Hengelo aardgasvrij, wij zijn erbij!

In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente heeft de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarvoor moeten we een aantal dingen tegelijk doen:

 1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing 
 2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
 3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.

Warmteprogramma

De gemeenteraad heeft op 19 april 2023 het Warmteprogramma vastgesteld. Hierin staat hoe en wanneer we in Hengelo onze huizen duurzaam gaan verwarmen. In het Warmteprogramma zitten kaarten waarop te zien is in welke volgorde de gemeente buurten wil aanpakken en welke alternatieven voor aardgas er voor Hengelo mogelijk zijn. In Hengelo moeten in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij gemaakt worden. De gemeente begint met de buurten Nijverheid en Twentekanaal.

Download hier het Warmteprogramma (lage resolutie)

Download hier het Warmteprogramma (hoge resolutie)

Benieuwd welke documenten ten grondslag lagen aan het Warmteprogramma? 

Wat komt er in plaats van aardgas?

Voor dit Warmteprogramma zijn geschikte alternatieven voor aardgas onderzocht. De onderzochte alternatieven zijn: warmtenet, all-electric (warmtepompen), duurzaam gas en als tussenoplossing hybride warmtepompen (lees er meer over in de Veelgestelde vragen).

 1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing 
 2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
 3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.

Wanneer gebeurt het?

Elke Hengelose wijk krijgt een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas, wat dat gaat kosten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Dat gebeurt samen met de inwoners. De uitvoeringsplannen geven voor alle 63 Hengelose buurten de stappen aan die nodig zijn. Elke wijk kent zijn eigen karakteristieken en krijgt een aanpak die past bij die desbetreffende wijk. Als eerste wijk is Nijverheid+Genseler aan de beurt. Nadien volgen noorderlijker gelegen wijken, waarbij het de bedoeling is steeds sneller na elkaar uitvoeringsplannen vast te stellen en uit te voeren. Wijkbewoners, woningcorporatie Welbions, energiecorporatie Energie van Hengelo en andere betrokkenen worden hierin betrokken.  

Planning

Eind 2024 moet er een eerste uitvoeringsplan zijn, waarna de realisatie ervan start. Het kan enkele jaren duren voordat dit in de wijk merkbaar is.

in 2024 start ook het opstellen van een uitvoeringsplan voor bedrijventerrein Twentekanaal. Daarna zijn Berflo Es, Tuindorp ’t Lansink en Veldwijk aan de beurt. Nadien volgen noorderlijker gelegen wijk.

Inwoners kunnen zich alvast voorbereiden door hun woning te isoleren, hun eigen energie op te wekken of door bijvoorbeeld elektrisch te gaan koken. Waar nodig kunnen de gemeente, Welbions en Energie van Hengelo bij deze stappen ondersteuning bieden.

De planning van aardgasvrije werkzaamheden sluit zoveel mogelijk aan bij andere werkzaamheden, zoals:

 • verzwaring van het elektriciteitsnet door Enexis;
 • beheer en onderhoud van de openbare en ondergrondse ruimte;
 • klimaatadaptatie en biodiversiteitverbetering;
 • plannen van Welbions en projectontwikkelaars;
 • plannen van Vitens en Vechtstromen;
 • herstructurering/wijkaanpak/renovatiedeal.

Kijk voor meer informatie in de Veelgestelde vragen.

Direct aan de slag?

Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en bespaart energie. Inwoners die hun huis energiezuiniger en comfortabeler willen maken, kunnen hiervoor de Doe-het-zelf-subsidie aanvragen. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op www.hengelo.nl/doehetzelf

Als u meer informatie wilt over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wilt van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.

Website van het energieloket 

Nieuws

Doe-het-zelf-subsidie beschikbaar

Hengeloërs die hun woning willen verduurzamen, kunnen vanaf nu een subsidie aanvragen bij de gemeente. Ze kunnen tot maximaal 30% van de totale materiaalkosten terugkrijgen tot maximaal 1500 euro als ze hun dak, gevel, glas of vloer geïsoleerd hebben. Het is de bedoeling dat ze het isolatiemateriaal eerst zelf aanbrengen. Hengeloërs komen in aanmerking als ze een minder goed geïsoleerd huis hebben van maximaal 3 ton dat voor 1995 gebouwd is. De gemeente heeft 750.000 euro beschikbaar in de periode tot en met 2026.

Doe-het-zelf-subsidie beschikbaar

Zo gaat Hengelo van het aardgas af

De komende jaren krijgt elke Hengelose wijk een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas, wat dat gaat kosten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Dat gebeurt samen met de inwoners. De gemeenteraad heeft vorig jaar april de kaders van het warmteprogramma vastgesteld. Het college heeft nu de kaders van de wijkuitvoeringsplannen vastgesteld. Die geven duidelijkheid aan de inwoners, zodat op den duur uitvoeringsplannen kunnen worden gemaakt voor alle 63 Hengelose buurten. De gemeenteraad van Hengelo moet deze kaders nog vaststellen en praat er in april over.

Zo gaat Hengelo van het aardgas af

De FIX-Brigade helpt inwoners comfortabeler en zuiniger te wonen

De gemeente wil graag helpen met het besparen van energie. Dat is goed voor de portemonnee en het klimaat.

De FIX-Brigade helpt inwoners comfortabeler en zuiniger te wonen

Kom naar de statafelmarkt voor bedrijven op 25 september

Duurzaamheid; we horen het woord tegenwoordig erg vaak vallen. Misschien roept het bij jou als ondernemer vragen op. Hoe kan ik zelf verduurzamen tegen schappelijke kosten? En hoe zit het met subsidies en advies? Wat gebeurt er in mijn omgeving?

Kom naar de statafelmarkt voor bedrijven op 25 september

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast

De Hengelose gemeenteraad heeft woensdagavond 19 april met een ruime meerderheid voor het Warmteprogramma gestemd. Een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van Hengelo. In het Warmteprogramma staat hoe we in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij maken.

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast

Negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid

Begin april is alweer de negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid in de Nijverheid en ’t Genseler. In de nieuwsbrief is vooral aandacht voor het warmteprogramma dat door de gemeenteraad besproken gaat worden, maar ook voor de bijeenkomsten over warmtenet in De klokstee, begin dit jaar.

Negende nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij verspreid

College stelt Warmteprogramma vast

Hoe en wanneer gaan we in Hengelo onze huizen duurzaam verwarmen? Wat is het meest geschikte alternatief voor aardgas in de verschillende buurten en wijken? Welke buurten gaan we het eerst aanpakken? Wat zijn de financiële consequenties?

College stelt Warmteprogramma vast

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

Er was afgelopen maandag heel veel animo voor de informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid. Dat gaan we dunnetjes over doen.

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

De komst van een zonneveld in de Boeldershoek is weer een stap dichterbij. Het college van B en W wil een zogenoemd voorbereidingskrediet beschikbaar stellen van €489.120,-. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren. Het geld komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Gerard Leemkuil woont met zijn vriendin Lidy aan de Krabbenbosweg. Zij kochten in 2005 het huis dat zij eerst huurden van Welbions. In 1983 was het nog gerenoveerd en geïsoleerd. Na allerlei maatregelen heeft het stel nu een minimaal gasverbruik. Alleen voor het koken, warme water en verwarming in de badkamer gaat de gasketel nog aan. Dus Gerard en Lidy zijn nog maar een kleine stap verwijderd van helemaal aardgasloos wonen.

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij