Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Parkeren in en om het centrum

In de binnenstad heeft Hengelo volop parkeerruimte voor uw auto of fiets.

Wilt u een bezoekje brengen aan de binnenstad van Hengelo? In en om het centrum van Hengelo zijn ruim 1300 parkeerplaatsen, 4 parkeergarages, 13 Shop&Go parkeerplaatsen en een aantal bewaakte fietsenstallingen.

Op onderstaande kaart zie u alle parkeergelegenheden in Hengelo.

Overzichtskaart Parkeren Hengelo

De parkeerterreinen en straatparkeerplaatsen liggen verspreid over het centrum. U moet voor deze parkeerplaatsen betalen op:

  • maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur
  • zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur
  • donderdagavond (vaste koopavond) tot 21.00 uur

Op koopzondagen mag u er gratis parkeren! En met een geldige gehandicaptenparkeerkaart mag dat altijd!

Dagparkeerterreinen

In de gemeente Hengelo zijn 6 dagparkeerterreinen:

Op deze terreinen kunt u tegen een lager tarief 24 uur parkeren. Het dagtarief is € 7,60. Maar u kunt er ook gewoon per uur parkeren. 

Parkeertarief voor straatparkeren per uur: € 1,90

Dit tarief geldt voor de volgende straatparkeerplaatsen en parkeerterreinen: Bataafse kamp, Beursstraat, Bornsestraat (tussen Oldenzaalsestraat en Beukweg), Brugstraat (gedeelte tussen Beekstraat en Marskant), Coldstream, De Wetstraat, Dorpsmatenstraat (met uitzondering van de drie parkeerplaatsen voor de Rabobank), Drienerstraat, Eikstraat, Enschedesestraat, Gieskesstraat, Industrieplein, Ir. M. Schefferlaan, Kloosterhof, Marskant, Marssteeg, Mitchamplein, Nachtegaalspad, Oldenzaalsestraat (tussen Eikstraat en Ir. M. Schefferlaan), Prinses Beatrixstraat, Sherwood Rangers, Smutsstraat, Sumatrastraat, Trijpstraat, Tuindorpstraat, Willemstraat (tussen Marskant en Beekstraat), Willem de Clerqstraat en Wolter ten Catestraat.

Hengelo heeft rondom het winkelgebied 4 parkeergarages, die samen goed zijn voor ongeveer 1400 parkeerplaatsen. Alle parkeergarages zijn op korte loopafstand van bijvoorbeeld winkels, weekmarkt, theater, bioscoop, stadhuis en horeca.

Parkeergarage De Beurs

De gemeente Hengelo beheert en exploiteert parkeergarage De Beurs. De ingang van de garage is aan de B.P. Hofstedestraat (tussen marktplein, bibliotheek en Schouwburg Hengelo). U kunt betalen met muntgeld en pin. Het standaardtarief is € 1,90 per uur. Het dagtarief (24 uur) is € 9.90 en tussen 18.00 uur en 5.00 uur geldt het nachttarief van maximaal € 7.

Gaat u naar een avondvoorstelling in Schouwburg Hengelo? En rijdt u na 18.00 uur de parkeergarage in en voor 5.00 uur de parkeergarage weer uit? Dan kunt u het vaste nachttarief van € 7 ook betalen aan de kassa of informatiebalie van het theater of in het theatercafé. Dat kan voor of na de avondvoorstelling en in de pauze. Op die manier kunt u heel gemakkelijk zonder verdere handelingen de parkeergarage uitrijden. 

Parkeert u vaak in parkeergarage De Beurs? Misschien is een abonnement interessant voor u. En wist u dat u met een parkeervergunning 'algemeen Centrum’ of een geldige parkeervergunning ‘bewoners Centrum' ook in parkeergarage De Beurs kunt parkeren? U moet hiervoor wel een toegangspas aan te vragen. Meer informatie hierover staat op www.parkerenindebeurs.nl.

Extra informatie: Algemene voorwaarden en regels parkeergarage De Beurs 2023 (Pdf)

Even iets ophalen of wegbrengen of een snelle boodschap doen in de binnenstad? Dan kunt u kort parkeren op de Shop & Go parkeerplaatsen. Hier mag u 30 minuten gratis parkeren. Een parkeerkaartje is niet nodig, want sensoren in de grond registeren of uw auto de maximale parkeertijd overschrijdt. 

Hebt u een parkeervergunning voor het centrum of een gehandicaptenparkeerkaart dan mag u natuurlijk ook op deze speciale parkeerplaatsen parkeren. Maar let op, ook voor u geldt dat uw auto er niet langer dan 30 minuten mag staan.

Er zijn 13 Shop & Go parkeerplaatsen verdeeld over de Wetstraat, Smutsstraat, Drienerstraat en Langestraat.Plattegrond Shop&Go parkeerplaatsen

Veel gestelde vragen:

Geldt Shop & Go 24 uur per dag? 

Nee. Shop & Go geldt alleen tijdens reguliere winkeltijden (ma t/m vr 09-18u, do 18-21h en za 09-17u). Dit zijn dezelfde tijden als waarop het betaald parkeren van kracht is. Buiten de reguliere winkeltijden kunt u er dus onbeperkt staan. 

Heb ik een parkeerschijf nodig om op een Shop & Go plaats te parkeren? 

Nee. U heeft geen parkeerschijf nodig. Sensoren in de grond registeren of uw auto de maximale parkeertijd overschrijdt. U moet zelf bijhouden hoe lang u al geparkeerd staat. 

Heb ik een parkeerkaartje nodig om op een Shop & Go plaats te parkeren? 

Nee. U heeft geen parkeerkaartje nodig. Op een Shop & Go parkeerplaats parkeert u maximaal 30 minuten gratis. Uw auto mag er niet langer staan, ook niet als u wel een parkeerkaartje heeft gekocht. Wilt u langer dan 30 minuten parkeren, dan kunt u op alle overige parkeerplaatsen in het centrumgebied parkeren. U koopt dan uiteraard wel een parkeerkaartje. 

Als ik een parkeerkaartje koop, mag ik dan langer dan 30 minuten op een Shop & Go plek parkeren? 

Nee. Wilt u langer dan 30 minuten parkeren, dan kunt u op alle overige parkeerplaatsen in het centrumgebied parkeren. U koopt dan uiteraard wel een parkeerkaartje. 

Ik heb een parkeervergunning centrum. Mag ik die gebruiken op een Shop & Go parkeerplaats? 

Met een parkeervergunning centrum mag u ook op de Shop & Go parkeerplaatsen parkeren. 

  • U mag er niet langer dan 30 minuten parkeren.
  • Wilt u langer dan 30 minuten parkeren? Dan parkeert u met uw parkeervergunning op alle overige parkeerplaatsen in het centrumgebied waarvoor uw vergunning geldt.

 Mag ik met mijn gehandicaptenparkeerkaart op een Shop & Go plaats parkeren?

 Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op de Shop & Go parkeerplaatsen parkeren. 

  • U mag er niet langer dan 30 minuten mag staan.
  • Wilt u langer dan 30 minuten parkeren? Dan parkeert u met uw geldige gehandicaptenparkeerkaart op alle overige parkeerplaatsen in het centrumgebied waarvoor uw vergunning geldt. 

Hoe weet ik of ik op een Shop & Go parkeerplaats sta? 

Een Shop & Go parkeerplaats herkent u aan het blauwe verkeersbord met een ‘P’ en daaronder de tekst Shop & Go, max. 30 min. 

Mag ik op een Shop & Go parkeerplaats die voor een specifieke winkel ligt, ook parkeren als ik die winkel niet bezoek? 

Ja, dat mag. Een Shop & Go plaats is bedoeld voor een korte boodschap, iets afhalen of brengen. Het maakt niet uit naar welke winkel of welk huis u gaat. 

Hoe weet een controleur hoe lang ik geparkeerd sta op een Shop & Go parkeerplaats? 

Sensoren in de grond registeren of uw auto de maximale parkeertijd overschrijdt. Staat de auto er langer dan 30 minuten? Dan krijgen de controleurs een seintje en kan een parkeerboete opgelegd worden. U moet zelf in de gaten houden hoe lang u er geparkeerd staat, net als in een blauwe zone en op een betaalde parkeerplaats.

Bent u op de fiets in het centrum van Hengelo? En wilt u uw fiets graag in een bewaakte fietsenstalling zetten? Dan zijn daarvoor een aantal mogelijkheden:

  • de gratis fietsenstalling onder het Marktplein (als de winkels open zijn);
  • de gratis fietsenstalling in parkeergarage De Beurs (op woensdag en zaterdag);
  • de fietsenstalling bij het NS-station.

Let op: de fietsenstalling op het Kloosterhofterrein is vanaf 12 april 2023 niet meer bewaakt.

Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Fietsenstallingen!

U mag gratis parkeren op de straatparkeerplaatsen en parkeerterreinen op: Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, 1e Kerstdag en 2e Kerstdag.

Let op: In de parkeergarages moet u altijd betalen! Dus ook tijdens deze feestdagen!

Betaald parkeren zonder contant geld of pinpas op zak? Dat kan! Met 'Parkeer en bel' maakt de gemeente het makkelijker om betaald te parkeren. Via de mobiele telefoon, overal in Hengelo. Kijk voor meer informatie in de folder Parkeer en bel (Pdf).

Hengelo heeft in het centrum, maar ook in de wijken, gehandicaptenparkeerplaatsen gereserveerd. Deze parkeerplaatsen herkent u aan het blauwe verkeersbord met een wit poppetje in een rolstoel. Bent u slecht ter been en wilt u gebruik maken van deze parkeerplaatsen? Dan hebt u een gehandicaptenparkeerkaart nodig. Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Gehandicaptenparkeerkaart.

Dan is een algemene parkeervergunning misschien iets voor u. Met deze vergunning mag u dan parkeren op de openbare parkeerplaatsen waarvoor u normaal moet betalen. Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Parkeervergunning algemeen.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu