Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

NK Tegelwippen

Hengelo doet mee aan het NK Tegelwippen 2024

Een landelijke actie waarin inwoners van gemeenten de strijd met elkaar aan gaan met als doel: wie verwijdert de meeste tegels en vervangt ze door groen? Het NK Tegelwippen start op 21 maart en loopt tot en met 31 oktober.

Super dat je mee wilt doen! Heb je tegels uit je tuin gewipt en deze tegels vervangen door groen? Geef dat dan door via de website www.nk-tegelwippen.nl. Je vult je naam, emailadres, gemeente, én aantal gewipte tegels in. Daarnaast voeg je een bewijsfoto toe.

Gewipte tegels opgeven 

Er wordt gerekend met de afmeting van een standaard stoeptegel: 30 x 30 centimeter. Als er grotere of kleinere tegels gewipt zijn, dan moeten deze worden omgerekend naar dit formaat. Voor grotere projecten wordt er gerekend met 11 tegels per vierkante meter.

Heb je tegels uit je tuin gehaald en wil je ze afvoeren? Breng ze naar het milieupark van Twente Milieu aan de Wegtersweg 9 in Hengelo. 

Heb je minder dan 5 m2 tegels?

Dan kun je deze gratis wegbrengen naar het Milieupark. Dit doe je op vertoon van je aanmelding bij NK Tegelwippen. Neem ook je milieupas mee voor toegang tot het Milieupark.

Meer dan 5m2 tegels afvoeren (maximaal 20m2)?

Lukt het niet om de tegels zelf weg te brengen dan kun je ook een Tegeltaxi reserveren. Twente Milieu haalt dan de tegels op afspraak bij je op. Wat moet je daarvoor doen?

  1. Meld je aan voor het NK Tegelwippen via de website www.nk-tegelwippen.nl. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding.
  2. Met de bevestiging kun je een afspraak maken via de Klantenservice van Twente Milieu door de bevestiging te mailen naar info@twentemilieu.nl. Vermeld daarbij uw postcode, huisnummer en milieupasnummer. Ook is het mogelijk om te bellen naar 0900 - 85 20 111 (op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur, lokaal tarief). Houd je milieupas bij de hand.
  3. Twente Milieu haalt de tegels, op het afgesproken tijdstip, bij je op.  

Wil je meer weten? Kijk op: Twente Milieu | Hengelo | Doe mee aan NK Tegelwippen in uw gemeente!

Een groene tuin is niet alleen goed voor jezelf, maar heeft ook andere voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, de tuin wordt op hete zomerse dagen minder warm en het biedt leefruimte aan onder andere egels, vogels, bijen en vlinders. En dat laatste is dan ook weer goed, omdat veel vogels en insecten natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Je tuin vergroenen en inspiratie opdoen? Kijk eens op www.groenblauwtwente.nl.

Heb je geen (voor)tuin, maar wil je wel graag meer groen in je straat? Dan is een straattegeltuintje misschien iets voor jou. Een straattegeltuintje is bedoeld voor straten waar geen voortuinen zijn. Bij een straattegeltuintje mag je een paar tegels van de stoep, direct grenzend aan de voorgevel van uw woning, weghalen en er groen voor in de plaats zetten. Hoe werkt het aanleggen van een straattegeltuintje, en wat zijn de voorwaarden? Kijk op: Straattegeltuintjes (hengelo.nl).

Meer dan 60% van ons stedelijk gebied is in particulier eigendom én veel van die Hengelose tuinen zijn betegeld. Het NK Tegelwippen focust op het vergroenen van voor- en achtertuinen van onze inwoners. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, vooral ook omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Het regenwater kan zo gemakkelijk ons riool overbelasten of bij onze inwoners de kelders inlopen. Meer groen helpt om dit tegen te gaan. Daarnaast heeft een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid én draagt het bij aan meer biodiversiteit. Daarom gaan wij graag de strijd aan, vervang dus je (tuin)tegels door groen!

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu