Hengelo aardgasvrij, wij zijn erbij!
In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente heeft de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarvoor moeten we een aantal dingen tegelijk doen:
- Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing
- Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
- Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.
Warmteprogramma
De gemeenteraad heeft op 19 april 2023 het Warmteprogramma vastgesteld. Hierin staat hoe en wanneer we in Hengelo onze huizen duurzaam gaan verwarmen. In het Warmteprogramma zitten kaarten waarop te zien is in welke volgorde de gemeente buurten wil aanpakken en welke alternatieven voor aardgas er voor Hengelo mogelijk zijn. In Hengelo moeten in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij gemaakt worden. De gemeente begint met de buurten Nijverheid en Twentekanaal.
Download hier het Warmteprogramma (lage resolutie)
Download hier het Warmteprogramma (hoge resolutie)
Benieuwd welke documenten ten grondslag lagen aan het Warmteprogramma?
- Ecofys, 2017, in opdracht van de Provincie Overijssel
- Planbureau Leefomgeving, 2020, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
- CE Delft, 2021, in opdracht van Provincie Overijssel; en, 2017, in opdracht van Enexis
Wat komt er in plaats van aardgas?
Voor dit Warmteprogramma zijn geschikte alternatieven voor aardgas onderzocht. De onderzochte alternatieven zijn: warmtenet, all-electric (warmtepompen), duurzaam gas en als tussenoplossing hybride warmtepompen (lees er meer over in de Veelgestelde vragen).
- Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing
- Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
- Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.
Wanneer gebeurt het?
Elke Hengelose wijk krijgt een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas, wat dat gaat kosten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Dat gebeurt samen met de inwoners. De uitvoeringsplannen geven voor alle 63 Hengelose buurten de stappen aan die nodig zijn. Elke wijk kent zijn eigen karakteristieken en krijgt een aanpak die past bij die desbetreffende wijk. Als eerste wijk is Nijverheid+Genseler aan de beurt. Nadien volgen noorderlijker gelegen wijken, waarbij het de bedoeling is steeds sneller na elkaar uitvoeringsplannen vast te stellen en uit te voeren. Wijkbewoners, woningcorporatie Welbions, energiecorporatie Energie van Hengelo en andere betrokkenen worden hierin betrokken.
Planning
Eind 2024 moet er een eerste uitvoeringsplan zijn, waarna de realisatie ervan start. Het kan enkele jaren duren voordat dit in de wijk merkbaar is.
in 2024 start ook het opstellen van een uitvoeringsplan voor bedrijventerrein Twentekanaal. Daarna zijn Berflo Es, Tuindorp ’t Lansink en Veldwijk aan de beurt. Nadien volgen noorderlijker gelegen wijk.
Inwoners kunnen zich alvast voorbereiden door hun woning te isoleren, hun eigen energie op te wekken of door bijvoorbeeld elektrisch te gaan koken. Waar nodig kunnen de gemeente, Welbions en Energie van Hengelo bij deze stappen ondersteuning bieden.
De planning van aardgasvrije werkzaamheden sluit zoveel mogelijk aan bij andere werkzaamheden, zoals:
- verzwaring van het elektriciteitsnet door Enexis;
- beheer en onderhoud van de openbare en ondergrondse ruimte;
- klimaatadaptatie en biodiversiteitverbetering;
- plannen van Welbions en projectontwikkelaars;
- plannen van Vitens en Vechtstromen;
- herstructurering/wijkaanpak/renovatiedeal.
Kijk voor meer informatie in de Veelgestelde vragen.
Direct aan de slag?
Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en bespaart energie. Inwoners die hun huis energiezuiniger en comfortabeler willen maken, kunnen hiervoor de Doe-het-zelf-subsidie aanvragen. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op www.hengelo.nl/doehetzelf
Als u meer informatie wilt over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wilt van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.