Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Gevonden en verloren voorwerpen

Heeft u iets gevonden of verloren, dan kunt u dit melden bij de gemeente.

Bent u bijvoorbeeld een portemonnee, tas of sleutelbos kwijt of heeft u dat juist gevonden? Dan kunt u daarvan melding doen bij de gemeente.

Let op: Heeft u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van iemand anders gevonden? Dan bent u verplicht om het af te geven op het Publieksplein in het Stadhuis. U mag deze documenten niet thuis bewaren.

Denkt u dat uw eigendom is gestolen? Of heeft u spullen gevonden die zeer waarschijnlijk gestolen zijn? Neem dan contact op met de politie.

Heeft u het voorwerp in Hengelo gevonden?

Meld dat dan bij de gemeente Hengelo. Dat kan heel gemakkelijk via het digitale formulier. 

Melding gevonden voorwerp

Lukt het niet met het digitale formulier? Bel dan met 14 074 of ga naar het Publieksplein in het Stadhuis.

Heeft u het voorwerp in Hengelo verloren?

De gemeente plaatst bijna alle gevonden voorwerpen op de landelijke website Verloren of Gevonden.nl. Kijk regelmatig of het voorwerp dat u verloren heeft al gevonden is.

Zit uw verloren voorwerp er niet bij? Dan kunt u een melding doen bij de gemeente Hengelo. Dat kan heel gemakkelijk via het digitale formulier.

Verloren

Lukt het niet met het digitale formulier? Bel dan met 14 074 of ga naar het Publieksplein in Stadhuis.

Verloren voorwerpen worden niet geregistreerd of gepubliceerd. Toch wordt er soms gekeken of er een match is, bijvoorbeeld met pasjes waar een naam op staat. Bent u een sleutel kwijt dan mag u langskomen om te kijken of de verloren sleutel tussen de gevonden sleutels ligt.

Publieksplein in het Stadhuis

U kunt bij de receptie op het Publieksplein terecht voor gevonden en verloren voorwerpen. Het Publieksplein is in het Stadhuis, Burgemeester van der Dussenplein 1, 7551 EB Hengelo. De receptie is geopend op maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. 

Nadat u het gevonden voorwerp gemeld heeft bij de gemeente, mag u zelf bepalen of u het thuis bewaart of afgeeft bij de gemeente. Dit geldt niet voor identiteitspapieren. Lever gevonden paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen altijd in bij de gemeente. 

Thuis bewaren

Wilt u het voorwerp thuis bewaren? Dan moet u er voor zorgen dat het voorwerp in dezelfde staat blijft als waarin u het gevonden heeft. U bent verplicht om het gevonden voorwerp één jaar te bewaren. De bewaartermijn gaat lopen op het moment dat u uw vondst meldt bij de gemeente. Tijdens die bewaartermijn kan de eigenaar het voorwerp terugvragen en bij u ophalen. Als de eigenaar zich bij de gemeente meldt, geven wij uw adres en telefoonnummer door. Meldt de eigenaar zich niet? Dan bent u na afloop van de bewaartermijn de nieuwe eigenaar.

Inleveren bij de gemeente

U mag het gevonden voorwerp ook inleveren bij de gemeente. De gemeente zorgt dat het voorwerp volgens de regels wordt beheerd en bewaard. Voorwerpen met een waarde van minder dan € 450 worden drie maanden bewaard en voorwerpen met een hogere waarde één jaar. 

Als u wilt kunt u na een jaar eigenaar worden van een gevonden voorwerp met een hogere waarde dan € 450. Bij het afgeven van het voorwerp ontvangt u dan een bewijs van in bewaringstelling. Heeft de eigenaar zich niet gemeld, dan kunt u na de bewaartermijn van een jaar het voorwerp binnen één maand ophalen. Ingeleverde voorwerpen met een waarde van minder dan € 450 vervallen na de bewaartermijn aan de gemeente.

U kunt de gevonden voorwerpen inleveren bij de receptie in het stadhuis. Is het voorwerp te groot om zelf te brengen? En wilt u het ook niet zelf bewaren? Dan komen wij het op uw verzoek afhalen.  

Is uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gestolen of vermist? Geef dit dan zo snel mogelijk door. U kunt de vermissing digitaal melden of kom langs bij de gemeente.  

Let op: Direct na melding van vermissing is uw vermiste document ongeldig. Als u het document daarna toch nog terugvindt, kunt u het niet meer gebruiken. U moet het inleveren bij de gemeente.

Een gevonden Nederlands paspoort of identiteitskaart wordt niet teruggegeven aan de eigenaar. Het document wordt vernietigd. Vanwege de veiligheid is dit document niet meer geldig. Het enige wat u kunt doen is een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op Rijksoverheid.nl.

Heeft u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van iemand anders gevonden? Geef het dan af op het Publieksplein in het Stadhuis, Burgemeester van der Dussenplein 1. U mag deze documenten niet thuis bewaren. Bij het niet nakomen van deze verplichting maakt u zich schuldig aan verduistering!

Meer informatie over het melden van vermissing en eventueel een nieuw document aanvragen leest u op onze webpagina's Paspoort en identiteitskaart en Rijbewijs.

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551 EB Hengelo

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu