Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Aardgasvrij Hengelo

Aardgasvrij

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
veel gezocht item 1
Terug

22 oktober

Ervaringsverhalen: 'Doordat wij restwarmte gebruiken, is er minder gas nodig.'

Tien jaar geleden kocht Joost Klieverik zijn huis aan de Langelermaatweg in Hart van Zuid. “Een nieuwbouwwoning, super geïsoleerd en met een warmtenet. Ik heb er toen een starterslening voor gekregen.” Joost is erg tevreden over zijn woonplek en zit er comfortabel bij. Joost: “Dit heeft alleen wel wat jaren geduurd. Het warmtebedrijf levert mijn warmtenet en toen ik hier kwam wonen moest ik door alle kinderziektes in deze woning heen zien te komen. Zowel voor mij als voor het Warmtebedrijf was het de eerste keer. Dan is er altijd wel wat. Maar nu ben ik tevreden en loopt het heel goed.”

Joost vertelt: “Mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat er een warmtenet in het huis zat was: Geen cv-ketel dus geen onderhoud. Daar ben ik in de eerste anderhalf jaar dus wel van teruggekomen. Er waren constructiefouten gemaakt bij de aanleg dus we hebben te kampen gehad met lekkages. En zo’n systeem gaat natuurlijk altijd in storing op een ongelukkig moment, als je net wilt douchen of als het heel koud is buiten.” Het Warmtebedrijf is met de bewoners in gesprek gegaan en de installatie is aangepast. Tegenwoordig heet het warmtebedrijf Ennatuurlijk.

Betrokkenheid

Joost is iemand die het niet graag bij klagen laat en actief wil bijdragen aan oplossingen. Hij heeft zich al snel gemeld voor het klantenpanel van het Warmtebedrijf. Joost: “We hebben bijvoorbeeld samen met het Warmtebedrijf gekeken naar de leesbaarheid van de afrekeningen. Ik kom er zelf nog wel uit, maar diverse buren kwamen mij om uitleg vragen. Nu zijn de afrekeningen goed en begrijpelijk voor iedereen. Ook is de communicatie met ons als klanten beter geworden. We worden veel meer betrokken. Zo konden we als klanten bijvoorbeeld rondleidingen krijgen bij de warmtenetoplossing in Enschede. Dan krijg je een mooi kijkje achter de schermen.”

Klein kastje in de meterkast

Joost legt uit hoe het werkt als je bent aangesloten op het warmtenet: “In de meterkast heb ik een kleine installatie van het Warmtebedrijf staan. Daar komt vanonder de vloer het warme water van 65 graden naar binnen en het afgekoelde water gaat weer terug. De woning is geheel voorzien van vloerverwarming. Dat is erg geschikt voor de lage temperatuur verwarming die je met een warmtenet hebt. De vloerverwarming is super comfortabel. Het tapwater wordt verwarmd door een warmtewisselaar.

Joost houdt van wat pionieren en experimenteren met gadgets. Hij heeft een Nest-thermostaat geïnstalleerd die het hele verbruik bijhoudt, ‘weet’ wanneer hij thuis is en feedback geeft over zijn zuinige energiegebruik. De vloer blijft lang wel warm. Joost: “Je moet met vloerverwarming het wel anders stoken als je gewend was. Als je om 23:00 uur naar bed gaat, kun je de thermostaat zo instellen dat hij om 21:00 uur al niet meer aanslaat. Ook kan het zeker een halve graad lager ingesteld worden omdat de warmte opstijgt. Het geeft een goed gevoel als die thermostaat weer een groen blaadje laat zien, dat betekent dat ik het warm heb, maar niets heb verstookt.” Ook heeft Joost een slim kastje aan zijn binneninstallatie gekoppeld: “Die gaat pas lopen als er warmtevraag is en een keer per dag om de pomp niet te laten vastlopen. Dat scheelt mij veel elektriciteit en het kastje kost maar zo’n 60 euro.”

Nog een keer?

Op de vraag of hij opnieuw zou kiezen voor een warmtenet moet Joost lang nadenken: “Het comfort is echt prima. Maar ik blijf moeite houden met het feit dat er maar één aanbieder is. Ik ben zelf ondernemer en ik laat graag de markt zijn werk doen. Ik ben blij dat ik concurrenten heb. Dat principe werkt hier niet. En dat stoort mij. Maar ik zou een huis wat ik graag wil hebben er niet voorbij laten gaan. Het wordt trouwens al heel anders als de koppeling met de gasprijs wordt losgelaten. Nu met die enorme stijgingen zijn ook wij ook de dupe. Ondanks het niet-meer-dan-anders-principe. Ik vind dat Warmtenet moet onderscheiden door de leiding te nemen. Als ik echt zelf de keuze heb, zou ik toch liever mijn dak volleggen met zonnepanelen en een (thermische) warmtepomp nemen. Dan ben ik echt onafhankelijk. Nadeel is dan weer een veel grotere installatie in huis. Ik heb nu een klein kastje in de meterkast.”

Verdiep je!

We vragen Joost welke tips hij heeft voor andere warmtenet gebruikers. “Verdiep je in de apparatuur die je in huis hebt. Weet wat je in huis hebt en waar de verantwoordelijkheden liggen. Bij mij is Ennatuurlijk verantwoordelijk tot en met de unit in de meterkast. Zorg ook dat je weet waar je moet zijn met problemen en verdiep je in de achtergronden. Doordat wij restwarmte gebruiken hoeft er weer veel minder gas uit de grond gehaald te worden. En dat is mooi. Dat mag wel vaker gezegd worden.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
nl en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu