Waar bent u naar op zoek?

Groen en water in de stad

Nu het klimaat verandert wordt de roep om groen en water in de stad steeds luider.

Zomers en winters worden steeds wisselvalliger met zwaardere buien, hitte en droogte. Groen is nodig om de pieken in regenwater op te vangen en om de hitte op zomerse dagen te dempen. De beken zorgen voor verkoeling en een goede afvoer van het regenwater.

Daarom stelt gemeente Hengelo extra geld beschikbaar. Maar daarnaast worden veel mensen blij en ontspannen van groen. Door groen in de buurt ontstaat er bovendien sneller een buurtgevoel. Maar niet alleen mensen, ook bijen, vlinders en vogels komen af op groen. En dat is goed voor de biodiversiteit. En wat is er lekkerder dan een stukje wandelen, fietsen of hardlopen in het groen? Groen in de stad is goed voor iedereen.

Met de regeling Van Grijs naar Groen wil de gemeente Hengelo de komende vier jaar graag alle wijken in Hengelo vergroenen. ‘Grijze’ bestrating en verharding in de openbare ruimte maken plaats voor extra groen. Per wijk is 75.000 euro beschikbaar en in 2020 beginnen we in Woolde. 

Weet u in de wijk Woolde een stuk gemeentegrond dat er nu kaal en grijs uitziet en hebt u wel ideeën over hoe dat veel groener en mooier kan worden? Deel uw idee met uw buren en de gemeente Hengelo!

Lever uw idee in

  1. Vul het formulier in de flyer 'Woolde kleurt' in. Het formulier is ook af te halen bij: Buurthuis en speeltuinvereniging Weidedorp - Woolderes, snackbar op de hoek van de Weideweg / Bandoengstraat, Thiems Inn aan het Bevrijderslaantje, Woolderschool, Kardinaal Alfrinkschool en het publieksplein in het stadhuis.
  2. Scan en mail het formulier naar gemeente@hengelo.nl, t.a.v. helpdesk Van Grijs naar Groen. Opsturen kan ook, doe dat naar: Gemeente Hengelo, t.a.v. helpdesk Van Grijs naar Groen, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo.
  3. Kom naar de wijkavond op 23 april en breng je stem uit!

 

Ideeën // tot en met 28 februari

Check op uitvoerbaarheid // tot en met 15 april

Stemmen op het beste idee // 23 april

Uitvoering plannen // najaar 2020

Globale planning

  • Groene ideeën kunnen tot en met 28 februari worden ingediend.
  • Alle ideeën worden door de gemeente getoetst op uitvoerbaarheid en haalbaarheid op het gebied van onder andere veiligheid en beheer. Als het nodig is nemen de groenspecialisten van de gemeente contact op, om het idee samen verder uit te werken.
  • De gemeente kan zelf ook ideeën inbrengen, waar bewoners op kunnen reageren. Alle uitvoerbare ideeën (uit de buurt en van de gemeente) worden vanaf 15 april gepresenteerd op deze website. Tijdens de wijkavond op 23 april kunnen alle wijkbewoners hun stem uitbrengen.
  • Het idee met de meeste stemmen wordt het najaar van 2020 uitgevoerd, omdat dat de beste tijd is om groen aan te planten. Het kan ook zijn dat er meerdere ideeën kunnen worden uitgevoerd, tot een maximum van 75.000 euro.

Welke straten vallen precies onder Woolde? Dat ziet u op de kaart hieronder. 

Samen met Stichting Steenbreek willen we onze leefomgeving vergroenen. Dus onnodige verharding in privé- en openbare ruimte vervangen door veel meer groen, waarbij de hulp van inwoners en bedrijfsleven hard nodig is. Want:

  • groen neemt water op en daardoor staan tijdens extreme regenval straten minder snel blank;
  • groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers;
  • groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.

Inspiratie opdoen?

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Hoe kun je jouw tuin heel eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken? Belangrijk is om te kijken wat het beste bij jou past. Hoeveel tijd heb je, heb je groene vingers en waar wil je de tuin voor gebruiken? Tijd om zelf aan de slag te gaan! 

Laat je inspireren!

Het klimaat verandert. We moeten ons samen voorbereiden op extreme weersomstandigheden (hitte, droogte, wateroverlast). Dit vraagt om inzet van iedereen. In 2020 gaan we in Hengelo tijdens zogenoemde klimaatdialogen met elkaar in gesprek, om te kijken welke risico’s acceptabel zijn en welke maatregelen mogelijk en nodig zijn.

Risico’s in beeld

De klimaatatlas Twente/Hengelo brengt de verwachte klimaateffecten voor 2050 op het gebied van wateroverlast, overstroming, droogte en hitte in kaart. De klimaatatlas maakt tot op perceel niveau de mogelijke effecten van klimaatverandering inzichtelijk.

Bekijk de klimaatatlas

Laat u inspireren

Op de site verhalen over een veranderend klimaat in Twente leest u welke uitdagingen en kansen er liggen in het Twentse Landschap.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu