Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Aardgasvrij Hengelo

Aardgasvrij

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
veel gezocht item 1
Terug

10 september 2021

Ervaringsverhalen: De buren zeiden: staat ie er dan al?

In deze rubriek delen we ervaringsverhalen van Hengeloërs die duurzame maatregelen en aanpassingen gedaan hebben in hun huis. Vandaag vertelt Gert Nolten zijn verhaal. In 2010 kochten Gert Nolten en zijn vrouw een groot vrijstaand winkel-/woonhuis uit 1935 aan de Oelerweg. Daar kon Gert zijn plan om een antiquariaat te beginnen gaan verwezenlijken, een winkel waar ze oude boeken, kaarten en prenten verkopen. Al snel viel het hen op dat het er echt koud was binnen én de gasrekening was torenhoog, wel € 2500 per jaar. Dat was het begin van een lange periode van klussen, van isoleren en nog veel meer aanpassingen. Uiteindelijk kon Gert afgelopen mei zelfs de gasleiding laten verwijderen. Wij willen graag leren van de lessen en ervaringen van Gert. Daarom stelden we hem een aantal vragen

Waar ben je mee begonnen?

“Gelukkig had dit huis spouwmuren. Een logische eerste stap was dus spouwisolatie. We merkten het direct. Een enorm groot verschil in comfort. Het huis had ineens een jas aan, zo voelde het ook. Vervolgens hebben we al het glas in ons huis vervangen door dubbelglas. Tegelijkertijd hebben we de keukenvloer geïsoleerd en vloerverwarming gelegd. Dat was rond 2010. We hebben toen flink wat subsidie gekregen. In die tijd werkte er iemand bij de gemeente die met je meedacht. Hij kwam bij ons aan huis en wist ons de weg te wijzen naar de subsidies, heel fijn! Het resultaat was snel zichtbaar; de gasrekening werd aanzienlijk lager. Ik zou het iedereen aanraden om te beginnen met isoleren, het loont echt.”

Welke tips heb je nog meer?

“Laat je goed informeren en verdiep je in de mogelijkheden. Zo heb ik een tijdje moeten zoeken naar een bedrijf dat de spouw kon vullen zonder van die enorm grote gaten te boren die de voegen én de stenen beschadigen. Een andere tip is: pak isolatie en dubbel glas altijd mee als je toch gaat verbouwen. Als je het niet kunt financieren: er zijn meer subsidies dan je denkt en bij veel banken kun je gratis lenen voor duurzame maatregelen. Alleen zou er iemand moeten zijn die je bij de hand neemt en de weg wijst.”

Ik zag zonnepanelen op het dak, wat levert je dat op?

“Al sinds 2015 overwogen we om zonnepanelen te laten plaatsen. We vonden het eigenlijk niet mooi op de rode dakpannen. Toen er in 2019 een mooie kans voorbijkwam, ik heb al die jaren aanbiedingen gevolgd en informatie gelezen, hebben we de kans toch gegrepen. Er liggen nu 20 panelen. Die hebben we in vier jaar terugverdiend. Je bent echt een dief van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen legt op je huis. Toen ze erop lagen zette wel iemand op twitter: ‘alweer een huis verpest’. Tja, het is misschien ook niet supermooi, maar zonne-energie is ook belangrijk in deze tijd.”

Van het gas af! Waarom hebben jullie voor een warmtepomp gekozen?

“Toen in 2018 het project in de Nijverheid begon, zijn we naar die informatiebijeenkomsten geweest. Maar al snel was duidelijk dat er voor particulieren zoals wij niks in het mandje zat. Wij besloten ons eigen plan te trekken, want van het gas af zullen we echt wel moeten met z’n allen. Ik heb me er flink in verdiept en de installateur dacht ook mee. We hebben gekozen voor een hybride systeem: een warmtepomp, aangevuld met een pellet kachel. Die zorgt ervoor dat de temperatuur van het water wat hoger wordt en we dus met de oude radiatoren kunnen volstaan. Omdat alles pas in mei is geïnstalleerd, kan ik nog niks zeggen over het resultaat. De pellet kachel in de woonkamer geeft naast warmte ook nog de gezelligheid van een echt kachel. Verder hebben we in de kelder twee vaten voor opslag van warm water en de warmtepomp staat op zolder. De compressor staat op het dakterras. Die gaf eerst wel flink wat herrie, maar nu we hem op veren en rubbers hebben gezet, valt dat ook wel mee. De buren zeiden zelfs: staat die warmtepomp er dan al?”

Nog plannen?

We zijn nog steeds bezig met verbeteringen, binnenkort komen er zonnecollectoren voor het warme tapwater op de schuur. Daar staat ook een voorraadvat. Ook hierbij heeft de installateur met ons meegedacht.”

Tot slot… wat heeft het jullie allemaal gekost en opgeleverd?

“In die tien jaar hebben we zoveel geklust, dat is niet zo te zeggen. We hebben veel meer gedaan dan alleen de verduurzaming.  Gelukkig kan ik veel zelf en ik heb veel tweedehands gekocht, zoals de voorraadvaten. Wat het uiteindelijk oplevert weten we ook nog niet. Wel weten we dat we aan de zonnepanelen gaan verdienen, dat we straks compleet onafhankelijk zijn én dat we een warm en comfortabel huis hebben. Onze ecologische voetafdruk is nu een stuk lager dan hij was. En dat is hard nodig voor het klimaat.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
nl en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu