Binnenstad

Actieplan voor een vitale Hengelose binnenstad

De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), de Stichting Vastgoed Hengelo (SVH), Hengelo Promotie en de gemeente Hengelo hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld voor een vitale Hengelose binnenstad.

In dit gezamenlijk actieplan zijn opgenomen de concrete ambities, beleidskeuzes en acties om die te bereiken. Het college van B en W maakt € 30 miljoen vrij voor de Hengelose binnenstad. 

Het actieplan is vertaald naar een online nieuwsplatform HengeloNU! waar inwoners de ontwikkelingen in de binnenstad op de voet kunnen volgen.

HengeloNU! biedt nieuws en informatie over activiteiten, evenementen en ontwikkelingen in de Hengelose binnenstad. Zo kunt u bekijken welke projecten op dit moment lopen of gepland staan en vindt u op de nieuwspagina een overzicht van het laatste nieuws.

Ga naar Hengelo.nu

Maandelijks gaat er een nieuwsflits de deur uit met daarin het laatste nieuws. U kunt zich hiervoor inschrijven op Hengelo.NU! Uiteraard zijn we met Hengelo.NU! ook actief op sociale media. Volg Hengelo.NU! op Instagram en Facebook.

Het platform is nog volop in ontwikkeling. Hebt u aanvullende informatie of afbeeldingen/foto’s. Laat het ons weten! Stuur een mail naar redactie@hengelo.nu.

 

Sinds 2019 tellen we in de Hengelose binnenstad bezoekers. Het bedrijf CityTraffic voert de tellingen uit met telsensoren die op verschillende plekken in de binnenstad geplaatst zijn. Op het kaartje hieronder ziet u waar de telpunten ongeveer staan.

 Overzicht wifi-telpunten binnenstad Hengelo


Waarom laat de gemeente Hengelo wifi-tellingen doen?

De gemeente Hengelo en andere partijen investeren de komende jaren in een aantrekkelijke binnenstad. We willen weten of bezoekers hierdoor meer of langer in de binnenstad blijven. Met wifi-tellingen krijgen we een betrouwbaar en nauwkeurig beeld van het binnenstadsbezoek gedurende het gehele jaar.

Hoe zit het met mijn privacy?

Via sensoren in de binnenstad worden wifi-signalen opgevangen van mobiele apparaten. Hierbij wordt het unieke MAC-adres van elk apparaat opgevangen en vervolgens automatisch versleuteld. Op deze manier blijft de informatie anoniem.

Boete wifi-tellingen Enschede

In april 2021 verschenen berichten in de media over de boete voor de gemeente Enschede vanwege wifi-tellingen. Hieronder leest u over de Hengelose situatie:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft Enschede een boete omdat de gemeente in het verleden een systeem voor wifi-tellen gebruikte in de binnenstad waarbij het ook mogelijk was winkelend publiek en mensen individueel in tijd en plaats te volgen (tracking). De AP erkent dat het ‘niet de intentie van de gemeente was om individuen te volgen’. Er zijn ook ‘geen aanwijzingen gevonden’ dat dit is gebeurd. In Hengelo wordt door hetzelfde bureau als in Enschede, City Traffic, in opdracht van de gemeente bezoekers in de binnenstad geteld. Dat gebeurt automatisch aan de hand van wifi-signalen. Alleen als wifi op een smartphone staat ingeschakeld wordt deze geteld. De wifi-sensoren registreren een maal per half uur alle passanten op een aantal locaties. De gegevens worden gebruikt om de drukte in een winkelstraat te meten. Dit levert relevante informatie op in het kader van openbare bestuur (bijvoorbeeld het effect van herinrichting) en veiligheid. Er is in Hengelo géén systeem beschikbaar om te volgen alleen om te tellen. Hengelo voldoet daarmee dan ook aan de wettelijke vereisten van de AVG. Niettemin willen wij de uitspraak van de AP goed bestuderen. De gemeente Hengelo stopt daarom tijdelijk met wifi-tellingen totdat wij volledige duidelijkheid hebben over eventuele consequenties voor de Hengelose situatie. Het belang van de privacy voor onze bezoekers is en blijft een belangrijke voorwaarde voor de gemeente Hengelo.

Wilt u niet geteld worden?

De meest gemakkelijke optie is in dit geval: zet de wifi op uw mobiele apparaat uit als u in de binnenstad bent. Het is ook mogelijk om het MAC-adres van uw mobiele apparaten te registreren in het opt-out register.

Wilt u meer weten?

Binnenkort kunt u op www.binnenstadsmonitorhengelo.nl zelf de bezoekersdata teruglezen. Deze website is op dit moment nog in ontwikkeling.

Hebt u vragen over de telsensoren, over de data of andere vragen over het telsysteem van CityTraffic? Neem dan contact op met bureau RMC.
E-mail: info@rmc.nl
Telefoon: (020) 653 5588.

Bij algemene beleidsmatige vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Hengelo, via het algemene nummer 14 074.

Een compactere binnenstad, dat is waar we in Hengelo uiteindelijk naar toe willen. Hoe we dat gaan doen? Dat staat allemaal beschreven in het ‘Handboek aantrekkelijke binnenstad 2020', dat op woensdag 2 december door de gemeenteraad werd vastgesteld. Dit handboek is een uitwerking van een van de programmalijnen uit het actieplan.

Bekijk het handboek Aantrekkelijke Binnenstad

Hengelo moet een fijne en veilige compacte binnenstad krijgen met een onderscheidend aanbod van grotere en kleine winkels, lokale boetiekjes, goede horeca, uitnodigende terrassen, mooie gevels, voldoende groen en water en een gezellige sfeer. Een binnenstad om trots op te zijn, met prettige plaatsen om elkaar te ontmoeten en waar mensen graag voor langere tijd zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu