Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Horeca-aanvraag

De horeca-aanvraag is een gecombineerde aanvraag van verschillende losse vergunningen.

Het gaat om de drank- en horecavergunning, gokautomatenvergunning en de terrasvergunning.Wilt u een horecabedrijf of slijterij beginnen? Dan hebt u in ieder geval een drank- en horecavergunning nodig. Maar misschien wilt u ook wel een gokautomaat in uw zaak? Of een terras voor de deur? Ook daarvoor hebt u een vergunning nodig. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunt u deze drie vergunningen nu in één gecombineerde aanvraag doen (horeca-aanvraag).

Toch blijft een horeca-aanvraag best ingewikkeld, zeker als u dat nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom raden wij u aan om eerst contact met ons op te nemen. Medewerkers van de gemeente Hengelo denken namelijk graag met u mee. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.

U hebt een drank- en horecavergunning nodig voor:

 • een horecabedrijf dat tegen betaling alcoholhoudende dranken schenkt,
 • een slijterij.

Om een vergunning te kunnen aanvragen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • uw onderneming is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel,
 • de leidinggevenden moeten minimaal 21 jaar oud zijn, een verklaring sociale hygiëne hebben en van goed levensgedrag zijn,
 • het horecapand of de slijterij moet voldoen aan de wettelijke inrichtingseisen.

Horecavergunning voor paracommerciële instellingen

Paracommerciële instellingen zijn niet-commerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard. Denk bijvoorbeeld aan sportverenigingen, wijkgebouwen of clubhuizen. Een paracommerciële instelling die ook alcohol wil schenken, heeft daarvoor een vergunning nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen met het formulier Aanvraag paracommercieel horecabedrijf (Pdf).

Horecavergunning alcoholvrij

Wilt u een horecabedrijf beginnen waar geen alcohol wordt geschonken? Bijvoorbeeld een broodjeszaak of ijssalon? Dan hebt u een speciale vergunning nodig. Meer informatie en een aanvraagformulier vindt u op de pagina Horecavergunning alcoholvrij.

Wilt u in uw horecabedrijf een gokautomaat plaatsen? Dan hebt u ook een gokautomatenvergunning nodig. Gokautomaten zijn alleen toegestaan in zg. hoogdrempelige horecabedrijven. Dat zijn café’s, bars en restaurants. En er geldt altijd een maximum van twee gokautomaten.

U kunt de gokautomatenvergunning aanvragen voor een jaar of voor onbepaalde tijd.

Verschil tussen gokautomaten en behendigheidsautomaten

De wet kent twee soorten speelautomaten:

 • behendigheidsautomaten,
 • gokautomaten.

Bij behendigheidsautomaten hangt het spelresultaat af van spelinzicht of behendigheid. De speler heeft dus invloed op het resultaat. Een voorbeeld van een behendigheidsautomaat is de flipperkast. Een goede speler kan een langere spelduur of gratis spellen verdienen, maar nooit geld.
Alle andere speelautomaten zijn gokautomaten. Bij gokautomaten (ook wel kansspelautomaten genoemd) heeft de speler geen invloed op het resultaat. En de prijs kan uit geld bestaan.

Voor behendigheidsautomaten is geen vergunning nodig. Ze zijn ook toegestaan in laagdrempelige horecabedrijven, zoals cafetaria’s, lunchrooms, sportkantines en buurthuizen. Ook voor behendigheidsautomaten geldt een maximum van twee per horecabedrijf.

Wilt u een terras bij uw horecabedrijf? En ligt dat terras geheel of gedeeltelijk op gemeentegrond? Dan hebt u ook een terrasvergunning nodig. De gemeente heeft namelijk het regels opgesteld voor terrassen, zodat de openbare ruimte aantrekkelijk blijft, zijn openbare karakter behoud en hinder en overlast zoveel mogelijk worden voorkomen.
Voor een terras op particuliere grond hebt u geen terrasvergunning nodig. U moet natuurlijk wel toestemming hebben van de eigenaar van de grond.

Voor een terras gelden onder andere de volgende regels:

 • Een terras in het centrum mag in gebruik zijn tijdens de openingstijden van uw zaak, maar uiterlijk tot 4.00 uur.
 • Een terras buiten het centrum mag in gebruik zijn tot uiterlijk 24.00 uur
 • U moet precariobelasting betalen
 • Een slijterij kan geen terrasvergunning aanvragen

Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo

Terrassen horecagebied 

Terrassen winkelgebied

Uw horeca-vergunning moet altijd actueel zijn. Dat betekent dat u wijzigingen zo snel mogelijk moet doorgeven. Dat geldt bijvoorbeeld voor bouwtechnische wijzigingen, verandering van ondernemingsvorm, andere leidinggevenden of een wijziging van uw terras.

Voor het aanmelden van een nieuwe leidinggevende kunt u dit formulier (Pdf) gebruiken. Wilt u een leidinggevende afmelden? Dat kan eenvoudig door een e-mail te sturen naar gemeente@hengelo.nl.

Andere wijzigingen kunt u doorgeven met behulp van de horeca-aanvraag.

U moet een heleboel documenten meesturen, zeker bij een nieuwe aanvraag. Zorg dus dat u die digitaal beschikbaar hebt, voordat u aan uw aanvraag begint. Het gaat om de volgende documenten: 

Is uw aanvraag niet compleet? Dan kan de behandeling langer duren. En als wij aanvullende stukken moeten opvragen, wordt ook het tarief hoger.

Met de horeca-aanvraag kunt u één of meer van de volgende vergunningen aanvragen:

 • drank- en horecavergunning,
 • gokautomatenvergunning,
 • terrasvergunning.

U kunt de horeca-aanvraag ook gebruiken voor het doorgeven van wijzigingen. 

Hoe gaat de aanvraag in z’n werk?

Hieronder vindt u onze keuzehulp. Als u de vragen in de keuzehulp beantwoordt, komt u automatisch bij het juiste formulier terecht. Nadat u het formulier hebt ingevuld en verzonden, nemen wij contact met u op.

Maak bij voorkeur gebruik van eHerkenning

Bij uw aanvraag kunt u gebruik maken van eHerkenning. eHerkenning is speciaal ontwikkeld voor bedrijven. Met eHerkenning kunt u zich als bedrijf online identificeren en veilig zaken doen met de overheid. Het is te vergelijken met DigiD.

Als u gebruik maakt van eHerkenning kunt u uw aanvraagformulier tussentijds opslaan. Alles wat u op dat moment hebt ingevuld blijft bewaard tot u opnieuw inlogt. Ook kunt u uw aanvraag digitaal ondertekenen. Natuurlijk kunt u ook zonder eHerkenning een aanvraag doen. Maar een groot nadeel is dat u het aanvraagformulier dan niet tussentijds kunt opslaan. Bovendien is er na het versturen van uw aanvraag nog een aparte afspraak nodig om uw aanvraag te ondertekenen.

Keuzehulp

Ik wil graag dat de gemeente meedenkt met mijn plannen
Wij helpen graag. Laat uw gegevens achter en we maken daarna een afspraak: Contactformulier
Ik wil een horeca-onderneming starten
Ik weet al welk pand, en het pand heeft een horecabestemming
Ik wil alcoholhoudende dranken schenken
Ik start een commercieel horecabedrijf, evt met terras of gokkast of een slijterij
Vul dit horeca-aanvraag formulier in. We nemen daarna contact op.
Ik wil namens een stichting of vereniging een aanvraag doen
Vul dit aanvraagformulier in, speciaal voor stichtingen en verenigingen. We nemen daarna contact op.
Ik wil alcoholvrije dranken schenken
Vul dit aanvraagformulier in, speciaal voor een alcoholvrije vergunning. We nemen daarna contact op
Ik weet al welk pand, en het pand heeft geen horecabestemming
Neem Contactformulier met ons op voor het maken van een afspraak zodat we samen kunnen kijken of uw ideeën passen binnen het bestemmingsplan.
Ik weet nog niet welk pand
Neem Contactformulier met ons op voor het maken van een afspraak zodat we samen kunnen kijken naar uw ideeën.
Ik heb een wijziging op mijn bestaande horecavergunning
Ik heb een wijziging wat betreft een terras of gokkast
Vul dit horeca-aanvraag formulier in. We nemen daarna contact met u op.
Ik wil een nieuwe leidinggevende doorgeven
Vul dit wijzigingsformulier in en verstuur het naar de gemeente Hengelo. Wij nemen contact met u op.

Meestal nemen wij binnen acht weken een beslissing op uw aanvraag. Maar als daar een goede reden voor is (we wachten bijvoorbeeld nog op een extern advies), kan die termijn met zes weken worden verlengd.

Als u uw aanvraag niet goed indient (er ontbreken bijvoorbeeld nog gegevens), dan kan het allemaal een stuk langer duren. Dat is een extra reden om vooraf contact op te nemen met de gemeente. Want de kans op fouten is dan veel kleiner.

Hieronder ziet u de tarieven van een aantal veel voorkomende vergunningen. Meer tarieven vindt u in de Legesverordening 2024.

 • Drank- en horecavergunning horecabedrijf: € 405
 • Drank- en horecavergunning slijterij: € 394
 • Gokautomatenvergunning voor een jaar voor één automaat: € 56,50
 • Gokautomatenvergunning voor een jaar voor twee automaten: € 90,50
 • Gokautomatenvergunning voor onbepaalde tijd voor één automaat: € 226,50
 • Gokautomatenvergunning voor onbepaalde tijd voor twee automaten: € 362,50
 • Terrasvergunning: € 197

Korting of toeslag

Vraagt u meerdere vergunningen tegelijk aan? Dan krijgt u per vergunning een korting van 20%!

Maar is uw aanvraag niet compleet? En moeten wij aanvullende stukken opvragen? Dan wordt het tarief voor de aangevraagde vergunning verhoogd met € 207.

Precariobelasting

Hebt u een terras? Dan moet u ook precariobelasting betalen. De tarieven vindt u in de Verordening Precariobelasting 2024.

Afdeling Regulering en Toezicht
Telefoon: 14 074
Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu