Hengelo aardgasvrij, wij zijn erbij!

In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente heeft de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarvoor moeten we een aantal dingen tegelijk doen:

  1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing 
  2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
  3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.

Warmteprogramma

De gemeenteraad heeft op 19 april 2023 het Warmteprogramma vastgesteld. Hierin staat hoe en wanneer we in Hengelo onze huizen duurzaam gaan verwarmen. In het Warmteprogramma zitten kaarten waarop te zien is in welke volgorde de gemeente buurten wil aanpakken en welke alternatieven voor aardgas er voor Hengelo mogelijk zijn. In Hengelo moeten in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij gemaakt worden. De gemeente begint met de buurten Nijverheid en Twentekanaal.

Download hier het Warmteprogramma (lage resolutie)

Download hier het Warmteprogramma (hoge resolutie)

Benieuwd welke documenten ten grondslag lagen aan het Warmteprogramma? 

Wat komt er in plaats van aardgas?

Voor dit Warmteprogramma zijn geschikte alternatieven voor aardgas onderzocht. De onderzochte alternatieven zijn: warmtenet, all-electric (warmtepompen), duurzaam gas en als tussenoplossing hybride warmtepompen (lees er meer over in onze FAQ).

Wanneer is mijn buurt aan de beurt?

De gemeente start met de aardgasvrij aanpak in buurten waar de grootste warmtebronnen dichtbij zijn om een warmtenet aan te leggen. Kijk voor meer informatie in de FAQ.

Klik om te vergroten

Direct aan de slag?

Met isoleren hoeft u niet te wachten tot uw wijk aan de beurt is. U kunt nu al aan de slag. En dat is mooi meegenomen, want uw energierekening gaat omlaag. Niet verkeerd met de stijgende energieprijzen.

Als u meer informatie wil over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wil van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.

Website van het energieloket 

Nieuws

Zo gaat Hengelo van het aardgas af

De komende jaren krijgt elke Hengelose wijk een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas, wat dat gaat kosten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Dat gebeurt samen met de inwoners. De gemeenteraad heeft vorig jaar april de kaders van het warmteprogramma vastgesteld. Het college heeft nu de kaders van de wijkuitvoeringsplannen vastgesteld. Die geven duidelijkheid aan de inwoners, zodat op den duur uitvoeringsplannen kunnen worden gemaakt voor alle 63 Hengelose buurten. De gemeenteraad van Hengelo moet deze kaders nog vaststellen en praat er in april over.

Zo gaat Hengelo van het aardgas af

De FIX-Brigade helpt inwoners comfortabeler en zuiniger te wonen

De gemeente wil graag helpen met het besparen van energie. Dat is goed voor de portemonnee en het klimaat.

De FIX-Brigade helpt inwoners comfortabeler en zuiniger te wonen

Kom naar de statafelmarkt voor bedrijven op 25 september

Duurzaamheid; we horen het woord tegenwoordig erg vaak vallen. Misschien roept het bij jou als ondernemer vragen op. Hoe kan ik zelf verduurzamen tegen schappelijke kosten? En hoe zit het met subsidies en advies? Wat gebeurt er in mijn omgeving?

Kom naar de statafelmarkt voor bedrijven op 25 september

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast

De Hengelose gemeenteraad heeft woensdagavond 19 april met een ruime meerderheid voor het Warmteprogramma gestemd. Een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van Hengelo. In het Warmteprogramma staat hoe we in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij maken.

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast

Negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid

Begin april is alweer de negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid in de Nijverheid en ’t Genseler. In de nieuwsbrief is vooral aandacht voor het warmteprogramma dat door de gemeenteraad besproken gaat worden, maar ook voor de bijeenkomsten over warmtenet in De klokstee, begin dit jaar.

Negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid

College stelt Warmteprogramma vast

Hoe en wanneer gaan we in Hengelo onze huizen duurzaam verwarmen? Wat is het meest geschikte alternatief voor aardgas in de verschillende buurten en wijken? Welke buurten gaan we het eerst aanpakken? Wat zijn de financiële consequenties?

College stelt Warmteprogramma vast

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

Er was afgelopen maandag heel veel animo voor de informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid. Dat gaan we dunnetjes over doen.

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

De komst van een zonneveld in de Boeldershoek is weer een stap dichterbij. Het college van B en W wil een zogenoemd voorbereidingskrediet beschikbaar stellen van €489.120,-. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren. Het geld komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Gerard Leemkuil woont met zijn vriendin Lidy aan de Krabbenbosweg. Zij kochten in 2005 het huis dat zij eerst huurden van Welbions. In 1983 was het nog gerenoveerd en geïsoleerd. Na allerlei maatregelen heeft het stel nu een minimaal gasverbruik. Alleen voor het koken, warme water en verwarming in de badkamer gaat de gasketel nog aan. Dus Gerard en Lidy zijn nog maar een kleine stap verwijderd van helemaal aardgasloos wonen.

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Of welke stappen passen bij uw situatie? Om u een duwtje in de rug te geven, is het OET - Nijverheid in het leven geroepen: het Onafhankelijk Energieteam Nijverheid.

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET