Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Parkeren in en om het centrum

In de binnenstad heeft Hengelo volop parkeerruimte voor uw auto of fiets.

Er zijn verschillende mogelijkheden om (betaald) te parkeren in en om het centrum. 

 • 4 parkeergarages (samen ruim 1400 parkeerplaatsen)
 • ruim 1300 straatparkeerplaatsen 
 • 13 blauwe zone parkeerplaatsen voor kort parkeren
 • bewaakte fietsenstallingen

Op onderstaande kaart zie u alle parkeergelegenheden in Hengelo.

Overzichtskaart Parkeren Hengelo

Parkeergarages

Alle parkeergarages zijn op korte loopafstand van bijvoorbeeld winkels, weekmarkt, theater, bioscoop, stadhuis en horeca. 

De tarieven verschillen per parkeergarage. In de parkeergarages moet u altijd betalen, dus ook tijdens feestdagen.

Parkeerterreinen en straatparkeren

De parkeerterreinen en straatparkeerplaatsen liggen verspreid over het centrum.

Parkeerterreinen:

Op deze terreinen kunt u tegen een lager tarief 24 uur parkeren:

 • Dagtarief € 8,30
 • Uurtarief € 2,10

Parkeren op straat

 • Uurtarief € 2,10

 De tarieven voor de parkeerterreinen en de straatparkeerplaatsen gelden op:

 • maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur
 • zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur
 • donderdagavond (vaste koopavond) tot 21.00 uur

Op koopzondagen en feestdagen mag u op de gratis parkeren. Met een geldige gehandicaptenparkeerkaart mag dat altijd! 

Feestdagen: Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, 1e Kerstdag en 2e Kerstdag. Let op: In de parkeergarages moet u altijd betalen! Dus ook tijdens deze feestdagen!

De gemeente Hengelo beheert en exploiteert parkeergarage De Beurs. De ingang van de garage is aan de B.P. Hofstedestraat (tussen marktplein, bibliotheek en Schouwburg Hengelo). Het standaardtarief is € 0,50 per 14 minuten. Het dagtarief (24 uur) is € 10,50 en tussen 18.00 uur en 5.00 uur geldt het nachttarief van maximaal € 7.

Gaat u naar een avondvoorstelling in Schouwburg Hengelo? En rijdt u na 18.00 uur de parkeergarage in en voor 5.00 uur de parkeergarage weer uit? Dan kunt u het vaste nachttarief van € 7 ook betalen aan de kassa of informatiebalie van het theater of in het theatercafé. Dat kan voor of na de avondvoorstelling en in de pauze. Op die manier kunt u heel gemakkelijk zonder verdere handelingen de parkeergarage uitrijden. 

Parkeert u vaak in parkeergarage De Beurs? Misschien is een abonnement interessant voor u. En wist u dat u met een parkeervergunning 'algemeen Centrum’ of een geldige parkeervergunning ‘bewoners Centrum' ook in parkeergarage De Beurs kunt parkeren? U moet hiervoor wel een toegangspas aan vragen. 

Extra informatie: Algemene voorwaarden en regels parkeergarage De Beurs 2024 (Pdf)

Even iets ophalen of wegbrengen of een snelle boodschap doen in de binnenstad? Dan kunt u kort parkeren op één van de 13 blauwe zone parkeerplaatsen. Hier mag u gratis 30 minuten met een parkeerschijf parkeren. 

Heeft u een parkeervergunning voor het centrum of een gehandicaptenparkeerkaart dan mag u natuurlijk ook op deze speciale parkeerplaatsen parkeren. Maar let op, ook voor u geldt dat uw auto er niet langer dan 30 minuten mag staan. U moet daarom wel een parkeerschijf in uw auto leggen.

Op onderstaande plattegrond ziet u de 13 blauwe zone parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen zijn verdeeld over de Wetstraat, Smutsstraat, Drienerstraat en Langestraat.Plattegrond blauwe zone parkeerplaatsen

Veel gestelde vragen:

Geldt de blauwe zone 24 uur per dag? 

Nee, de blauwe zone geldt voor dezelfde tijden als het betaald parkeren:

 • maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur
 • zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur
 • donderdagavond (vaste koopavond) tot 21.00 uur

Buiten deze tijden mag u onbeperkt op de parkeerplaats staan.

Heb ik een parkeerkaartje nodig om op een blauwe zone parkeerplaats te parkeren? 

Nee, u heeft geen parkeerkaartje nodig. Denk er wel aan dat u de parkeerschijf gebruikt.

Als ik een parkeerkaartje koop, mag ik dan langer dan 30 minuten op een blauwe zone parkeerplek parkeren? 

Nee. Wilt u langer dan 30 minuten parkeren, dan kunt u op alle overige parkeerplaatsen in het centrumgebied parkeren. U koopt dan natuurlijk wel een parkeerkaartje. 

Ik heb een parkeervergunning centrum. Mag ik die gebruiken op een blauwe zone parkeerplaats? 

U mag alleen met een parkeerschijf parkeren. Wilt u langer dan 30 minuten parkeren? Dan parkeert u met uw parkeervergunning op alle overige parkeerplaatsen in het centrumgebied waarvoor uw vergunning geldt.

Mag ik met mijn gehandicaptenparkeerkaart op een blauwe zone parkeerplaats parkeren?

U mag alleen met een parkeerschijf parkeren. Wilt u langer dan 30 minuten parkeren? Dan parkeert u met uw geldige gehandicaptenparkeerkaart op alle overige parkeerplaatsen in het centrumgebied waarvoor uw vergunning geldt. 

Hoe weet ik of ik op een blauwe zone parkeerplaats sta? 

Een blauwe zone parkeerplaats herkent u aan de blauwe lijnen en het blauwe verkeersbord met een ‘P’ en daaronder max. 30 min. 

Mag ik op een blauwe zone parkeerplaats die voor een specifieke winkel ligt, ook parkeren als ik die winkel niet bezoek? 

Ja, dat mag. Een blauwe zone parkeerplaats is bedoeld voor een korte boodschap, iets afhalen of brengen. Het maakt niet uit naar welke winkel of welk huis u gaat. 

Bent u op de fiets in het centrum van Hengelo? En wilt u uw fiets graag in een bewaakte fietsenstalling zetten? Dan zijn daarvoor een aantal mogelijkheden:

 • de gratis fietsenstalling onder het Marktplein (als de winkels open zijn);
 • de gratis fietsenstalling in parkeergarage De Beurs (op woensdag en zaterdag);
 • de fietsenstalling bij het NS-station.

Let op: de fietsenstalling op het Kloosterhofterrein is vanaf 12 april 2023 niet meer bewaakt.

Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Fietsenstallingen!

Betaald parkeren zonder contant geld of pinpas op zak? Dat kan! Met 'Parkeer en bel' maakt de gemeente het makkelijker om betaald te parkeren. Via de mobiele telefoon, overal in Hengelo. Kijk voor meer informatie in de folder Parkeer en bel (Pdf).

Hengelo heeft in het centrum, maar ook in de wijken, gehandicaptenparkeerplaatsen gereserveerd. Deze parkeerplaatsen herkent u aan het blauwe verkeersbord met een wit poppetje in een rolstoel. Bent u slecht ter been en wilt u gebruik maken van deze parkeerplaatsen? Dan heeft u een gehandicaptenparkeerkaart nodig. Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Gehandicaptenparkeerkaart.

Dan is een algemene parkeervergunning misschien iets voor u. Met deze vergunning mag u dan parkeren op de openbare parkeerplaatsen waarvoor u normaal moet betalen. Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Parkeervergunning algemeen.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu