Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Nieuwe Energie

NieuweEnergie

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
NieuwsPlanning
Terug

17 februari

Windturbines in Hengelo; wat is de stand van zaken?

In Hengelo zijn er drie zoeklocaties voor windturbines. De gemeenteraad heeft deze locaties vorig jaar vastgesteld in het omgevingsprogramma nieuwe energie. Twee locaties liggen in de Woolder Es, in de kruising van de A1 met de A35 en één locatie ligt op bedrijvenpark Twentekanaal. Het is inmiddels alweer een tijd stil rond de windmolenlocaties. Wat is de stand van zaken?

Voor de locatie op bedrijvenpark Twentekanaal is het antwoord redelijk simpel. Er moet onderzocht worden of de eventuele windturbine straks gaat storen op de radarsystemen van Thales. Onderzoeksorganisatie TNO onderzoekt dat voor de RES Twente 2.0. Wanneer het onderzoek klaar is, is nog niet bekend. Voor de twee potentiële turbines in de Woolder Es is ook extra onderzoek nodig. Dat wil de gemeente Hengelo samen met de buurgemeenten Borne en Hof van Twente doen. De gemeenten Borne en Hof van Twente hebben alleen nog geen zoekgebieden aangewezen voor nieuwe energie. Daardoor moet het onderzoek voor de gemeente Hengelo ook nog even wachten. Waarschijnlijk kunnen de drie gemeenten na de zomer starten met een Milieu Effect Rapportage (MER). We gaan voor dat onderzoek ook omwonenden van de zoeklocaties (2,5 kilometer rondom de locaties) vragen naar hun zorgen en bezwaren. Zodat de onderzoekers die mee kunnen nemen in hun onderzoek.

De provincie Overijssel is ook betrokken en ondersteunen de samenwerking tussen de drie gemeenten, bijvoorbeeld door een projectleider te leveren die de onderzoeken kan organiseren. De provincie wil dat de gemeenten meer haast maken met de plannen om duurzame energie op te wekken en geeft gemeenten die nog geen zoekgebieden hebben vastgesteld tot 1 juli 2023 gelegenheid om dit alsnog nog te doen.

De overbelasting van het elektriciteitsnet is een punt van zorg voor de gemeente. Dat wordt ook wel netcongestie genoemd. t Samen met de beheerder van het elektriciteitsnet pakken we dit zo snel mogelijk aan. Er is contact om de capaciteit op het net te verbeteren. Op dit moment kunnen de plannen om elektriciteit op te wekken nog gewoon doorgaan.

Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu