Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Rijbewijs

Snel uw rijbewijs verlengen of een nieuwe categorie? Regel het online!

Verloopt uw rijbewijs binnenkort? Of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dan kunt u dat online regelen. Het rijbewijs ligt dan al na 2 werkdagen bij de gemeente voor u klaar. Het ophalen gaat alleen op afspraak en moet u persoonlijk doen. 

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of wilt u het liever niet online regelen? Dan kunnen wij u aan de balie op het Publieksplein helpen. Bij een balieafspraak heeft u het rijbewijs na 5 werkdagen. U kunt uw rijbewijs alleen persoonlijk aanvragen en afhalen aan de balie van het Publieksplein. Maak hiervoor een afspraak.

Let op: heeft u online een nieuw rijbewijs aangevraagd, maak dan een afspraak om het op te halen!

Is uw rijbewijs verlopen of heeft u een examen gedaan voor een nieuwe categorie? Vraag het nieuwe rijbewijs dan online aan.

Rijbewijs online verlengen (RDW)

Nodig voor online verlengen

 1. Een smartphone met NFC-lezer (Android versie 7.0 of hoger, IPhone 7 of hoger)
 2. De DigiD app waaraan u een ID-check of inloggen met een identiteitskaart of rijbewijs (met pincode) heeft toegevoegd. Meer informatie op de website van DigiD.

U kunt uw rijbewijs online via de RDW regelen als:

 • U een Nederlands rijbewijs heeft.
 • U een verlenging of categorie-uitbreiding aanvraagt.
 • U ingeschreven staat in de gemeente Hengelo.
 • U de ID-check heeft toegevoegd aan de DigiD app. Of u heeft een identiteitsbewijs of rijbewijs met pincode en de DigiD app. Meer informatie op de website van DigiD.

De online aanvraag gaat gemakkelijk en snel in 3 stappen:

 1. Laat een pasfoto maken bij een RDW erkende fotograaf of fotocabine. Bij deze fotograaf zet u uw handtekening. U betaalt bij de fotograaf voor de foto en de handtekening. Dit zijn nog niet de kosten van het rijbewijs.
 2. Het rijbewijs vraagt u vervolgens zelf online aan via het RDW en betaalt direct het rijbewijs via iDeal. 
 3. Na 2 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewiijs ophalen aan de balie op het Publieksplein. U moet hiervoor wel een afspraak maken. Bij het ophalen levert u uw oude rijbewijs in. Maak hier uw afspraak om het rijbewijs af te halen. Let op, dit moet binnen 3 maanden.

Komt u voor uw eerste rijbewijs of lukt online aanvragen niet, dan kunt u een afspraak maken om aan de balie op het Publieksplein een rijbewijs aan te vragen. 

U moet het volgende meenemen:

 • Een geldig identiteitsbewijs (alleen bij aanvraag eerste rijbewijs of bij vermissing).
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Paspoortwet (de pasfoto mag niet ouder dan 6 maanden zijn). Laat uw pasfoto maken bij een vakfotograaf. Die is op de hoogte van alle eisen.
 • Uw oude rijbewijs (bij vernieuwing of categorie uitbreiding).
 • Contant geld of uw pinpas. U moet het rijbewijs namelijk bij de aanvraag betalen.

Nog geen 18 jaar

17 jaar en geslaagd voor het rijexamen? Vraag dan eerst een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daarna kan het rijbewijs aangevraagd worden. Bestuurders die nog geen 18 zijn mogen nog niet zelfstandig de weg op. Lees meer over leeftijden en het halen van het rijbewijs op de website van het CBR en bij 2todrive.

Als u een rijbewijs wilt aanvragen, moet u in een aantal gevallen kunnen aantonen dat u gezond genoeg bent om te rijden. Het invullen van een gezondheidsverklaring is de eerste stap in de beoordeling van uw rijgeschiktheid. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidsverklaring.

De tarieven in 2024 zijn:

 • een rijbewijs: € 51,10
 • een spoedaanvraag: € 39,65 extra

Spoedaanvraag

U kunt uw rijbewijs ook met spoed aanvragen. Bij een spoedaanvraag voor 14.30 uur ligt uw nieuwe rijbewijs in het algemeen de volgende dag na 11.00 uur klaar. Een spoedaanvraag kost wel € 39,65 extra.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Meld dit dan zo snel mogelijk. Dat kan online op de website van de RDW (inloggen moet met DigiD) of persoonlijk bij de gemeente. Wilt u de vermissing bij de gemeente melden? Maak dan eerst een afspraak. En neem bij uw bezoek aan de balie een geldig identiteitsbewijs mee. U kunt als u wilt ook direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Het aanvragen van een nieuw rijbewijs na vermissing kan niet online! 

Nadat u bij de gemeente een verklaring van vermissing hebt ingevuld, kunt u meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Een proces-verbaal van de politie is daarvoor niet nodig.

Soms zal de gemeente toch de politie inschakelen. Bijvoorbeeld als u al vaker een document bent kwijtgeraakt of als wij misbruik vermoeden. De politie gaat dan onderzoek doen. Zolang dat onderzoek duurt, krijgt u nog geen nieuw rijbewijs.

Zodra u de vermissing gemeld hebt, is uw vermiste rijbewijs ongeldig. Als u het toch nog terugvindt, kunt u het niet meer gebruiken. U moet het inleveren bij de gemeente.

Een militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie. Met dit rijbewijs mag u niet deelnemen aan het normale verkeer. 

U kunt met uw militair rijbewijs een Nederlands rijbewijs aanvragen in de gemeente waar u staat ingeschreven. In Hengelo doe u dit aan de balie van het Publieksplein. Aanvragen en afhalen kan alleen persoonlijk. Betalen doet u bij de aanvraag. Let op: het aanvragen van een rijbewijs kan alléén op afspraak!

Registratie 3 jaar geldig

De gegevens van uw militaire rijbewijs worden geregistreerd in het rijbewijsregister. Op basis van die registratie kunt u een gewoon Nederlands rijbewijs aanvragen. De registratie blijft 3 jaar geldig.

Een geldig rijbewijs is een algemeen erkend identiteitsbewijs. Maar in situaties waarin gegevens over verblijfsstatus en nationaliteit belangrijk zijn, kunt u zich er niet mee identificeren. Bijvoorbeeld bij de belasting, bij het aanvragen van een uitkering of als u in dienst treedt bij een werkgever. Op het rijbewijs staat namelijk niets over uw nationaliteit en uw verblijfsstatus. In deze gevallen hebt u een paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument nodig. Kijk voor meer informatie over identiteitsbewijzen en identificatieplicht op Rijksoverheid.nl.

Inlogfunctie voor DigiD

Vanaf 1 juli 2023 is de wet Digitale Overheid in gegaan. U kunt rijbewijzen die vanaf 26 mei 2018  afgegeven zijn, gebruiken om online in te loggen bij op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Heeft u een rijbewijs na 1 juli 2023 aangevraagd, dan ontvangt u binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw nieuwe rijbewijs een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie activeren. Dit is niet verplicht. Geen brief ontvangen? U kunt binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen. Op Identiteitsbewijs | DigiD leest u meer over het activeren en gebruiken van de inlogfunctie.

Voorkom identiteitsfraude

Voorkom dat er misbruik wordt gemaakt van uw persoonsgegevens. Geef ook nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Lees er meer over op de pagina Identiteitsfraude.

Maak een afspraak

Voor het aanvragen en afhalen van een rijbewijs kunt u alleen op afspraak terecht op het Publieksplein.  

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu