Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Nieuwe Energie

NieuweEnergie

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
NieuwsPlanning
Terug

5 september

Omgevingsvergunning verleend voor de bouw van het Hengelose zonneveld Boeldershoek

Op 3 augustus 2023 heeft het college van B&W van Hengelo de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van het zonneveld Boeldershoek. Het gaat om een zonneveld van 24 hectare. Twaalf hectare van de gronden is eigendom van de gemeente Hengelo. Ten zuiden hiervan gaat energieleverancier Vattenfall op circa 12 hectare particuliere grond een zonneveld aanleggen. Dankzij samenwerking met energiecoöperatie Energie van Hengelo kunnen inwoners van Hengelo investeren in dit project. Daarmee is de komst van het zonnepark een stap dichterbij gekomen. Vattenfall en gemeente Hengelo vragen in september SDE++ subsidie aan. Na goedkeuring start de aanbesteding. In de zomer van 2024 moeten de eerste werkzaamheden aan het zonneveld van start gaan.

Claudio Bruggink, wethouder duurzaamheid in Hengelo is verheugd met de vergunningverlening. “Dit is een belangrijke stap in onze ambitie voor een duurzamere toekomst in Hengelo. Het zonneveld heeft de capaciteit om voor 8000 inwoners duurzame energie op te wekken. Dit project zal niet alleen bijdragen aan de productie van duurzame energie, maar ook aan het verminderen van onze CO2-uitstoot en het versterken van onze lokale economie. Samen zetten we stappen naar een duurzamer Hengelo, waarin we de verantwoordelijkheid nemen voor de Hengelose generaties die na ons komen."

Carel Kooij, ontwikkelaar van zonneparken bij Vattenfall: “het afgeven van de vergunning is altijd een belangrijke stap in een project. Het traject tot nu toe was uitdagend, met diverse belangen die moesten worden afgewogen. Met dit zorgvuldig uitgewerkte ontwerp hebben we de optimale balans bereikt, en daar zijn we trots op. We kijken ernaar uit om de volgende stappen te zetten op weg naar realisatie van het zonnepark en uiteindelijk naar fossiele vrijheid."

Locatie en capaciteit

Zonneveld Boeldershoek komt ten noorden van Twence, tussen de Boekloseveldweg, Boekeloseweg en Bruninksweg en neemt 24 hectare in beslag. De 43-duizend zonnepanelen hebben een vermogen van 28,5 MWp. 

Nauwe samenwerking

Vattenfall, Energie van Hengelo en de gemeente Hengelo werken samen om het zonneveld te realiseren.. Inwoners van Hengelo kunnen via deze coöperatie investeren in het park. Dankzij een lokaal gebiedsfonds en een gemeentelijk duurzaamheidsfonds kan de omgeving meedelen in de revenuen van het zonnepark. De invulling van het gebieds- en duurzaamheidsfonds wordt nu verder vormgegeven.

Michel Tap, Manager Energie van Hengelo. “Wij streven naar 100% lokaal eigenaarschap van het zonneveld en dit is een belangrijke stap. Wie geïnteresseerd is om te investeren kan zich op onze site (www.energievanhengelo.nl) alvast aanmelden. Zodra er meer informatie beschikbaar is wordt je dan automatisch op de hoogte gehouden.”

Het vervolg

Nu de vergunningen zijn afgegeven, kunnen Vattenfall en de gemeente Hengelo de SDE++ subsidie aanvragen. Na toekenning van de subsidie wordt begonnen met de aanbesteding voor de bouw. In de zomer van 2024 moet de eerste schop de grond in gaan. De levering van de eerste stroom wordt in hetzelfde jaar verwacht.

Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu