Hengelo aardgasvrij, wij zijn erbij!

In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente heeft de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarvoor moeten we een aantal dingen tegelijk doen:

  1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing 
  2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
  3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.

Warmteprogramma

De gemeenteraad heeft op 19 april het Warmteprogramma vastgesteld. Hierin staat hoe en wanneer we in Hengelo onze huizen duurzaam gaan verwarmen. In het Warmteprogramma zitten kaarten waarop te zien is in welke volgorde de gemeente buurten wil aanpakken en welke alternatieven voor aardgas er voor Hengelo mogelijk zijn. In Hengelo moeten in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij gemaakt worden. De gemeente begint met de buurten Nijverheid en Twentekanaal.

Download hier het Warmteprogramma (lage resolutie)

Download hier het Warmteprogramma (hoge resolutie)

Benieuwd welke documenten ten grondslag lagen aan het Warmteprogramma? 

Wat komt er in plaats van aardgas?

Voor dit Warmteprogramma zijn geschikte alternatieven voor aardgas onderzocht. De onderzochte alternatieven zijn: warmtenet, all-electric (warmtepompen), duurzaam gas en als tussenoplossing hybride warmtepompen (lees er meer over in onze FAQ).

Wanneer is mijn buurt aan de beurt?

De gemeente start met de aardgasvrij aanpak in buurten waar de grootste warmtebronnen dichtbij zijn om een warmtenet aan te leggen. Kijk voor meer informatie in de FAQ.

Klik om te vergroten

Direct aan de slag?

Met isoleren hoeft u niet te wachten tot uw wijk aan de beurt is. U kunt nu al aan de slag. En dat is mooi meegenomen, want uw energierekening gaat omlaag. Niet verkeerd met de stijgende energieprijzen.

Als u meer informatie wil over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wil van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.

Website van het energieloket 

Planning

Elke dinsdagavond (19.00 tot 20.30 uur)

Gratis advies over verduurzamen in het inloophuis Wilderinksplein

Lees verder Elke dinsdagavond (19.00 tot 20.30 uur)

28 maart 2023

Raadsbehandeling Warmteprogramma (inclusief de ingediende zienswijzen en reactie daarop)

19 april 2023

De gemeenteraad neemt een definitief besluit over het Warmteprogramma

Nieuws

Gratis advies over verduurzamen in het inloophuis Wilderinksplein

Heeft u vragen over hoe u uw huis kunt isoleren? Wilt u meer weten over het aardgasvrij maken van uw huis? Of wilt u zien hoe een afleverset van warmtenet eruitziet?

Gratis advies over verduurzamen in het inloophuis Wilderinksplein

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast

De Hengelose gemeenteraad heeft woensdagavond 19 april met een ruime meerderheid voor het Warmteprogramma gestemd. Een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van Hengelo. In het Warmteprogramma staat hoe we in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij maken.

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast

Negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid

Begin april is alweer de negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid in de Nijverheid en ’t Genseler. In de nieuwsbrief is vooral aandacht voor het warmteprogramma dat door de gemeenteraad besproken gaat worden, maar ook voor de bijeenkomsten over warmtenet in De klokstee, begin dit jaar.

Negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid

College stelt Warmteprogramma vast

Hoe en wanneer gaan we in Hengelo onze huizen duurzaam verwarmen? Wat is het meest geschikte alternatief voor aardgas in de verschillende buurten en wijken? Welke buurten gaan we het eerst aanpakken? Wat zijn de financiële consequenties?

College stelt Warmteprogramma vast

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

Er was afgelopen maandag heel veel animo voor de informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid. Dat gaan we dunnetjes over doen.

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

De komst van een zonneveld in de Boeldershoek is weer een stap dichterbij. Het college van B en W wil een zogenoemd voorbereidingskrediet beschikbaar stellen van €489.120,-. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren. Het geld komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Gerard Leemkuil woont met zijn vriendin Lidy aan de Krabbenbosweg. Zij kochten in 2005 het huis dat zij eerst huurden van Welbions. In 1983 was het nog gerenoveerd en geïsoleerd. Na allerlei maatregelen heeft het stel nu een minimaal gasverbruik. Alleen voor het koken, warme water en verwarming in de badkamer gaat de gasketel nog aan. Dus Gerard en Lidy zijn nog maar een kleine stap verwijderd van helemaal aardgasloos wonen.

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Duurzaamheidsmarkt bij stadhuis

Op zaterdag 8 oktober staat er op het plein voor het stadhuis een grote duurzaamheidsmarkt. Belangstellenden kunnen hier bij verschillende kraampjes terecht voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. De wooncoaches van Hengelo Energie zijn bijvoorbeeld aanwezig om advies te geven over isoleren en besparen, maar ook over de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.

Duurzaamheidsmarkt bij stadhuis

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Of welke stappen passen bij uw situatie? Om u een duwtje in de rug te geven, is het OET - Nijverheid in het leven geroepen: het Onafhankelijk Energieteam Nijverheid.

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET

Nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij, juli 2022

Alle bewoners van de Nijverheid hebben in juli een nieuwsbrief ontvangen met een update over het aardgasvrij maken van de Nijverheid. De gemeente en Welbions hebben niet stilgestaan in de Nijverheid. Er is nog geen besluit genomen over een alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Wel ziet het college van burgemeester en wethouders warmtenet als een goede oplossing om de Nijverheid aardgasvrij te maken.

Nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij, juli 2022