Meest gevraagd
Gemeenteraad
Onze raadsleden
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente en vertegenwoordigt de stad en alle Hengeloërs. Hengeloërs kiezen raadsleden eens per 4 jaar. De gemeenteraad van Hengelo bestaat uit 37 leden.
Vergaderingen
De vergaderingen in Hengelo zijn opgedeeld in raadsvergaderingen en de politieke markt. In Hengelo vergadert de gemeenteraad in principe om de twee weken. De dinsdag en de woensdag zijn de vaste vergaderavonden. De vergaderingen vinden plaats in het Stadhuis van Hengelo.
Contact met de raad
Invloed uitoefenen op wat in de gemeenteraad besloten wordt kan op verschillende manieren. Zoals contact met een raadslid, een brief naar de raad sturen, inspreken, een burgerinitiatief starten of een referendum beginnen. Lees er meer over op deze pagina.
Raadsgriffie
De griffie ondersteunt de gemeenteraad bij zijn werk. De griffie werkt voor alle raadsleden en is dus politiek neutraal. De griffier staat de raad bij tijdens de raadsvergaderingen en ondertekent mede de raadsbesluiten.
Commissies
Hengelo kent een aantal commissies. De rekenkamercommissie voorziet de gemeenteraad van bevindingen, conclusies en aanbevelingen op basis van onderzoek. De referendumcommissie kan u onafhankelijke adviseren als u een referendum wilt aanvragen.
College B en W
Burgemeester en wethouders
Het dagelijks bestuur van de stad heet het ‘College van burgemeester en wethouders’ (B en W). Het Hengelose college bestaat uit de burgemeester en vier wethouders. De gemeentesecretaris adviseert en ondersteunt het college.
Besluiten van het college
Het college maakt de besluitenlijst van de vergaderingen openbaar, dit is geregeld in de Gemeentewet. In sommige gevallen wordt er geheimhouding opgelegd, deze besluiten staan dan niet op de openbare besluitenlijst, dit is het geval als er zaken spelen die in artikel 55 van de Gemeentewet zijn beschreven.
Wat wil het college bereiken?
De coalitie in Hengelo bestaat uit de fracties ProHengelo, VVD, SP en D66. Deze partijen hebben allemaal een wethouder geleverd in het college van B en W.
Adviesorganen
Gemeente Hengelo laat zich gevraagd en ongevraagd adviseren door raden of commissies van specialisten op verschillende beleidsterreinen. De gemeente kan zo toetsen of het beleid dat Hengelo uitvoert, moet worden bijgesteld. Maar ook om toekomstig beleid af te stemmen.
Gemeentelijke organisatie
Onze organisatie
We werken bij de gemeente Hengelo met ongeveer 750 mensen. Wij willen mét de samenleving werken aan een leefbare stad.
Begroting en jaarrekening
In het financieel portaal kunt u zien hoe de gemeente Hengelo er financieel voorstaat en welke plannen er zijn voor de komende jaren. U kunt op hoofdlijnen of in detail bekijken waar de gemeente haar geld aan uitgeeft. In het portaal vindt u de kadernota, beleidsbegroting, beleidsrapportages en jaarrekening.
Vacatures
Wil jij werken bij de gemeente Hengelo? Bekijk de laatste vacatures en ontdek wat we te bieden hebben.