Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Nieuwe Energie

NieuweEnergie

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
NieuwsPlanning
Terug

1 mei

Ontwerpbesluiten genomen voor zonneveld Boeldershoek

Na een intensief participatie- en ontwerptraject liggen van 3 mei tot en met 13 juni twee ontwerpbesluiten voor zonneveld Boeldershoek ter inzage.

Vattenfall, de gemeente Hengelo en de coöperatie Energie van Hengelo ontwikkelen het zonneveld. Omwonenden, omliggende bedrijven en andere belanghebbenden hebben meegedacht over hoe het zonneveld het beste ingepast kan worden in de omgeving. Het zonneveld kan jaarlijks gemiddeld 8000 huishoudens van stroom voorzien en is een grote en belangrijke stap om Hengelo verder te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst. Naar verwachting start de aanleg in 2024.

In het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie staat de Boeldershoek aangewezen als locatie om zonne-energie op te wekken. Het gaat om het gebied ten noorden van Twence, tussen de Boekeloseveldweg, Boekeloseweg en Bruninksweg. Zowel Vattenfall als de gemeente beschikken over circa 12 hectare om zonnepanelen op te plaatsen. Coöperatie Energie van Hengelo gaat een deel van het zonneveld exploiteren. Belangstellenden kunnen via de coöperatie investeren in het zonneveld en zo bijdragen aan de financiering ervan. Hierdoor ontstaat lokaal eigenaarschap.

Participatie

De communicatie en participatie rond project zonneveld Boeldershoek is begin dit jaar gestart. Energie van Hengelo, Vattenfall en de gemeente hebben dit gezamenlijk opgepakt. Alle belanghebbenden hebben actief mee kunnen denken over de inpassing van het zonneveld in het landschap. Daarvoor hebben drie inloopbijeenkomsten, verschillende huisbezoeken en keukentafelgesprekken plaatsgevonden. Voor elke bijeenkomst zijn 1100 uitnodigen verstuurd naar de omgeving. Uit de wensen en ideeën van de aanwezigen tijdens de bijeenkomsten kwamen belangrijke onderwerpen voor de landschappelijke inpassing naar voren; het zonneveld aan het zicht onttrekken door groen én aandacht voor het verbeteren van de biodiversiteit van het gebied.

Gebiedsfonds

Als het zonneveld stroom opwekt en het veld dus geld opbrengt, wordt een deel van de opbrengstgebruikt voor de verbetering van de omgeving via een gebiedsfonds. Met geld uit dit fonds kunnen ideeën van mensen uit de directe omgeving uitgevoerd worden. Belanghebbenden krijgen een rol in de besteding van dit geld. Ook gaat een deel van de opbrengst naar een duurzaamheidsfonds voor de hele stad.

Ter inzage

De ontwerpbesluiten van het zonneveld liggen vanaf 3 mei tot en met 13 juni ter inzage via www.ruimtelijkeplannen.nl. De stukken zijn van 3 mei tot en met 13 juni ook op afspraak in te zien bij het team VTH Leefomgeving van de gemeente Hengelo. Iedereen kan tot en met 13 juni een zienswijze op de ontwerpbesluiten indienen. De verwachting is dat het college van B en W aan het begin van de zomer de vergunning verleent. Het veld wordt dan naar verwachting volgend jaar aangelegd.

Meer informatie over het project is te vinden op www.energievanhengelo.nl/boeldershoek

Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu