Hengelo aardgasvrij, wij zijn erbij!
In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente en Welbions staan niet stil in de Nijverheid. Op dit moment is er nog geen besluit genomen over een alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Het college van burgemeester en wethouders zien warmtenet als een goede oplossing om de Nijverheid aardgasvrij te maken.
De situatie in Hengelo
We hebben de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarvoor moeten we een aantal dingen tegelijk doen:
1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren;
2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden;
3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.
CV-ketels op aardgas kunnen over een paar jaar waarschijnlijk niet meer worden gekocht. Een aantal alternatieven worden genoemd als dé oplossing. Een warmtepomp, bijvoorbeeld. Maar voordat een warmtepomp efficiënt in een (bestaand) huis gebruikt kan worden, moeten er nog allerlei aanpassingen gedaan worden. En is het warmtenet, zoals we dat in Hengelo al hebben, een goed alternatief? Vragen alom! We kennen nu al wel een aantal alternatieven voor aardgas.
Lees meer over de alternatieven voor het met aardgas verwarmen van je woning of andere gebouwen
De gemeente Hengelo maakt nu een Transitievisie Warmte waarin staat hoe wij dit willen aanpakken. Vooruitlopend daarop is de gemeente in 2019 in de Nijverheid gestart met een proeftuin. De Nijverheid zal de eerste Hengelose wijk zijn die van het gas af gaat. We leren hier onder meer hoe we dat het beste kunnen aanpakken.
Plan van aanpak (opgesteld in 2020)
Het ontwerp van de Transitievisie Warmte (versie van 31 augustus 2021)
LET OP! Het gaat nu over de Transitievisie Warmte: hoe gaan we aan het werk in de hele stad en in welke wijken beginnen we? In 2022 en later gaat de gemeente per wijk met inwoners aan de slag voor de woningen in die wijk. In de tussentijd is het altijd zinvol om te isoleren en/of zon op uw dak te leggen.
Direct aan de slag?
Met isoleren hoeft u niet te wachten tot uw wijk aan de beurt is. U kunt nu al aan de slag. En dat is mooi meegenomen, want uw energierekening gaat omlaag. Niet verkeerd met de stijgende energieprijzen.
Als u meer informatie wil over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wil van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.