FAQ
De meest gestelde vragen over het proces en de kaders vindt u hieronder. Als uw vraag er niet tussen staat, kunt u contact opnemen met ons.
Waarom van Grijs naar Groen?
Gemeente Hengelo wil ‘grijze’ bestrating en verharding in de openbare ruimte vervangen voor extra groen. Want groen maakt mensen blij en ontspannen. Bovendien ontstaat door groen in de buurt sneller een buurtgevoel. Ook komen bijen, vlinders en vogels af op groen, en dat is goed voor de biodiversiteit.
Groen in de stad wordt steeds belangrijker, nu het klimaat verandert. Zomers en winters worden steeds wisselvalliger met zwaardere buien, hitte en droogte. Groen is nodig om de pieken in regenwater op te vangen en voor verkoeling op zomerse dagen.
Ideeën aanleveren in de wijk Berflo Es
Aanleveren van ideeën voor de Berflo Es kon van 2 tot en met 31 oktober 2023. In november beoordelen we de aangemelde locaties én bekijken we het vervolgproces. Begin december wordt het vervolg bekend.
Hoeveel geld is er beschikbaar?
Er is per wijk € 75.000 beschikbaar.
Hoe wordt het budget verdeeld?
De kosten per initiatief zijn erg verschillend. Als er veel ideeën worden aangemeld kan een stemronde volgen. Als de stemmen geteld zijn, gaan we kijken welke initiatieven de meeste voorkeursstemmen hebben gekregen. Daarnaast kijken we dan hoeveel geld er eventueel overblijft voor de volgende initiatieven en hoe we die verdeling zo eerlijk mogelijk kunnen maken.
Wanneer is mijn wijk aan de beurt?
Inmiddels zijn we de afgelopen jaren aan de slag geweest in de wijken: Noord, Woolde, Slangenbeek, Wilderinkshoek, Groot Driene en Hengelose Es. In oktober 2023 was het de beurt aan de wijk Berflo Es. In 2024 is de Hasseler Es aan de beurt.
Ik wil in mijn eigen tuin aan de slag
Super! Maak jouw huis en tuin water- en hitteproof. Bekijk de handige tips en maatregelen op www.groenblauwtwente.nl. Als iedereen een steentje bijdraagt, maken we het met elkaar een stuk aangenamer.
Geveltuintje of straattegeltuintje aanleggen?
Geen (voor)tuin, maar wel graag meer groen in de straat? Dan is een geveltuintje misschien iets! Een geveltuintje is bedoeld voor straten waar geen voortuinen zijn. Bij een straattegeltuintje mag je een paar tegels van de stoep, direct grenzend aan de voorgevel van de woning, weghalen en er groen voor in de plaats zetten.
Meer informatie over: Straattegeltuintjes
NK Tegelwippen
Ook doen we in Hengelo jaarlijks mee aan het NK Tegelwippen, tegels gewipt? Geef ze dan door via www.nk-tegelwippen.nl en breng Hengelo naar de top! De competitie loopt van 21 maart t/m 31 oktober.
Wat is er de afgelopen jaren gerealiseerd?
In Hengelo gaan we op veel plekken Van Grijs naar Groen. Die projecten hebben we op een rijtje gezet.