Hengelo aardgasvrij, wij zijn erbij!

In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente en Welbions staan niet stil in de Nijverheid. Op dit moment is er nog geen besluit genomen over een alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Het college van burgemeester en wethouders zien warmtenet als een goede oplossing om de Nijverheid aardgasvrij te maken.

De situatie in Hengelo

We hebben de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarvoor moeten we een aantal dingen tegelijk doen:

1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren;
2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden;
3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.

CV-ketels op aardgas kunnen over een paar jaar waarschijnlijk niet meer worden gekocht. Een aantal alternatieven worden genoemd als dé oplossing. Een warmtepomp, bijvoorbeeld. Maar voordat een warmtepomp efficiënt in een (bestaand) huis gebruikt kan worden, moeten er nog allerlei aanpassingen gedaan worden. En is het warmtenet, zoals we dat in Hengelo al hebben, een goed alternatief? Vragen alom! We kennen nu al wel een aantal alternatieven voor aardgas. 

Lees meer over de alternatieven voor het met aardgas verwarmen van je woning of andere gebouwen

De gemeente Hengelo maakt nu een Transitievisie Warmte waarin staat hoe wij dit willen aanpakken. Vooruitlopend daarop is de gemeente in 2019 in de Nijverheid gestart met een proeftuin. De Nijverheid zal de eerste Hengelose wijk zijn die van het gas af gaat. We leren hier onder meer hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Plan van aanpak (opgesteld in 2020)

Het ontwerp van de Transitievisie Warmte (versie van 31 augustus 2021)

LET OP! Het gaat nu over de Transitievisie Warmte: hoe gaan we aan het werk in de hele stad en in welke wijken beginnen we? In 2022 en later gaat de gemeente per wijk met inwoners aan de slag voor de woningen in die wijk. In de tussentijd is het altijd zinvol om te isoleren en/of zon op uw dak te leggen.

Direct aan de slag?

Met isoleren hoeft u niet te wachten tot uw wijk aan de beurt is. U kunt nu al aan de slag. En dat is mooi meegenomen, want uw energierekening gaat omlaag. Niet verkeerd met de stijgende energieprijzen.

Als u meer informatie wil over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wil van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.

Website van het energieloket 

Planning

Vanaf 22 juli

Verspreiding Nieuwsbrief Nijverheid aardgasvrij in de buurt

Lees verder Vanaf 22 juli

8 oktober 2022

Duurzaamheidsmarkt in de binnenstad van Hengelo

Lees verder 8 oktober 2022

Najaar 2022

Politiek bespreekt de Transitievisie warmte (datum wordt nog bepaald)

Eind 2022

Woningeigenaren Nijverheid krijgen naar verwachting een concreet voorstel over de kosten van warmtenet

Nieuws

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

De komst van een zonneveld in de Boeldershoek is weer een stap dichterbij. Het college van B en W wil een zogenoemd voorbereidingskrediet beschikbaar stellen van €489.120,-. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren. Het geld komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Gerard Leemkuil woont met zijn vriendin Lidy aan de Krabbenbosweg. Zij kochten in 2005 het huis dat zij eerst huurden van Welbions. In 1983 was het nog gerenoveerd en geïsoleerd. Na allerlei maatregelen heeft het stel nu een minimaal gasverbruik. Alleen voor het koken, warme water en verwarming in de badkamer gaat de gasketel nog aan. Dus Gerard en Lidy zijn nog maar een kleine stap verwijderd van helemaal aardgasloos wonen.

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Duurzaamheidsmarkt bij stadhuis

Op zaterdag 8 oktober staat er op het plein voor het stadhuis een grote duurzaamheidsmarkt. Belangstellenden kunnen hier bij verschillende kraampjes terecht voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. De wooncoaches van Hengelo Energie zijn bijvoorbeeld aanwezig om advies te geven over isoleren en besparen, maar ook over de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.

Duurzaamheidsmarkt bij stadhuis

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Of welke stappen passen bij uw situatie? Om u een duwtje in de rug te geven, is het OET - Nijverheid in het leven geroepen: het Onafhankelijk Energieteam Nijverheid.

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET

Nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij, juli 2022

Alle bewoners van de Nijverheid hebben in juli een nieuwsbrief ontvangen met een update over het aardgasvrij maken van de Nijverheid. De gemeente en Welbions hebben niet stilgestaan in de Nijverheid. Er is nog geen besluit genomen over een alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Wel ziet het college van burgemeester en wethouders warmtenet als een goede oplossing om de Nijverheid aardgasvrij te maken.

Nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij, juli 2022

De Nijverheid aargasvrij; hoe staat het ermee?

Sinds de laatste nieuwsbrief een half jaar geleden, hebben de gemeente en Welbions niet stilgestaan in de Nijverheid. De gemeente heeft nog geen besluit genomen over een alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Wel ziet het college van burgemeester en wethouders warmtenet als een goede oplossing om de Nijverheid aardgasvrij te maken.

De Nijverheid aargasvrij; hoe staat het ermee?

Ervaringsverhalen: Van zandbak in de woonkamer tot aardgasvrij huis

Aan de buitenkant van de kleine witte woning aan de Magdalenastraat is niet zoveel te zien, maar stap je binnen, dan kun je je bijna niet voorstellen dat hier kortgeleden nog mensen hebben gewoond. Hier wordt geïsoleerd! Dat betekent een compleet gestript huis met een ‘zandbak’ in de woonkamer. Eigenaar Mark Vos (33 jaar) is er sinds eind januari behoorlijk druk mee. ‘Het is een kwestie van durven en doen en als het niet goed gaat, doe je het nog een keer. Ik heb de tijd.’

Ervaringsverhalen: Van zandbak in de woonkamer tot aardgasvrij huis

Ervaringsverhalen: Woning uit 1921 van het gas af’

Cor Havelaar woont in de Dorastraat. Hij kocht dit huis uit 1921 zo’n 7 à 8 jaar geleden als renovatiewoning van Welbions. Cor is inmiddels 80 jaar. Hij is slechts één stap verwijderd van het helemaal aardgasvrij maken van zijn woning; hij wil zijn gasketel nog vervangen door een warmtepomp. Begin mei krijgt hij daarvoor de eerste offerte. We spraken Havelaar over zijn aanpak. En hij is meteen duidelijk. Hij doet het niet alleen voor zichzelf. Hij wil zijn dochter een goede en energiezuinige woning kunnen nalaten.

Ervaringsverhalen: Woning uit 1921 van het gas af’

De gemeente en warmtenet; onjuistheden in artikel in TcTubantia

In de Tubantia van 16 februari staat een artikel “Gemeente en Ennatuurlijk steken samen 24 miljoen in Warmtebedrijf”. De informatie bevat 2 onjuistheden:     1. De bedragen zijn een factor 20 te hoog     2. De gemeente heeft helemaal nog niet besloten om een financieringsbijdrage te leveren.

De gemeente en warmtenet; onjuistheden in artikel in TcTubantia

Warmtenet goed alternatief voor aardgas

De gemeente Hengelo, Welbions en de bewonersorganisaties zijn al een tijd op zoek naar een alternatief voor aardgas in de Nijverheid (en ’t Genseler). Het is een ingewikkelde zoektocht die zorgvuldig moet gebeuren. Het college van burgemeester en wethouders wil nu nog geen definitieve keuze maken, omdat er nog te veel onzekerheden zijn. Wel is duidelijk dat het college warmtenet als een goed alternatief ziet voor aardgas. De bewonersorganisaties BON en ’t Genseler hebben daar op dit moment andere opvattingen over.

Warmtenet goed alternatief voor aardgas