Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Waar bent u naar op zoek?

Naamgebruik

Getrouwde of geregistreerde partners elkaars achternaam gebruiken.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, verandert uw geslachtsnaam (achternaam) niet. Wel mogen getrouwde of geregistreerde partners elkaars achternaam gebruiken. U kunt uw keuze bij de gemeente laten registreren.

U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • alleen uw eigen achternaam
  • alleen de achternaam van uw partner
  • de achternaam van uw partner en daarna uw eigen achternaam
  • uw eigen achternaam en daarna de achternaam van uw partner

Gekozen naam op post van overheidsinstanties

Uw gekozen naam wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Overheidsinstanties gebruiken uw naam zoals die daar geregistreerd staat. Dat ziet u bijvoorbeeld terug op brieven van de Belastingdienst, de gemeente en andere overheidsinstanties.

Eigen achternaam op officiële documenten

Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan. Wel kunt u bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart de achternaam van uw partner erin laten opnemen. Deze komt onder uw eigen naam te staan.

Naamgebruik na scheiden

Na een scheiding of het beëindigen van het geregistreerde partnerschap, mag u de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken tot u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Als de ex-partner het hiermee niet eens is, kan hij of zij dat in sommige gevallen via de rechter laten verbieden.

Uw keuze is niet definitief. U mag het naamgebruik na de sluiting van het huwelijk of het partnerschap op elk gewenst moment wijzigen. Dat kan heel gemakkelijk via het digitale formulier:

Naamgebruik veranderen

Als u het naamgebruik liever aan de balie van het Publieksplein regelt, maak dan eerst een afspraak. Denkt u aan uw legitimatiebewijs?

Maak een afspraak

U kunt het naamgebruik digitaal regelen. U hoeft hiervoor niet langs te komen. Wilt u toch liever naar onze balie komen? Maak dan eerst een afspraak.  

Afspraak maken

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu