistheden in artikel in TcTubantia

In de Tubantia van 16 februari staat een artikel “Gemeente en Ennatuurlijk steken samen 24 miljoen in Warmtebedrijf”. De informatie bevat 2 onjuistheden:     1. De bedragen zijn een factor 20 te hoog     2. De gemeente heeft helemaal nog niet besloten om een financieringsbijdrage te leveren.

De gemeente Hengelo is voor 5% aandeelhouder in het Warmtebedrijf Hengelo. Ennatuurlijk is de andere aandeelhouder, die dus beschikt over 95% van de aandelen. Er is een uitbreiding nodig van het Warmtenetwerk in Hengelo, omdat er behoefte is aan nieuwe aansluitingen, onder meer in de Berflo Es. Daarvoor is op korte termijn in totaal € 1,2 miljoen euro nodig. Het Warmtebedrijf Hengelo heeft gevraagd of de gemeente akkoord kan gaan met deze uitbreiding. Het college van B en W is hiermee akkoord.

Keuze

Als het gaat om de financiering kreeg het college de keuze:

  • De gemeente draagt  € 60.000 euro bij in het eigen vermogen van Warmtebedrijf  (5% van € 1,2 miljoen).

Óf

  • De gemeente gaat ermee akkoord dat het Warmtebedrijf het volledige bedrag € 1,2 miljoen leent via het moederbedrijf Ennatuurlijk.

Het college heeft vooralsnog gekozen voor de tweede optie, financieren via moederbedrijf Ennatuurlijk. Voor een definitief besluit wil het college eerst in gesprek met de gemeenteraad. Maar voorlopig draagt de gemeente dus niet bij.

Waarom een warmtenet?

De gemeente staat voor een grote opgave; in 2050 moet Hengelo aardgasvrij zijn en energie moet duurzaam opgewekt worden. Dat noemen we de energietransitie. Warmtenet maakt gebruik van industriële restwarmte die nu al beschikbaar is. De gemeente ziet warmtenet als belangrijk middel om Hengelo van het aardgas te krijgen. Als Hengelo geen gebruik maakt van de restwarmte via warmtenet, zijn er bijvoorbeeld extra windturbines en zonnevelden nodig om voldoende energie op te wekken voor warmtepompen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
nl en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu