Hart van Zuid

Hart van Zuid is dé plek in Twente voor mensen met ambitie en dromen.

We werken hard aan een nieuwe website voor Hart van Zuid. Tot die tijd houden we je via deze pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Binnenkort start de tweede fase van Hart van Zuid. Hierbij ontwikkelen de marktpartijen en de gemeente Hengelo in fases de verschillende deelgebieden. De komende jaren komen er veel nieuwe mensen in het gebied te wonen.

Bij een nieuwe fase, hoort een frisse nieuwe huisstijl. De komende tijd zullen we je regelmatig informeren over de stand van zaken. Op deze pagina lees je alles over de ontwikkelingen. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief, zodat je niets meer hoeft te missen.

 

Eind dit jaar ligt er een bouwaanvraag voor appartementen en woningen op het gebied ‘Thuis aan de Laan’ tegenover het winkelcentrum in Hart van Zuid. Peter Hutten, CEO bij Van Wijnen en Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid van de gemeente Hengelo, hebben daar afgelopen week goede en concrete afspraken over gemaakt. ‘In 2021 starten we met de bouw van ongeveer 60 eengezinswoningen en appartementen’, aldus Hutten. ‘Zowel starters op de woningmarkt maar ook mensen en gezinnen die toe zijn aan een volgende stap in hun woon–carrière kunnen hier straks een heerlijke toekomst tegemoet zien.’

Wethouder Mariska ten Heuw is positief over de ontwikkelingen: ‘We hebben best een lang voortraject gehad. ‘Thuis aan de Laan’ is het eerste deelgebied dat in de tweede fase van Hart van Zuid ontwikkeld gaat worden. Het is als het ware hét startschot voor de deelgebieden die volgen. De voorlopige plannen van Van Wijnen zien er wat mij betreft veelbelovend uit’.

Van Wijnen werkt de voorlopige plannen nu uit in een concreet bouwplan. Het bedrijf verwacht de plannen voor Thuis langs de Laan eind dit jaar te kunnen presenteren. Geïnteresseerden die graag op de hoogte gehouden willen worden kunnen zich melden via www.thuisaandelaan.nl.   

Hart van Zuid

De komende jaren worden in totaal ca. 800 tot 1000 woningen in Hart van Zuid ontwikkeld. Op de sporen van een rijk industrieel verleden verrijst een stadsdeel met aandacht voor cultuur en creativiteit. Voor mensen die graag in het hart van de stad leven en die op zoek zijn naar nét even iets anders. Hart van Zuid biedt volop ruimte aan eigentijds, bewust en een tikkeltje eigenzinnig wonen, werken, leren én ontmoeten. Dit najaar zullen de gemeente Hengelo en de gebiedsontwikkelaars in Hart van Zuid hun voorlopige plannen en planning voor de rest van het gebied presenteren.

Op de sporen van een rijk industrieel verleden verrijst een stadsdeel met aandacht voor cultuur en creativiteit. Voor mensen die graag in het hart van de stad leven en die op zoek zijn naar nét even iets anders. Hart van Zuid biedt volop ruimte aan eigentijds, bewust en een tikkeltje eigenzinnig wonen, werken, leren én ontmoeten.

Hengelo is de stad van gouden handen en knappe koppen. Ontstaan uit dromen van onder andere Stork en Hazemeijer. Pioniers die hebben geloofd, gedurfd en gedaan. Ze hebben een bijzondere erfenis achtergelaten. Het is een industrieel verleden waar we trots op zijn. Eén die Hengelo op de kaart heeft gezet. De pioniersgeest heeft Hengelo nooit verlaten. Innovatie stroomt door onze aderen. Met respect voor het verleden is Hart van Zuid opnieuw ingericht. Net als vroeger wordt kennis en vakmanschap doorgegeven. De voormalige ijzergieterij van Stork is omgetoverd tot ROC van Twente. Studenten smeden hier ambitieuze toekomstplannen en leren de fijne kneepjes van hun vak. Lofts, appartementen en stadswoningen wisselen elkaar af, met elk een eigen karakter en stijl. Hierin wonen mensen die willen laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Hart van Zuid biedt ruimte aan starters op de woningmarkt, maar ook aan mensen die willen doorgroeien naar dé woning die past bij hun dynamische leefstijl. Ze ontmoeten elkaar op één van de vele unieke locaties en events die in dit gebied ontpoppen. Of in een van de groene en waterrijke stadstuinen.

Hart van Zuid is letterlijk en figuurlijk een plek van verbinding. Bewoners, studenten en werknemers verplaatsen zich gemakkelijk en snel. Het mooie station van Hengelo vormt de toegang van Hart van Zuid, waardoor je in no-time op de Universiteit van Twente bent of op een rechtstreeks lijn richting de randstad stapt.

Hart van Zuid: een plek vol dynamiek, waar mensen samen bouwen aan een nieuwe toekomst op historische grond.

Ontwikkelaar: Van Wijnen

Thuis aan de Laan

Ten oosten van de Laan Hart van Zuid gaat ontwikkelaar Van Wijnen stadswoningen bouwen.
Hoe ze er precies uit komen te zien? Dat staat nog niet vast. De ontwikkelaar hoort daarom graag de mening van geïnteresseerden. Meer over dit project lees je op de website www.thuisaandelaan.nl
De planning is dat in 2021 de schop in de grond gaat.

Onder winkelcentrum Esrein

Ten zuiden van het winkelcentrum Esrein ligt een terrein waar ruimte komt voor circa 60 woningen. In het verleden stonden hier fabriekshallen. Na sloop bleek de bodem op sommige plaatsen vervuild te zijn. Deze vervuiling wordt nog gesaneerd. De planning is om eind 2021 een plan voor deze locatie af te hebben. In 2022 zou de woningbouw moeten starten.

Midden Hart van Zuid

In het midden van Hart van Zuid, naast de Laan, ligt een gebied waar uiterlijk in 2027 woningbouw komt. 2027 is natuurlijk nog wel heel ver weg. In de tussentijd kijken we naar een manier op het gebied een tijdelijke invulling te geven. 
Ontwikkelaar: van Wijnen

Huidige parkeerplaats bij het ROC

Ten oosten van het ROC ligt een terrein waarvan een groot deel op dit moment in gebruik als tijdelijk parkeerterrein voor het ROC. In de toekomst komt hier een mix van woningbouw (circa 145 appartementen), bedrijven en overige functies als horeca en ontspanning.
De gemeente Hengelo is nu nog eigenaar van deze locatie. Vanaf januari 2021 is Van Wijnen eigenaar.

 

Ontwikkelaar: EMGA / ICOON

Aan de westkant van de Laan Hart van Zuid ligt een deelgebied waar zo’n 300 woningen komen met ondersteunende functies. Eind dit jaar begint de bestemmingsplanprocedure voor dit gebied. Omwonenden ontvangen nog een uitnodiging om de plannen te komen bekijken.
Naar verwachting start de bouw hier in 2022.

Ontwikkelaar: ETEF Journee / Vincent Spikker

Dit gebied, genoemd naar de Eerste Twentsche Elementen Fabriek (ETEF), ligt ten oosten van de Laan Hart van Zuid, net onder het Vereenigingsgebouw.  Ook hier komt woningbouw. Het oude pakhuis krijgt mogelijk een plek in de nieuwbouwplannen.

Ontwikkelaar: Gemeente Hengelo

Ten zuiden van het ROC

Ten zuiden van het ROC ligt een deelgebied dat grenst aan bestaande woonwijken. Er komen hier verschillende soorten woningen, zowel koop als huur en in alle prijsklassen. Omdat het grenst aan de wijk Tuindorp, kijken we op welke manier de uitstraling hierop kan aansluiten.  
Ontwikkelaar: De gemeente Hengelo is nu nog eigenaar van deze locatie, maar gaat op zoek naar een ontwikkelaar.

WTC Business District

Het WTC Business District wordt de komende jaren ontwikkeld tot hét centrum voor internationaal zakendoen in Twente. Grote spelers in Hart van Zuid zoals het WTC Twente, Stork Thermeq, Thales en het High Tech Systems Park zorgen ervoor dat de economische aantrekkingskracht van dit gebied onveranderd groot is gebleven. Met het poppodium Metropool en een skatelandschap midden in het gebied is er volop gelegenheid voor ontmoeting en ontspanning.

Ontwikkelaar: Hazemeijer / BOEI

Hazemeijer is een intiem gebiedje binnen Hart van Zuid, op loopafstand van het station. Hier wordt industrieel erfgoed gecombineerd met verduurzaming. De kracht van Hazemeijer is de mix:  je kunt er als werknemer, als consument, als cultuurbelever en ook als bewoner - in de toekomst – terecht. Er is zelfs ruimte om te sporten en jaarlijks vinden tienduizenden de Hazemeijerlocatie voor vergaderingen en events. De unieke hallen B05 en B06 geven Twente een ontmoetingsplek die zeldzaam is in Nederland.

In 2021 wordt Hazemeijer versterkt met de komst van Oyfo met onder andere de muziekschool, technologie-belevingscentrum en ambachtelijk-kunstzinnig onderwijs op bijna 6.000 m2. Dat maakt dat het 24/7 een levendig gebied is.  

Hazemeijer wil graag woningbouw toevoegen op deze locatie. Zo komen er mogelijk loftwoningen in gebouw B04.

De afgelopen jaren is al veel gerealiseerd in Hart van Zuid.
Hieronder een paar impressies.
Maar kom vooral zelf eens kijken!

Industrieplein in de avond

Industrieplein overdag

 Industrieplein overdag

 Boekelose brug vanaf het Twentekanaal

Boekelose brug in de avond

 Boekelose brug overdag

 De Gieterij

 ROC van Twente - De Gieterij

 

Hazemeijer

Koeltorens en Laan Hart van Zuid

 Laan Hart van Zuid

Lofts boven winkelcentrum

Stationsluifel Metropool

 Winkelcentrum

 Woningbouw Hart van Zuid - De Binderij

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Hart van Zuid?  Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Én als je je nu aanmeldt, staat er een mooie Hart van Zuid coffee-to-go mok* voor u klaar.

Aanmelden nieuwsbrief

*zolang de voorraad strekt. U krijgt binnen een paar dagen na inschrijving een mail met afhaalbewijs.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu