Van Grijs naar Groen

Met de regeling Van Grijs naar Groen wil gemeente Hengelo de komende jaren graag alle wijken in Hengelo vergroenen. Per wijk is 75.000 euro beschikbaar. Inmiddels zijn de wijken: Woolde, Noord, Slangenbeek, Wilderinkshoek, Groot Driene, Hengelose Es en Berflo Es geweest.

Aanmelden van versteende plekken in Hasseler Es kan vanaf 1 maart 2024. Benieuwd naar resultaten in andere wijken?


Waarom van Grijs naar Groen?

Gemeente Hengelo wil ‘grijze’ bestrating en verharding in de openbare ruimte vervangen voor extra groen. Veel mensen worden blij en ontspannen van groen. Door groen in de buurt ontstaat er bovendien sneller een buurtgevoel. Maar niet alleen mensen, ook bijen, vlinders en vogels komen af op groen. En dat is goed voor de biodiversiteit. En wat is er lekkerder dan een stukje wandelen, fietsen of hardlopen in het groen? Groen in de stad is goed voor iedereen.

De roep om groen in de stad wordt ook steeds luider, nu het klimaat verandert. Zomers en winters worden steeds wisselvalliger met zwaardere buien, hitte en droogte. Groen is nodig om de pieken in regenwater op te vangen en het zorgt voor verkoeling op zomerse dagen. 

Naast het project Van Grijs naar Groen zijn we op veel meer plekken in de stad bezig. Nieuwsgierig? Kijk eens op www.hengelo.nl/klimaat.

Planning

Eind 2023/begin 2024: Henk Lammstraat Hengelose Es

Het ontwerp is in de buurt gedeeld en akkoord bevonden. Uitvoering: waarschijnlijk eind 2023 / begin 2024. Benieuwd naar de plannen? Klik hieronder op 'lees verder'.

Lees verder Eind 2023/begin 2024: Henk Lammstraat Hengelose Es

2024: Hasseler Es

In 2024 is het de beurt aan de wijk Hasseler Es. Aanmelden van grijze plekken kan vanaf 1 maart op deze website.

2024: Berflo Es

In Berflo Es zijn we in gesprek met initiatiefnemers voor de vergroening van het Fluweelplein.

Eind 2024/begin 2025: parkeerplaats Isaac da Costastraat Groot Driene

In Groot Driene gaan we aan de slag met de vergroening van de parkeerplaats aan de Isaac da Costastraat. Participatie proces is afgerond. Uitvoering van het ontwerp vindt plaats na afronding van de werkzaamheden bij het winkelcentrum en de rotonde. Uitvoering: Waarschijnlijk eind 2024 / begin 2025. Benieuwd naar de plannen? Klik hieronder op 'lees verder'.

Lees verder Eind 2024/begin 2025: parkeerplaats Isaac da Costastraat Groot Driene

2020: Woolde

In 2020 is de Wessex flink vergroend. Ook werd er op de Deldenerstraat groen toegevoegd. Bekijk de resultaten via de link hieronder!

Lees verder 2020: Woolde

2020: Noord

In stadsdeel Noord zijn drie locaties vergroend: Hofjes Steenbokstraat, De Reflector en de Oldenzaalsestraat. Bekijk de resultaten via de link hieronder!

Lees verder 2020: Noord

2021: Slangenbeek

In Slangenbeek is het winkelcentrum Slangenbeek vergroend. Bekijk de resultaten via de link hieronder!

Lees verder 2021: Slangenbeek

Eind 2023/begin 2024: Venderinksplein en hoek Idastraat / Helenastraat Wilderinkshoek

In Wilderinkshoek gaan we het Venderinksplein en de hoek Idastraat / Helenastraat vergroenen. De ontwerpen zijn besproken met initiatiefnemers. Uitvoering start eind 2023/begin 2024. Benieuwd naar de plannen? Klik hieronder op 'lees verder'.

Lees verder Eind 2023/begin 2024: Venderinksplein en hoek Idastraat / Helenastraat Wilderinkshoek

Nieuws

Van Grijs naar Groen gaat door: Berflo Es aan de beurt

De gemeente Hengelo gaat door met het vergroenen van de openbare ruimte. Vanaf 2 oktober start het project 'Van Grijs naar Groen' in de wijk Berflo Es. Inwoners van de Berflo Es kunnen grijze locaties in de openbare ruimte aanmelden tot en met 31 oktober. Het doel is om versteende locaties in de openbare ruimte te vergroenen en zo een bijdrage te leveren aan een groener, gezonder en aantrekkelijker Hengelo.

Van Grijs naar Groen gaat door: Berflo Es aan de beurt

Hengelose Es: Van Grijs naar Groen!

De gemeente Hengelo gaat de strijd aan met verstening in de openbare ruimte. Vanaf 1 februari start het project 'Van Grijs naar Groen' in de wijk Hengelose Es. Inwoners van de Hengelose Es kunnen grijze locaties in de openbare ruimte aanmelden tot en met 28 februari. Het doel van het project is om versteende locaties in de openbare ruimte te vergroenen en zo een bijdrage te leveren aan een aantrekkelijker Hengelo.

Hengelose Es: Van Grijs naar Groen!

Winkelcentrum Slangenbeek bijna 700 m2 groen rijker

In het voorjaar van 2021 won de vergroening van het Winkelcentrum Slangenbeek de stemronde voor Van Grijs naar Groen in Slangenbeek. Bijna 700 vierkante meter verharding in het winkelcentrum is vergroend. Een prachtig resultaat! En er gebeurt nog veel meer!

Winkelcentrum Slangenbeek bijna 700 m2 groen rijker

Groot Driene: Van Grijs naar Groen!

Inwoners van de wijk Groot Driene konden grijze locaties in hun wijk aanmelden voor het project Van Grijs naar Groen! In 2022 is er namelijk extra geld beschikbaar om de wijk te vergroenen.

Groot Driene: Van Grijs naar Groen!

Uitvoering Van Grijs naar Groen in Slangenbeek van start

In Slangenbeek is Farwick Groenspecialisten gestart met de uitvoering van het project Van Grijs naar Groen. Een project waar gemeente Hengelo verharding in de openbare ruimte wil vervangen voor extra groen. Het vergroenen van het winkelcentrum won de verkiezing voor het project in Slangenbeek. De bedenkers van het initiatief, de wijkraad Slangenbeek, zijn samen met gemeente Hengelo aan de slag gegaan met een ontwerp.

Uitvoering Van Grijs naar Groen in Slangenbeek van start

Van Grijs naar Groen, hoe staan we ervoor?

Gemeente Hengelo wil ‘grijze’ verharding in de openbare ruimte vervangen door extra groen. Voor alle Hengelose wijken is hiervoor 75.000 euro beschikbaar. We vragen wijkbewoners om met ideeën te komen. De winnende initiatieven per wijk pakt de gemeente samen met de initiatiefnemers op.

Van Grijs naar Groen, hoe staan we ervoor?

Van Grijs naar Groen: Wilderinkshoek aan de beurt

Woont u in de wijk Wilderinkshoek in Hengelo en kent u een stuk gemeentegrond dat er nu kaal en grijs uitziet. Deel deze locatie dan met uw buren en gemeente Hengelo. In 2021 is er namelijk extra geld beschikbaar om Wilderinkshoek te vergroenen. Inwoners kunnen locaties aandragen tot en met 24 oktober.

Van Grijs naar Groen: Wilderinkshoek aan de beurt

Ontwerpen en schetsen met Slangenbeek

Op 2 juni werd de uitslag bekend gemaakt van Van Grijs naar Groen in Slangenbeek. De vergroening van het winkelcentrum Slangenbeek kreeg de meeste stemmen en won de stemming. Maar hoe komt het winkelcentrum er straks uit te zien?

Ontwerpen en schetsen met Slangenbeek

Winkelcentrum Slangenbeek gaat voor groen!

Met de regeling Van Grijs naar Groen wil gemeente Hengelo de komende jaren graag alle wijken in Hengelo vergroenen. In 2020 startten we in de wijken Woolde en Noord. Dit jaar was de beurt aan Slangenbeek. De vergroening voor het winkelcentrum Slangenbeek kreeg van de wijkbewoners de meeste stemmen (bijna 400!). De initiatiefnemers gaan samen met de gemeente aan de slag met het ontwerp.

Winkelcentrum Slangenbeek gaat voor groen!

Stemmen in Slangenbeek vanaf 17 mei

In 2020 startte het project Van Grijs naar Groen in Hengelo. Het doel: de komende jaren alle wijken in Hengelo vergroenen. Woolde was de eerste wijk. Daarna volgde Noord. In 2021 is het aanmelden van locaties in de wijk Slangenbeek inmiddels achter de rug. Vanaf 17 mei kunnen inwoners van Slangenbeek stemmen op de locatie van hun voorkeur.

Stemmen in Slangenbeek vanaf 17 mei