Rijbewijs

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als u geslaagd bent voor het rijexamen of als uw huidige rijbewijs verloopt.

Dit doet u in de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt uw rijbewijs alleen persoonlijk aanvragen en afhalen aan de balie van het Publieksplein. 

Let op: Is uw rijbewijs in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 verlopen? Dan blijft uw rijbewijs vanwege de corona maatregelen tijdelijk langer geldig. Bestuurders van wie het rijbewijs of een categorie op het rijbewijs verloopt in deze periode kunnen 9 maanden doorrijden binnen Europa met het verlopen rijbewijs. De 9 maanden gaan in vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt.

Rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, blijven geldig tot 1 maart 2021.

Lees hierover meer op de website van de RDW.

Het aanvragen, verlengen of afhalen van een rijbewijs kan alléén op afspraak!

U betaalt het rijbewijs bij aanvraag.

Nog geen 18 jaar

17 jaar en geslaagd voor het rijexamen? Vraag dan eerst een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daarna kun je je rijbewijs aanvragen. Bestuurders die nog geen 18 zijn mogen nog niet zelfstandig de weg op. Lees meer over leeftijden en het halen van het rijbewijs op de website van het CBR en bij 2todrive.

Gezondheidsverklaring

Als u een rijbewijs wilt aanvragen, moet u in een aantal gevallen kunnen aantonen dat u gezond genoeg bent om te rijden. Het invullen van een gezondheidsverklaring is de eerste stap in de beoordeling van uw rijgeschiktheid. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidsverklaring.

  • een geldig identiteitsbewijs (alleen bij aanvraag eerste rijbewijs of bij vermissing)
  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Paspoortwet (de pasfoto mag niet ouder dan 6 maanden zijn)
  • uw oude rijbewijs (bij vernieuwing of categorie uitbreiding).

Let op: Laat uw pasfoto maken bij een vakfotograaf. Die is op de hoogte van alle eisen.

De tarieven in 2021 zijn:

  • een rijbewijs: € 41
  • een spoedaanvraag: € 34,10 extra
  • een gezondheidsverklaring: € 37,80

Rijbewijzen worden op een centrale plaats in Nederland gemaakt. U kunt uw rijbewijs daarom niet meteen meenemen. De levertijd is vijf werkdagen.

Spoedaanvraag

U kunt uw rijbewijs ook met spoed aanvragen. Bij een spoedaanvraag voor 14.30 uur ligt uw nieuwe rijbewijs in het algemeen de volgende dag na 11.00 uur klaar. Een spoedaanvraag kost wel € 34,10 extra.

Is uw rijbewijs gestolen of vermist? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de gemeente om de vermissing te melden. En neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Nadat u een verklaring van vermissing hebt ingevuld, kunt u meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Een proces-verbaal van de politie is daarvoor niet nodig.

Soms zal de gemeente toch de politie inschakelen. Bijvoorbeeld als u al vaker een document bent kwijtgeraakt of als wij misbruik vermoeden. De politie gaat dan onderzoek doen. Zolang dat onderzoek duurt, krijgt u nog geen nieuw rijbewijs.

Zodra u de vermissing gemeld hebt, is uw vermiste document ongeldig. Als u het toch nog terugvindt, kunt u het niet meer gebruiken. U moet het inleveren bij de gemeente.

Nederlandse rijbewijzen zijn in principe tien jaar geldig. Maar er zijn ook rijbewijzen met een kortere geldigheidsduur. Dat kan te maken hebben met uw gezondheidstoestand of met uw leeftijd. Lees hier meer over op de pagina Gezondheidsverklaring.

Een geldig rijbewijs is een algemeen erkend identiteitsbewijs. Maar in situaties waarin gegevens over verblijfsstatus en nationaliteit belangrijk zijn, kunt u zich er niet mee identificeren. Bijvoorbeeld bij de belasting, bij het aanvragen van een uitkering of als u in dienst treedt bij een werkgever. Op het rijbewijs staat namelijk niets over uw nationaliteit en uw verblijfsstatus. In deze gevallen hebt u een paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument nodig. Kijk voor meer informatie over identiteitsbewijzen en identificatieplicht op Rijksoverheid.nl.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie af van uw identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of verblijfsdocument. Voorkom misbruik en weet hoe u de kopie kunt bewerken zodat identiteitsfraude minder gemakkelijk wordt. U bent niet altijd verplicht om een kopie van uw identiteitsbewijs af te geven.

Geeft u toch een kopie af? Schrijf er dan op:

  • dat het een kopie is
  • aan welk bedrijf u de kopie geeft
  • de datum waarop u de kopie afgeeft

Er is ook een handige app die u hiervoor kunt gebruiken. Kijk voor meer informatie op de pagina Identiteitsfraude.

Maak een afspraak

Voor het aanvragen en afhalen van een rijbweijs kunt u alleen op afspraak terecht op het Publieksplein.  

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu