Projecten en plannen
Hier vindt u informatie over actuele projecten, zoals grote wegwerkzaamheden of nieuwbouwprojecten.
Waar wilt u meer over weten?
Bankastraat
De Bankastraat is heringericht. De maximale snelheid is naar 30 kilometer per uur gegaan. Langs de straat is de F35 doorgetrokken, het laatste lange stuk van de F35 wat in Hengelo nog ontbrak. Goed nieuws dus voor fietsers in Hengelo en de regio. De uitvoering van het werk is gedaan door aannemer Wegenbouw Lansink b.v. uit Saasveld.
Binnenstad
De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), Hengelo Promotie, KHN Hengelo en de gemeente Hengelo hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld voor een vitale Hengelose binnenstad. In het actieplan binnenstad 2022 – 2026 staan de maatregelen die in samenhang plaatsvinden om een levendige en toekomstbestendige Hengelose binnenstad te realiseren: compacter, met minder winkelleegstand en meer bezoekers.
Camerahandhaving Hengelose binnenstad
De gemeente Hengelo wil een aantrekkelijke en leefbare binnenstad. De binnenstad is een voetgangersgebied (waar fietsen toegestaan is). Voetgangers moeten hier op een veilige en prettige manier kunnen winkelen en verblijven. De dagelijkse praktijk is dat er te veel voertuigen de binnenstad in- en uitrijden op tijden dat het niet is toegestaan. Vanaf 1 juli 2025 wordt daarom de manier van handhaving aangepast. Bij elf toegangen naar de binnenstad komen camera’s. Deze camera's controleren de kentekens van voertuigen (van auto’s, busjes, vrachtwagens, scooters, brom- en snorfietsen en speed-pedelecs) die de binnenstad inrijden. Motorvoertuigen mogen tussen 07.00 en 12.00 uur, de zogeheten venstertijden, de binnenstad inrijden om te laden en te lossen. Voor toegang tot de binnenstad buiten de laad- en lostijden van 07.00 en 12.00 uur is een ontheffing nodig.
Campus Driene
Aan de oostzijde van Hengelo ligt de wijk Groot Driene. Tussen de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal en de wijk ligt een gebied met een parkachtige, maar ook een rommelige en gesloten uitstraling. We noemen dit gebied ‘Sportlaan Driene en omgeving’. In het gebied zitten maatschappelijke voorzieningen als sport- en vrijetijdsverenigingen, een kerk en onderwijsvoorzieningen.
Dalmeden
Ruim wonen in het groen en zelf in belangrijke mate mogen bepalen hoe je nieuwe woning eruit ziet. Het kan in de nieuwe Hengelose woonwijk Dalmeden in het noorden van Hengelo.
De fietser centraal
Deelprogramma Fiets (we noemen dit plan 'De fietser centraal') is hét actieplan om de veiligheid, het netwerk en de fietsparkeerfaciliteiten in de gemeente Hengelo te verbeteren. In het plan staan de fietsprojecten waar we de komende jaren mee aan de slag willen. Gericht op verbeteringen voor fietsers.
Fietssnelweg F35
De Regio Twente werkt aan het Hoogwaardig Fietsnetwerk Twente. Het belangrijkste onderdeel is de fietssnelweg F35 van Nijverdal, via Wierden, Almelo, Borne en Hengelo naar Enschede.
Groen en water in de stad
Zomers en winters worden steeds wisselvalliger. Extreme regenval komt steeds vaker voor als gevolg van klimaatverandering. In Hengelo zijn we daarom op veel plekken bezig met een klimaatbestendige inrichting. Maak ook jouw huis en tuin water- en hitteproof!
Hart van Zuid
Hart van Zuid is dé plek in Twente voor mensen met ambitie en dromen.
Herinrichting Breemarsweg
We gaan de Breemarsweg herinrichten. De straat wordt veiliger en groener. Er worden vrij liggende fietspaden aangelegd, de rijbaan wordt versmald en de kruising ter hoogte van de Twekkelerweg wordt aangepakt. Verder komen er 27 zijwegen uit op de Breemarsweg. Deze worden allemaal met een uitwegconstructie ontworpen en aangelegd. Met uitzondering van de Laan Hart van Zuid. Dus werk aan de winkel!
Het Broek
In het noorden van Hengelo ligt de nieuwbouwwijk Het Broek. Deze bestaat uit de buurten Broek Noord, -Oost en -Zuid. Broek Noord is nog in ontwikkeling.
Jules Haeckstraat
We gaan aan de slag in de Jules Haeckstraat. Op dit moment bestaat de Jules Haeckstraat voornamelijk uit gras, verharding en verouderde bomen. Door een deel van het gras te vervangen door diverse beplanting, vergroten we de biodiversiteit én de beleving van de ruimte. Zo maken we de omgeving groener en aangenamer voor iedereen.
KMS
De oude KMS-locatie in Hengelo, ooit de startplek van de machinefabriek van Charles Stork, wacht op een nieuwe toekomst. Dit is dé plek waar Hengelo ooit groot is geworden. We willen dit unieke deel van de stad nieuw leven in blazen. Dat is niet alleen goed voor Hengelo zelf, maar ook voor de hele regio. We zien mogelijkheden om hier een mix van wonen en werken te creëren, waar iedereen zich thuis voelt en waar innovatieve culturele programmering en aansprekende activiteiten en evenementen zorgen voor levendigheid.
Marskant
Stadswoningen en vrijstaande woningen
Mobiliteitsplan: Hengelo in beweging!
Er is hard gewerkt aan het mobiliteitsplan ‘Heel Hengelo in beweging’. In dit plan maken we keuzes om Hengelo in de toekomst leefbaar, verkeersveilig en bereikbaar te houden én nog duurzamer te maken.
Omgevingsvisie
In een omgevingsvisie worden alle aspecten van de fysieke leefomgeving in één visie geïntegreerd.
Onderhoud Landmansweg, Ijsbaanweg en Verlengde Pollux
De gemeente Hengelo gaat groot onderhoud uitvoeren aan de IJsbaanweg, Landmansweg en Verlengde Pollux. Een gedeelte van de Landmansweg is kortgeleden vernieuwd bij de inrichting van het Nieuwbouwproject ‘t Rot. In dit nieuwe project wordt de rest van de weg gerenoveerd. Ook een deel van de IJsbaanweg en de Verlengde Pollux worden meegenomen in dit groot onderhoud.
Prins Bernhardplantsoen
Het Prins Bernhardplantsoen is een prachtige locatie van rust en groen in het centrum van Hengelo. Het heeft een horecapaviljoen en een klassieke muziekkoepel. Een plantsoen voor ontmoeting en gezelligheid en ook wat reuring op z'n tijd. Zo'n plek verdient het om gekoesterd te worden. En dat gaan we doen. De 'binnentuin van Hengelo' wordt fors opgeknapt en het paviljoen krijgt uitbreiding.
Rioolrenovatie Veldwijk Noord
In de straten Heraklesstraat, Atalantestraat, Perseusstraat en Ikarosstraat voert de gemeente een belangrijke rioolrenovatie uit.
Van Grijs naar Groen
Vernatten Weusthag
In de omgeving van de Kleigaten van Rientjes zijn in het verleden veranderingen aangebracht. Voor de kleiwinning en de aanleg van de rijksweg A1 werd de natuurlijke waterloop aangepast. In combinatie met de effecten van klimaatverandering, denk aan langere droge periodes en hevigere regenbuien, zorgt dit inmiddels voor droogteschade en een (te) snelle afvoer van regenwater. Daarom willen we schade door droogte voorkomen en water in het gebied langer vasthouden.
Vernieuwing bedrijventerrein Timmersveld
De gemeente Hengelo werkt aan sterke bedrijventerreinen die klaar zijn voor de toekomst. Samen met ondernemers en ondernemersverenigingen kijken we wat daarvoor nodig is: welke maatregelen we moeten nemen en wat dat gaat kosten. Deze aanpak passen we ook toe voor bedrijventerrein Timmersveld. Dit is het gebied vanaf de Beitelstraat over de Hamerstraat tot de Deurningerstraat; de Hamerstraat tot de kruising met de Zaagstraat; en de Zaagstraat tot de Landmansweg.
Verruiming Twentekanalen
Hierdoor kunnen grotere schepen van het Twentekanaal gebruik maken. Goed voor de economie en de vermindering van de CO2-uitstoot.
Windenergie
In de gemeente Hengelo kunnen maximaal twee windmolens komen. Dat kan volgens de gemeente alleen bij de A1/A35. Voor 1 van die plekken (windpark Woolde) is door de corporatie Buren Energie en Pure Energie een aanvraag ingediend. Voor de tweede plek (op terrein van Landgoed Twickel) is geen plan ingediend. In juni maakt de provincie bekend of voor de locatie Woolde de procedure start. De gekozen ontwikkelaar kan dan een vergunningsaanvraag voorbereiden.