Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Aardgasvrij Hengelo

Aardgasvrij

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
veel gezocht item 1
Terug

4 oktober

Ervaringsverhalen: ‘Combinatie van investeren en terugverdienen spreekt me erg aan’

In 2014 kocht Stephanie Beldhuis haar vrijstaande huis uit de jaren ’70 in Hengelo. Een speels huis met een zitkuil, originele details, veel daglicht en een ruime tuin. Toen ze er in trok heeft ze direct vloerverwarming aan laten leggen en de radiatoren voor de grote ramen verwijderd.

In de zomer van 2020 heeft ze opnieuw flink geïnvesteerd in een duurzamer huis. Stephanie vertelt: “Het dak is van binnenuit geïsoleerd, op het dak zijn zonnepanelen geplaatst en ik heb een hybride warmtepomp aangeschaft. En een airco om op hele warme dagen de slaapkamer te koelen. Dat is wel een luxe, maar ik wek daar nu meer dan voldoende energie voor op.” 

Geen grootverbruiker

Stephanie: “Ik wilde graag zonnepanelen op het dak en heb laten berekenen hoeveel ik er nodig had voor mijn energieverbruik. Ik bleek geen grootverbruiker en zou aan zes panelen voldoende hebben. Maar dat vond ik op mijn dak geen gezicht. Dan vielen ze zo op. Er liggen er nu 18 op en dat is vanuit esthetisch oogpunt veel mooier. Het oogt rustig.”

Ze vervolgt: “Het bedrijf dat de panelen heeft gelegd, heeft me ook geadviseerd over de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dat is een goede combinatie met vloerverwarming, omdat het water voor vloerverwarming niet zo warm hoeft te zijn. Zo’n 40 à 50 graden Celsius is voldoende. Veel warmer wordt het niet met een warmtepomp, maar dat hoeft dus ook niet. Ik ben nog niet van het gas af. Ik kook nog op gas en heb nog steeds een CV-ketel voor ‘tap-water’, zoals voor het douchen en uit de keukenkraan. Dan schakelt de warmtepomp over naar de CV. Ook als het heel koud is schakelt de warmtepomp over op de CV-ketel om het huis te verwarmen.”

Comfort

“Ik wek meer dan genoeg energie op met mijn zonnepanelen, wat ik over heb gaat terug naar het net (salderen). Ik ben wel meer energie gaan gebruiken dan ik deed door de warmtepomp. Daarentegen verbruik ik veel minder gas. Daar verdien ik op, zeker nu gas steeds duurder wordt,” aldus Stephanie. Ze vertelt dat haar drijfveer vooral financieel was. “De combinatie van investeren en terugverdienen spreekt me erg aan. Ik ben niet voor niets bedrijfseconoom van beroep. En dit is gewoon een goede investering in je huis, die óók nog goed voelt. Het werkt twee kanten op. Daar komt nog bij dat ik er een comfortabeler huis voor terug heb gekregen.”

Stephanie heeft ongeveer € 11.000,-- uitgegeven aan de aanschaf van zonnepanelen, een nieuwe meterkast en warmtepomp (met subsidie was het 8.700). “Best veel geld, maar op de bank levert het nu ook niets op”, zegt Stephanie. “En via een app op mijn telefoon kan ik zien hoeveel energie de panelen opwekken. Leuk toch!”

Offertes

Voordat ze haar huis verduurzaamde, liet Stephanie zich goed informeren. Onder meer door de buren. Stephanie: “Mijn buren hebben ook zonnepanelen en het bedrijf dat ze daar heeft geplaatst heeft dat ook bij mij gedaan. Mijn buren waren erg tevreden over de service en informatievoorziening van dit (lokale) bedrijf. Ik heb nog wel verschillende offertes aangevraagd, onder meer via de Vereniging Eigen Huis, maar kreeg geen betere offerte. En ik had hier een goed gevoel bij.”

Ze heeft ook de voor- en nadelen van een warmtepomp goed onderzocht. “Ik was best bang voor geluidsoverlast en ben bij iemand gaan kijken in Tuindorp die een warmtepomp had. Wat bleek, de warmtepomp maakt vooral wat geluid als het heel warm is (om te koelen) en als het heel koud is. En dan zit ik toch niet buiten. En nu ie er staat moet ik zeggen dat ik ‘m eigenlijk nauwelijks hoor, ook niet als ik in de tuin zit.”

Razendsnel

Stephanie adviseert mensen die ook hun huis willen verduurzamen om de ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten te houden. “De techniek gaat echt razendsnel. Daar moet je je wel even goed in verdiepen. En vraag vooral ook offertes aan bij verschillende bedrijven, dat kan echt schelen in de kosten. En neem een kijkje bij iemand met een soortgelijk huis, die al maatregelen heeft getroffen. Dat heeft mij ook geholpen.”

En heeft Stephanie verder nog wensen voor haar huis op het gebied van duurzaamheid? “Jazeker, ik ben al aan het onderzoeken wat het kost om de spouwmuren en de kruipruimte te laten isoleren. Die trekken nog warmte weg uit het huis. Maar dat is best prijzig, dus eerst maar eens gaan sparen!”

Stephanie Beldhuis

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
nl en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu