Hengelo aardgasvrij, wij zijn erbij!

In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente heeft de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarvoor moeten we een aantal dingen tegelijk doen:

  1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing 
  2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
  3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.

Warmteprogramma

Het college van B en W heeft op 17 januari het Warmteprogramma vastgesteld. Hierin staat hoe en wanneer we in Hengelo onze huizen duurzaam gaan verwarmen. In het Warmteprogramma zitten kaarten waarop te zien is in welke volgorde de gemeente buurten wil aanpakken en welke alternatieven voor aardgas er voor Hengelo mogelijk zijn. In Hengelo moeten in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij gemaakt worden. De gemeente begint met de buurten Nijverheid en Twentekanaal.

Download hier het Warmteprogramma

Benieuwd welke documenten ten grondslag lagen aan het Warmteprogramma? 

Wat komt er in plaats van aardgas?

Voor dit Warmteprogramma zijn geschikte alternatieven voor aardgas onderzocht. De onderzochte alternatieven zijn: warmtenet, all-electric (warmtepompen), duurzaam gas en als tussenoplossing hybride warmtepompen (lees er meer over in onze FAQ).

Wanneer is mijn buurt aan de beurt?

De gemeente start met de aardgasvrij aanpak in buurten waar de grootste warmtebronnen dichtbij zijn om een warmtenet aan te leggen. Kijk voor meer informatie in de FAQ.

Klik om te vergroten

Direct aan de slag?

Met isoleren hoeft u niet te wachten tot uw wijk aan de beurt is. U kunt nu al aan de slag. En dat is mooi meegenomen, want uw energierekening gaat omlaag. Niet verkeerd met de stijgende energieprijzen.

Als u meer informatie wil over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wil van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.

Website van het energieloket 

Planning

16 januari 2023

Informatiebijeenkomst over het warmtenet in de Nijverheid in de Klokstee

23 januari 2023

Extra informatiebijeenkomst over warmtenet in de Nijverheid (in de Klokstee)

Lees verder 23 januari 2023

Dinsdag 31 januari 2023

Themabijeenkomst: Waarom heeft Hengelo voorkeur voor een warmtenet en wat betekent dat?

Dinsdag 7 februari 2023

Themabijeenkomst. Hoe ziet het warmteprogramma er nu uit? Welke buurten worden het eerst aardgasvrij? Wat gaat het kosten?

Nieuws

College stelt Warmteprogramma vast

Hoe en wanneer gaan we in Hengelo onze huizen duurzaam verwarmen? Wat is het meest geschikte alternatief voor aardgas in de verschillende buurten en wijken? Welke buurten gaan we het eerst aanpakken? Wat zijn de financiële consequenties?

College stelt Warmteprogramma vast

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

Er was afgelopen maandag heel veel animo voor de informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid. Dat gaan we dunnetjes over doen.

Informatiebijeenkomst over Warmtenet in de Nijverheid

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

De komst van een zonneveld in de Boeldershoek is weer een stap dichterbij. Het college van B en W wil een zogenoemd voorbereidingskrediet beschikbaar stellen van €489.120,-. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren. Het geld komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Gerard Leemkuil woont met zijn vriendin Lidy aan de Krabbenbosweg. Zij kochten in 2005 het huis dat zij eerst huurden van Welbions. In 1983 was het nog gerenoveerd en geïsoleerd. Na allerlei maatregelen heeft het stel nu een minimaal gasverbruik. Alleen voor het koken, warme water en verwarming in de badkamer gaat de gasketel nog aan. Dus Gerard en Lidy zijn nog maar een kleine stap verwijderd van helemaal aardgasloos wonen.

Ervaringsverhalen: Bijna aardgasvrij

Duurzaamheidsmarkt bij stadhuis

Op zaterdag 8 oktober staat er op het plein voor het stadhuis een grote duurzaamheidsmarkt. Belangstellenden kunnen hier bij verschillende kraampjes terecht voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. De wooncoaches van Hengelo Energie zijn bijvoorbeeld aanwezig om advies te geven over isoleren en besparen, maar ook over de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.

Duurzaamheidsmarkt bij stadhuis

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Of welke stappen passen bij uw situatie? Om u een duwtje in de rug te geven, is het OET - Nijverheid in het leven geroepen: het Onafhankelijk Energieteam Nijverheid.

Eerste hulp bij verduurzaming: het OET

Nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij, juli 2022

Alle bewoners van de Nijverheid hebben in juli een nieuwsbrief ontvangen met een update over het aardgasvrij maken van de Nijverheid. De gemeente en Welbions hebben niet stilgestaan in de Nijverheid. Er is nog geen besluit genomen over een alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Wel ziet het college van burgemeester en wethouders warmtenet als een goede oplossing om de Nijverheid aardgasvrij te maken.

Nieuwsbrief Nijverheid Aardgasvrij, juli 2022

De Nijverheid aargasvrij; hoe staat het ermee?

Sinds de laatste nieuwsbrief een half jaar geleden, hebben de gemeente en Welbions niet stilgestaan in de Nijverheid. De gemeente heeft nog geen besluit genomen over een alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Wel ziet het college van burgemeester en wethouders warmtenet als een goede oplossing om de Nijverheid aardgasvrij te maken.

De Nijverheid aargasvrij; hoe staat het ermee?

Ervaringsverhalen: Van zandbak in de woonkamer tot aardgasvrij huis

Aan de buitenkant van de kleine witte woning aan de Magdalenastraat is niet zoveel te zien, maar stap je binnen, dan kun je je bijna niet voorstellen dat hier kortgeleden nog mensen hebben gewoond. Hier wordt geïsoleerd! Dat betekent een compleet gestript huis met een ‘zandbak’ in de woonkamer. Eigenaar Mark Vos (33 jaar) is er sinds eind januari behoorlijk druk mee. ‘Het is een kwestie van durven en doen en als het niet goed gaat, doe je het nog een keer. Ik heb de tijd.’

Ervaringsverhalen: Van zandbak in de woonkamer tot aardgasvrij huis

Ervaringsverhalen: Woning uit 1921 van het gas af’

Cor Havelaar woont in de Dorastraat. Hij kocht dit huis uit 1921 zo’n 7 à 8 jaar geleden als renovatiewoning van Welbions. Cor is inmiddels 80 jaar. Hij is slechts één stap verwijderd van het helemaal aardgasvrij maken van zijn woning; hij wil zijn gasketel nog vervangen door een warmtepomp. Begin mei krijgt hij daarvoor de eerste offerte. We spraken Havelaar over zijn aanpak. En hij is meteen duidelijk. Hij doet het niet alleen voor zichzelf. Hij wil zijn dochter een goede en energiezuinige woning kunnen nalaten.

Ervaringsverhalen: Woning uit 1921 van het gas af’