Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Trouwen en geregistreerd partnerschap

U en uw partner willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Uw trouwdag of partnerschapsregistratie start met het prikken van een datum. U kunt in Hengelo in het stadhuis trouwen, op een aangewezen buitenlocatie op op een zelf gekozen locatie. U moet van uw voorgenomen huwelijk of het geregistreerde partnerschap melding doen bij de gemeente waar u gaat trouwen.

Rechten en plichten

Door te trouwen of door een geregistreerd partnerschap aan te gaan, legt u uw relatie voor de wet vast. U gaat hiermee akkoord met enkele rechten en plichten. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor het pensioen of de erfenis. Ook worden u en uw partner verplicht om in elkaars levensonderhoud te voorzien. Lees meer over de rechten en plichten bij Rijksoverheid.

Verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die op elkaar lijken. Er zijn enkele verschillen, bijvoorbeeld bij de beëindiging.

Er zijn 3 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

 • als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht
 • een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter
 • het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed. Het huwelijk wel.

Vanaf 1 januari 2018: nieuwe regels voor de wettelijke gemeenschap van goederen!

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels waardoor er automatisch een beperkte gemeenschap van goederen geldt. Erfenissen en schenkingen vallen dan niet in de gemeenschap. En dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die alleen van u waren.

Meer over deze regeling op leest u op de website van Rijksoverheid.

U kunt in het stadhuis trouwen van maandag tot en met zaterdag tussen 9.15 uur en 16.00 uur. U kunt een tijdstip reserveren bij de afdeling Burgerzaken. Dat kan alleen telefonisch of op afspraak aan de balie op het Publieksplein. Let op: een trouwdatum kunt u dus niet digitaal reserveren!

Voor een huwelijk op één van de vaste buitenlocaties kunt zelf u de datum en het tijdstip reserveren bij de locatie.

Na reservering ontvangt u een bevestigingsbrief van de gemeente. Hierin kunt u lezen dat u eerst melding moet maken van het voorgenomen huwelijk (voorheen ondertrouw) of het geregistreerde partnerschap.

Als u wilt trouwen of uw partnerschap wilt registreren, dan moet u dat officieel melden bij de gemeente. Dit wordt een melding van een voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap genoemd. Wij adviseren om die melding te doen bij de gemeente waar het huwelijk plaatsvindt. In Hengelo gebeurt de melding schriftelijk.

Zodra bij ons de huwelijksdatum of de datum voor het geregistreerd partnerschap is gereserveerd krijgt u formulieren toegestuurd voor de melding. Deze moeten ingevuld en ondertekend teruggestuurd worden. Houd er rekening mee dat het ruim van te voren moet. De complete melding moet minimaal 14 dagen en maximaal een jaar voor de dag van het huwelijk of de partnerschapsregeling bij ons binnen zijn. Zodra we alles ontvangen hebben krijgt u per post een ontvangstbevestiging en de (eventuele) nota.

Welke papieren zijn nodig?

 • Bij de melding moet u van u allebei een kopie van uw legitimatiebewijs meesturen.
 • Bent u in Nederland geboren en hebt u hier altijd gewoond? Dan zijn uw gegevens meestal bekend in de Basisregistratie Personen (BRP). U hoeft in dat geval zelf geen papieren (zoals een geboorteakte) in te leveren. Dat regelt de ambtenaar van de burgerlijke stand voor u.
 • Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Bent u in het buitenland geboren? Hebt u in het buitenland gewoond of bent u in het buitenland getrouwd geweest? Dan is het verstandig om op tijd te informeren welke papieren u nodig hebt en aan welke eisen ze moeten voldoen. Houd er rekening mee dat het soms lang duurt voordat u deze papieren in uw bezit heeft. De papieren moeten soms ook nog worden vertaald of gelegaliseerd. Buitenlandse documenten zijn namelijk niet automatisch rechtsgeldig. Let op: we kunnen pas een trouwdatum vastleggen als alle documenten akkoord zijn.

Woont u in het buitenland?

Wonen u en uw toekomstige partner in het buitenland en wilt u in Nederland gaan trouwen of uw partnerschap laten registreren? En heeft tenminste één van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan bent u verplicht om uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap te melden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

Een burgerlijk huwelijk of een registratie van het partnerschap wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs), ook wel een trouwambtenaar genoemd. De trouwambtenaren van de gemeente Hengelo stellen zich hier kort aan u voor. De door u gekozen ambtenaar neemt ongeveer een week voor uw huwelijksdag contact met u op. U kunt dan de hele ceremonie bespreken zodat op de dag zelf alles naar wens verloopt.

Eigen trouwambtenaar

Wilt u liever een eigen trouwambtenaar die uw huwelijk voltrekt? Dat kan! Voorwaarde is wel dat de trouwambtenaar in vaste dienst als trouwambtenaar bij een andere gemeente is. Deze trouwambtenaar moeten we dan voor een eenmalige huwelijksvoltrekking benoemen als 'buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag van de gemeente Hengelo'. U moet als bruidspaar via een officieel schriftelijk verzoek een aanvraag voor de benoeming indienen. 

Het eenmalig benoemen brengt extra kosten mee. De trouwambtenaar ontvangt geen vergoeding van de gemeente.

De volgende documenten hebben we van de eigen trouwambtenaar nodig:

 • een schriftelijk verzoek (met de vermelding van de dag en de gegevens van het bruidspaar) om voor één dag aangewezen te worden als trouwambtenaar;
 • een benoemings-/aanwijzingsbesluit van de gemeente;
 • beschikking van beëdiging door de rechtbank;
 • kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Trouwzaal stadhuis.

De trouwzaal in het stadhuis is geschikt voor ongeveer 50 personen. U kunt hier op maandag tot en met zaterdag tussen 9.15 uur en 16.00 uur trouwen.

Trouwen op een buitenlocatie

U mag ook trouwen op een vaste buitenlocatie. Trouwt u liever op een zelfgekozen plek in Hengelo, dan kunnen wij dat soms ook voor u regelen. De beschikbare dagen en tijdstippen gaan in overleg met de beheerder van de buitenlocatie.

In Hengelo zijn een aantal vaste buitenlocaties:

De kosten voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn in 2024:

 • in het stadhuis van dinsdag tot en met vrijdag: € 495,50
 • in het stadhuis op zaterdag: € 749,20
 • in het stadhuis op maandag: € 217,80
 • op één van de vaste buitenlocaties van maandag tot en met vrijdag: € 495,50
 • op één van de vaste buitenlocaties op zaterdag of zondag: € 558,70
 • op een eenmalig aangewezen locatie van maandag tot en met zondag: € 749,20
 • aanvraag tot benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor het eenmalig voltrekken van een huwelijk: € 129,60 
 • annuleren of wijzigen van de datum binnen 14 dagen voor de voltrekkingsdatum: € 54,45

Vindt u het leuk om alles nog eens terug te luisteren? Dan kunt u een geluidsopname van de ceremonie laten maken. Dit kan helaas niet op de buitenlocaties. Een andere blijvende herinnering is een trouwboekje. De kosten van de geluidsopname en een trouwboekje zijn:

 • geluidsopname: € 19,10
 • pen: € 19,10
 • trouwboekje (leer): € 47,70
 • trouwboekje (kunststof): € 22,20

Trouwboekjes leer 4 kleurenTrouwboekjes kunstleer 2 kleuren

Gratis trouwen

U kunt in Hengelo ook gratis trouwen of het partnerschap laten registreren. Dat kan alleen op dinsdag of donderdag om 9.15 uur. De ceremonie duurt ongeveer tien minuten. En het gaat er heel sober aan toe.

Het huwelijk wordt gesloten in het stadhuis:

 • daar is plaats voor maximaal 6 personen
 • u kunt niet zelf een ambtenaar kiezen
 • er is geen toespraak en geen muziek

Wilt u gebruik maken van deze gratis mogelijkheid? Reserveer dan ruim van tevoren een tijdstip bij de afdeling Burgerzaken. Dat kan telefonisch of aan de balie op het Publieksplein. Maak hiervoor een afspraak.

Wilt u meer informatie?

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu