Hart van Zuid

Hart van Zuid is dé plek in Twente voor mensen met ambitie en dromen.

We werken hard aan een nieuwe website voor Hart van Zuid. Tot die tijd houden we je via deze pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Op de sporen van een rijk industrieel verleden verrijst een stadsdeel met aandacht voor cultuur en creativiteit. Voor mensen die graag in het hart van de stad leven en die op zoek zijn naar nét even iets anders. Hart van Zuid biedt volop ruimte aan eigentijds, bewust en een tikkeltje eigenzinnig wonen, werken, leren én ontmoeten.

Hengelo is de stad van gouden handen en knappe koppen. Ontstaan uit dromen van onder andere Stork en Hazemeijer. Pioniers die hebben geloofd, gedurfd en gedaan. Ze hebben een bijzondere erfenis achtergelaten. Het is een industrieel verleden waar we trots op zijn. Eén die Hengelo op de kaart heeft gezet. De pioniersgeest heeft Hengelo nooit verlaten. Innovatie stroomt door onze aderen. Met respect voor het verleden is Hart van Zuid opnieuw ingericht. Net als vroeger wordt kennis en vakmanschap doorgegeven. De voormalige ijzergieterij van Stork is omgetoverd tot ROC van Twente. Studenten smeden hier ambitieuze toekomstplannen en leren de fijne kneepjes van hun vak. Lofts, appartementen en stadswoningen wisselen elkaar af, met elk een eigen karakter en stijl. Hierin wonen mensen die willen laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Hart van Zuid biedt ruimte aan starters op de woningmarkt, maar ook aan mensen die willen doorgroeien naar dé woning die past bij hun dynamische leefstijl. Ze ontmoeten elkaar op één van de vele unieke locaties en events die in dit gebied ontpoppen. Of in een van de groene en waterrijke stadstuinen.

Hart van Zuid is letterlijk en figuurlijk een plek van verbinding. Bewoners, studenten en werknemers verplaatsen zich gemakkelijk en snel. Het mooie station van Hengelo vormt de toegang van Hart van Zuid, waardoor je in no-time op de Universiteit van Twente bent of op een rechtstreeks lijn richting de randstad stapt.

Hart van Zuid: een plek vol dynamiek, waar mensen samen bouwen aan een nieuwe toekomst op historische grond.

Ontwikkelaar: Van Wijnen

Thuis in de smelterij

Ten oosten van de Laan Hart van Zuid gaat ontwikkelaar Van Wijnen stadswoningen bouwen.
Hoe ze er precies uit komen te zien? Dat staat nog niet vast. De ontwikkelaar hoort daarom graag de mening van geïnteresseerden. Meer over dit project lees je op de website www.thuisindesmelterij.nl. De planning is dat in 2021 de schop in de grond gaat.

Onder winkelcentrum Esrein

Ten zuiden van het winkelcentrum Esrein ligt een terrein waar ruimte komt voor circa 60 woningen. In het verleden stonden hier fabriekshallen. Na sloop bleek de bodem op sommige plaatsen vervuild te zijn. Deze vervuiling wordt nog gesaneerd. De planning is om eind 2021 een plan voor deze locatie af te hebben. In 2022 zou de woningbouw moeten starten.

Midden Hart van Zuid

In het midden van Hart van Zuid, naast de Laan, ligt een gebied waar uiterlijk in 2027 woningbouw komt. 2027 is natuurlijk nog wel heel ver weg. In de tussentijd kijken we naar een manier op het gebied een tijdelijke invulling te geven. 
Ontwikkelaar: van Wijnen

Huidige parkeerplaats bij het ROC

Ten oosten van het ROC ligt een terrein waarvan een groot deel op dit moment in gebruik als tijdelijk parkeerterrein voor het ROC. In de toekomst komt hier een mix van woningbouw (circa 145 appartementen), bedrijven en overige functies als horeca en ontspanning.
De gemeente Hengelo is nu nog eigenaar van deze locatie. Vanaf januari 2021 is Van Wijnen eigenaar.

 

Ontwikkelaar: EMGA / ICOON

Aan de westkant van de Laan Hart van Zuid ligt een deelgebied waar zo’n 300 woningen komen met ondersteunende functies. Eind dit jaar begint de bestemmingsplanprocedure voor dit gebied. Omwonenden ontvangen nog een uitnodiging om de plannen te komen bekijken.
Naar verwachting start de bouw hier in 2022.

Ontwikkelaar: ETEF Journee / Vincent Spikker

Dit gebied, genoemd naar de Eerste Twentsche Elementen Fabriek (ETEF), ligt ten oosten van de Laan Hart van Zuid, net onder het Vereenigingsgebouw.  Ook hier komt woningbouw. Het oude pakhuis krijgt mogelijk een plek in de nieuwbouwplannen.

Ontwikkelaar: Gemeente Hengelo

Ten zuiden van het ROC

Ten zuiden van het ROC ligt een deelgebied dat grenst aan bestaande woonwijken. Er komen hier verschillende soorten woningen, zowel koop als huur en in alle prijsklassen. Omdat het grenst aan de wijk Tuindorp, kijken we op welke manier de uitstraling hierop kan aansluiten.  
Ontwikkelaar: De gemeente Hengelo is nu nog eigenaar van deze locatie, maar gaat op zoek naar een ontwikkelaar.

Business District

Het Business District wordt de komende jaren ontwikkeld tot hét centrum voor internationaal zakendoen in Twente. Grote spelers in Hart van Zuid zoals Stork Thermeq, Thales en het High Tech Systems Park zorgen ervoor dat de economische aantrekkingskracht van dit gebied onveranderd groot is gebleven. Met het poppodium Metropool en een skatelandschap midden in het gebied is er volop gelegenheid voor ontmoeting en ontspanning.

Ontwikkelaar: Hazemeijer / BOEI

Hazemeijer is een intiem gebiedje binnen Hart van Zuid, op loopafstand van het station. Hier wordt industrieel erfgoed gecombineerd met verduurzaming. De kracht van Hazemeijer is de mix:  je kunt er als werknemer, als consument, als cultuurbelever en ook als bewoner - in de toekomst – terecht. Er is zelfs ruimte om te sporten en jaarlijks vinden tienduizenden de Hazemeijerlocatie voor vergaderingen en events. De unieke hallen B05 en B06 geven Twente een ontmoetingsplek die zeldzaam is in Nederland.

In 2021 wordt Hazemeijer versterkt met de komst van Oyfo met onder andere de muziekschool, technologie-belevingscentrum en ambachtelijk-kunstzinnig onderwijs op bijna 6.000 m2. Dat maakt dat het 24/7 een levendig gebied is.  

Hazemeijer wil graag woningbouw toevoegen op deze locatie. Zo komen er mogelijk loftwoningen in gebouw B04.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Hart van Zuid?  Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief

 

Op de plek waar vroeger de smelterij van Dikkers stond, verrijst straks het nieuwbouwproject De Smelterij. Hier komen 24 koopappartementen, 11 grondgebonden koopwoningen en 25 grondgebonden vrije sector huurwoningen. Net naast de plek waar straks deze nieuwbouwwoningen komen, hebben Mariska ten Heuw en Gosse Dousma het bouwbord onthuld. Gosse is heel blij met deze stap. ‘We zijn heel trots dat we weer een vervolgproject in Hart van Zuid in de pijplijn hebben waar we op korte termijn verschillende nieuwbouwwoningen in verkoop brengen. In De Smelterij ontwikkelen en bouwen we gevarieerde woningen in de stijl van vroeger, maar met de voordelen van nu.’

Gevarieerde woningen

De Smelterij is ontwikkeld met een knipoog naar het industriële verleden. Alle woningen krijgen van buiten namelijk een statige, robuuste uitstraling. Van binnen zijn ze comfortabel en duurzaam. De 24 koopappartementen zijn gelijkvloers en hebben een woonkamer met open keuken, een of twee slaapkamers en een eigen balkon of terras. De 11 grondgebonden woningen die in verkoop gaan, komen in verschillende varianten. Kopers kunnen kiezen uit een woning met verschillende indelingen en drie of vier woonlagen.

Wethouder Mariska ten Heuw is verheugd. De Smelterij geeft wat haar betreft een nieuwe boost aan de verdere ontwikkeling van Hart van Zuid. ‘De komende jaren ontstaat er hier een heel nieuw stadsdeel, met in totaal zo’n 1.000 woningen. De Smelterij is een mooie start en er volgen binnenkort meer deelgebieden. In heel Hart van Zuid is er straks plek voor iedereen: van goedkope huur tot (middel)dure koopwoningen. Zo bouwen we aan een mooie en levendige toekomst op historische grond!’

Interesse

De 24 appartementen en 11 grondgebonden woningen gaan in december in verkoop. Geïnteresseerden in een van deze nieuwbouwwoningen kunnen voor meer informatie terecht op de projectwebsite: thuisindesmelterij.nl.

Foto Mariska ten Heuw en Gosse Dousma

Op het groene grasveld langs Laan Hart van Zuid, tegenover het winkelcentrum komt het nieuwbouwproject De Smelterij. Hier smelt alles samen: een duurzaam en gevarieerd nieuwbouwaanbod op een centrale locatie in Hengelo. Van Wijnen ontwikkelt in dit gebied in totaal 60 woningen. Eind dit jaar gaan daarvan 24 appartementen en 11 eengezinswoningen (grondgebonden) in de verkoop.

Interesse?

Geïnteresseerden kunnen zich nu al vast inschrijven op www.thuisindesmelterij.nl. Dan worden zij op de hoogte gehouden van de plannen en verkoopprocedure. Om de nieuwbouw straks mogelijk te maken is de gemeente Hengelo begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Aannemer Langezaal voert dit uit. Zij zorgen ervoor dat het terrein wordt opgeruimd en geschikt is voor woningbouw. Verhardingen, funderingen, wortels en andere obstakels worden verwijderd en er wordt een nieuwe drain aangebracht, die het overtollige grondwater afvoert. Ook worden werkzaamheden uitgevoerd voor het aanleggen van de nieuwe bouwweg. Het werk duurt tot en met eind november 2021. Daarna staat er letterlijk en figuurlijk niets meer in de weg voor de start van de woningbouw in Hart van Zuid.

Wethouder Mariska ten Heuw is verheugd dat de schop weer de grond in gaat in Hart van Zuid. ‘We weten dat veel mensen zitten te springen om goede en betaalbare woningen. In Hart van Zuid worden in totaal zo’n 1.000 woningen gebouwd de komende jaren. De start hier op De Smelterij staat voor mij symbool voor deze toekomstige ontwikkeling’.

Met het instemmen van het bestemmingsplan Dikkers heeft het college van B en W een cruciale stap gezet in de herontwikkeling van dit kenmerkende gebied. De realisatie van een circa 300 woningen en een levendige en prettige leefomgeving komt weer een stap dichterbij, waarbij belangrijk industrieel erfgoed behouden blijft. De gemeenteraad neemt volgens verwachting in oktober een besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan. Daarna kan de verdere ontwikkeling en realisatie van dit bijzondere stukje Hengelo van start gaan.

Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid, is blij met deze ontwikkeling: ‘Het bestemmingsplan biedt de juridische titel om te kunnen gaan bouwen. Veel mensen staan in de rij voor een geschikte woning. Dikkers wordt heel divers, waardoor er voor veel mensen een passende plek te vinden zal zijn. Daarmee biedt het plan Dikkers een grote bijdrage aan de realisatie van voldoende woningen’. Thore Fluit namens ontwikkelaar EMGA-ICOON: ‘Zodra het bestemmingsplan door de raad is vastgesteld en onherroepelijk is, gaan wij de bouwplannen uitwerken voor de omgevingsvergunning. Wij hopen dat de schop in 2023 de grond in kan’.

Goede invulling voor een uniek én uitdagend stukje Hengelo

De gemeente is al langere tijd met ontwikkelaars EMGA- ICOON in overleg over de gewenste ontwikkeling van dit gebied. ‘Dikkers is een uniek gebied. Dicht bij het centrum op historische grond. Dat biedt kansen, maar natuurlijk ook de nodige uitdagingen’, aldus ten Heuw. Daarbij verwijst ze onder meer naar de uitdagingen om te komen tot een fijn stedelijk woongebied waarbij rekening wordt gehouden met de (woon-)kwaliteit, bodemsanering, erfgoed en inrichting van de openbare ruimte met voldoende ruimte voor water, groen en voldoende parkeerplaatsen. Het college van B en W is van mening dat met het nieuwe bestemmingsplan een mooie en goede ruimtelijke ontwikkeling is gevonden voor dit gebied.

Ruim woningaanbod, levendige & prettige leefomgeving en industrieel karakter

Op de locatie Dikkers worden de komende jaren verschillende soorten appartementen met een stedelijk karakter gebouwd. Denk daarbij aan kleinschalige stedelijke studio’s/lofts, middelgrote appartementen en ruime penthouses. In totaal komen er circa 300 woningen, zowel koop als huur. Dikkers biedt straks volop ruimte aan mensen die graag dicht bij de stad willen wonen, in een kwalitatief hoogwaardig stedelijke omgeving. Het bestemmingsplan maakt diverse kleine commerciële units mogelijk, die ondersteunend zijn aan de woonfunctie. Daarmee wordt een bruisende, levendige leefomgeving gecreëerd, met sociale verbondenheid.

Het industriële verleden krijgt een goede plek in het gebied. Hoewel het gebied en de gebouwen geen monumentale status hebben, investeren de ontwikkelaars in het behoud van het industriële karakter. Het hoofdgebouw Dikkers aan de Industriestraat, het portiersgebouw en de directiekantine blijven behouden en krijgen een nieuwe functie. Ook de voormalige Wilhelminaschool en de koeltorens op het Storkterrein worden via de openbaar toegankelijke route achter het Dikkersgebouw beter zichtbaar.

De volgende stap is een architectonische uitwerking van het bestemmingsplan. De nieuwe gebouwen krijgen een herkenbare identiteit en architectuur, waarbij ook wordt ingespeeld op het verleden. Daarmee krijgt het gebied sfeer en wordt het industriële karakter van toen behouden. De inrichting van de openbare ruimte krijgt ook de nodige aandacht. Er zal voldoende ruimte zijn voor groen en het (opvangen van) water, om de gevolgen van de klimaatverandering goed te kunnen weerstaan en zodat er een prettige leefomgeving ontstaat in dit stedelijke gebied. Daarnaast wordt er ruimte gereserveerd voor voldoende parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners en bezoekers van het gebied. Daarbij wordt aangesloten bij de nieuwe parkeernormen binnenstad en Hart van Zuid (ten noorden van het Esrein), die nog door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld.

Mariska ten Heuw: ‘Samen met EMGA- ICOON hebben we een plan kunnen maken, waarbij we op de sporen van het rijke industriële verleden een nieuwe toekomst aan het Dikkersgebied én de toekomstige bewoners kunnen bieden!’

Hoeveel parkeerplaatsen zijn er nodig voor de nieuw te ontwikkelen (woningbouw)locaties in de Binnenstad en Hart van Zuid (deel ten noorden van het Esrein)? Die vraag heeft de afgelopen periode centraal gestaan bij de ontwikkeling van parkeernormen voor deze gebieden. Na een uitgebreid onderzoek en inspraakperiode heeft het college van B en W ingestemd met nieuwe, specifieke parkeernormen voor deze twee gebieden. Het is nu aan de gemeenteraad om hierover een besluit te nemen. Volgens verwachting is dat in september.

Lees hier meer over de parkeernormen.

Gemeente Hengelo is bezig het bestemmingsplan Hart van Zuid 2008 gedeeltelijk te actualiseren. Het plangebied van het bestemmingsplan Hart van Zuid 2021, gedeeltelijke actualisatie, is anders dan dat van het bestemmingsplan Hart van Zuid uit 2008. Naastgelegen gebieden waarvoor nog geen actueel bestemmingsplan geldt worden ook meegenomen. De gebieden waarvoor een ontwikkelopgave is of waarvoor het handhaven van de huidige bestemming onzeker is, worden niet meegenomen in het plangebied. Als zich een concreet plan voordoet voor de gebieden waar in de toekomst een ontwikkeling wordt verwacht, wordt hiervoor een separate bestemmingsplanprocedure doorlopen.

Het is nog niet mogelijk stukken in te zien of zienswijzen in te dienen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska de Vries.

 

De gemeente en ontwikkelaar VincentSpikker hebben de handen ineen geslagen en samen een plan gemaakt voor de voormalige Hofstede MTS. Er worden circa 7.000 m2 werkplekken, ongeveer 50 goedkope huurappartementen en studio’s, 40 appartementen in het duurdere segment en een hotel met circa 80 kamers ontwikkeld. Grote delen van het karakteristieke gebouw, waaronder de hele voorgevel met gymzaal aan het Industrieplein, kunnen hierdoor blijven staan. Ook is er ruimte voor nieuwbouw, met een stedelijke uitstraling. Hierdoor ontstaat er een uniek en dynamisch gebied en een mooie koppeling tussen de binnenstad en het nieuwe stadsdeel Hart van Zuid.

‘Deze plannen geven een belangrijke economische impuls voor de stad’, aldus wethouder Mariska ten Heuw. Bovendien sluit het plan perfect aan bij de ambitie voor Hart van Zuid. Ten Heuw: ‘We willen dit stadsdeel met respect voor het verleden ontwikkelen als stedelijk en levendig gebied, waar mensen goed kunnen wonen, werken en leren, met voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten’. De gemeente heeft in samenwerking met VS een concept- nota van uitgangspunten voor de MTS-locatie opgesteld, dat vanaf nu gedurende zes weken ter inzage ligt. Bovendien sluiten gemeente en ontwikkelaar een overeenkomst, om de ontwikkeling verder vorm te kunnen geven.

Hergebruik in plaats van sloop

‘Met deze plannen wordt gehoor gegeven aan de wens van velen om de voormalige MTS te behouden’, aldus Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid. Bij eerdere plannen werd nog uitgegaan van sloop van grote delen van het pand. Dankzij de inspanning van zowel de ontwikkelaar VincentSpikker als de gemeente kan dit voorkomen worden. Bij de nieuwe plannen krijgen de voormalige gymzaal, de hoofdentree met haar kenmerkende mozaïek, de klaslokalen langs de Parallelweg én het gebouw met de theorielokalen aan de Trijpsraat een nieuwe invulling. Ontwikkelaars Edwin Vincent en Daniel Spikker: ‘Het is een prachtlocatie. Dicht bij het station, in het hart van de stad en aan het Industrieplein: de smaakmaker voor de rest van Hart van Zuid’. De ontwikkelaar benadrukt dat het gaat om een vernieuwend totaalconcept. ‘Dit is niet de plek voor een traditioneel kantoorpand. Juist de combinatie van werken met wonen en overnachten maakt dat er dynamiek ontstaat en dat de functies elkaar aanvullen en versterken. Met deze ontwikkeling komen we tegemoet aan wensen van de huidige én toekomstige generaties’.

Deelplan van Hart van Zuid

Het gebied rondom het Centraal Station Twente is een belangrijk deelgebied van het nieuwe stadsdeel Hart van Zuid. Het is de ambitie om dit gebied te ontwikkelen tot hét centrum voor (internationaal) zakendoen in Twente, ter versterking van de economische structuur in Hengelo en de regio. Met het station en de Laan Hart van Zuid is het gebied uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en per weg. Het biedt daarmee een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Concept nota van uitgangspunten

In de concept nota van uitgangspunten staat het ruimtelijke en programmatische kader voor de verdere uitwerking van dit deelgebied. De concept nota ligt zes weken ter inzage. Vervolgens is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen. De nota van uitgangspunten vormt vervolgens de basis voor bijvoorbeeld een bestemmingsplan en meer concrete bouwplannen. 

Impressie Hofstede MTS

Het stadsdeel Hart van Zuid is volop in ontwikkeling. Er ontstaat een uniek en levendig stadsdeel met zo’n 1.000 woningen. Meerdere marktpartijen investeren in deze ontwikkeling en ook het rijk heeft in maart een belangrijke subsidie toegekend om de woningbouw te versnellen. Het college van B en W benadrukt het belang van de ontwikkeling van Hart van Zuid en het hoge ambitieniveau en stelt de raad voor om namens de gemeente 4,2 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Dit geld wordt ingezet als cofinanciering voor de subsidieregeling Woningbouwimpuls van het Rijk. Daarmee voldoet de gemeente aan de voorwaarde voor deze subsidie, waarbij het rijk ook 4,2 miljoen euro zal bijdragen aan Hart van Zuid. Alle partijen zetten zich in om op korte termijn te kunnen gaan bouwen en richten zich daarbij vooral op woningen voor starters. Maar ook mensen die door willen groeien op de woningmarkt kunnen hier straks terecht.

Volgende stap in de ontwikkeling van Hart van Zuid

‘De plannen voor Hart van Zuid zijn ambitieus en omvangrijk en vragen een goede regie én extra investeringen om de beoogde betaalbaarheid van de woningen én kwaliteit te kunnen waarborgen’, aldus Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid. Het college van B en W heeft daarom een aantal besluiten genomen die de ontwikkeling van het gebied verder mogelijk maken. Deze besluiten moeten nog door de gemeenteraad worden bevestigd. Het college stelt voor in te stemmen met de geactualiseerde Ontwikkelkaart en de geactualiseerde grondexploitatie. Ook stelt het college voor de zogenoemde ‘gebiedsgerichte woningbouwprogrammering’ te bekrachtigen, waarmee gemeente en marktpartijen afspreken dat 25 tot 40 % van alle woningen in Hart van Zuid onder de noemer ‘betaalbaar’ zullen vallen. Daarbij gaat het om betaalbare koop- en huurwoningen.

Ontwikkelkaart en geactualiseerd financieel kader

Hart van Zuid krijgt een stedelijk karakter en wordt echt anders dan alle andere woongebieden in Hengelo en Twente. Er ontstaat een unieke mix van eigentijds en een tikkeltje eigenzinnig wonen, werken, leren en ontmoeten, voor mensen die graag in het hart van de stad leven en die op zoek zijn naar nét even iets anders. Met hoogbouw dicht bij de binnenstad en een grote verscheidenheid aan grondgebonden woningen in de rest van het gebied. Ook komen er grote en kleinere lofts in historische gebouwen, zoals het Dikkersgebouw aan de Industriestraat en het Hazemeijerterrein.

De verschillende deelgebieden worden gefaseerd ontwikkeld. Er is volop aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, bijvoorbeeld door bijzondere architectuur. Bij de inrichting van openbare ruimte wordt uitgegaan van veel groen en water. Het nieuwe Industrieplein geldt daarbij als voorbeeld en inspiratie. Verder speelt het industriële erfgoed een belangrijke rol. `Pioniers zoals Stork en Hazemeijer hebben een bijzondere erfenis achtergelaten. Het is een industrieelverleden die Hengelo en onze regio op de kaart heeft gezet en waar we trots én zuinig op zijn!’, aldus Ten Heuw. ‘Met Hart van Zuid staan we voor de opdracht om op een geheel eigen wijze een nieuwe invulling te geven aan dat gedachtengoed. Innovatie en lef gaan hier hand in hand met respect voor het verleden’. Om deze ambitie te verwezenlijken en om alle toekomstige ontwikkelingen goed op elkaar te laten aansluiten heeft het college van B en W ingestemd met de Ontwikkelkaart Hart van Zuid (2021). Het concept heeft ter inzage gelegen en is mede naar aanleiding van de inspraakreacties aangepast. De Ontwikkelkaart is het uitgangspunt en kader voor de verdere ruimtelijke planvorming per deelgebied.

Om de gewenste ontwikkeling ook daadwerkelijk te realiseren heeft het college ook de grondexploitaties Hart van Zuid geactualiseerd, zodat het financiële kader aansluit bij het hoge ambitieniveau. Daarbij stelt het college aan de raad voor om geld uit de reserve van het grondbedrijf en de reserve bodemsanering in te zetten.

In het hart van ‘Hart van Zuid’ ligt het Dikkersterrein. Een gebied met een rijk
verleden dat de komende jaren een nieuwe toekomst krijgt. Maar wat was
de Dikkersfabriek precies? En welke plannen zijn er voor dit gebied?

Metaalstad

Naast Stork zijn er in Hengelo meer ondernemingen actief geweest in de metaalsector. Niet voor niets dat Hengelo met enige trots de naam
‘metaalstad’ draagt. De fi rma G. Dikkers & Co., naamgever van het huidige
‘Dikkerscomplex’ op het Esrein, was een van die grote metaalbedrijven die de stad rijk was.

Schoonzoon van

Het bedrijf van Dikkers komt rechtstreeks voort uit de machinefabriek van
Stork. Oprichter Gerard Dikkers was namelijk de schoonzoon van C.T. Stork
(oprichter van de machinefabriek), en die familieconnectie was nuttig. Zo kreeg
Dikkers een stageplek op de appendageafdeling van Stork. Appendages waren
(koperen) onderdelen zoals afsluiters, die de machinefabriek nodig had voor hun stoommachines, pompen, ventilatoren e.d.

1879

Na zijn stage bij Stork, besloot Gerard Dikkers dat hij zelfstandig verder wilde.
In het jaar dat hij trouwde met Philippina Stork, richtte hij ook zijn eigen fabriek op. Met behulp van zijn schoonvader, die er kapitaal en kennis in stak, ontstond zo in 1879 G. Dikkers & Co. Eerst bracht Dikkers zijn bedrijf onder in een van de gebouwen van Stork, maar na een paar jaar kreeg het bedrijf in 1881 een eigen pand. Het zou de opmaat worden voor een bloeiend bedrijf.

Afsluiten

Bijna honderd jaar lang heeft het bedrijf daarna de wind in de zeilen gehad. In
al die decennia die volgden, groeide het bedrijf uit tot een van de grootste
metaalondernemingen van Hengelo, waar honderden werknemers emplooi vonden. Ook na de oorlog kende het bedrijf nog groei en uitbreiding, maar vanaf de jaren zeventig kwam Dikkers in de financiële problemen. Uiteindelijk moest het bedrijf van de afsluiters de fabrieksdeuren definitief sluiten in 1983.

Museum Hengelo

Een bijzonder aspect van Dikkers was, dat er niet alleen fabrieksmatig werd
geproduceerd, maar dat het bedrijf ook een atelier voor gedreven koperwerk
had. In dit kunstatelier werden tussen 1902-1910 koperen kunstvoorwerpen
gemaakt. Vooral de werken van Johanna van Eijbergen en van Hengeloër A.
Dijkhof, zijn daarbij van grote waarde. De collectie ‘Dikkers-kunst’ wordt als landelijk toonaangevend beschouwd, en is te bezichtigen in Museum Hengelo aan de Beekstraat.

Nieuwe plannen

Op de locatie Dikkers worden de komende jaren verschillende soorten
woningen gebouwd. Denk daarbij aan kleinschalige stedelijke studio’s/
lofts, middelgrote appartementen, stadswoningen en ruime penthouses.
Voor vrijwel iedereen is er een passende woning te vinden.

Een deel van de bestaande gebouwen wordt gesloopt. Maar het industriële
verleden krijgt zoveel mogelijk een plek in het gebied. Het karakteristieke,
voormalige kantoorgebouw van Dikkers aan de Industriestraat blijft
behouden en de portiersloge en voormalige directiekantine krijgen een
plek in de nieuwe ontwikkeling. Met de architectuur van de nieuwbouw wordt
ingespeeld op het verleden. De nieuwe gebouwen krijgen een herkenbare
identiteit en architectuur. Ze vormen een eenheid, maar reageren ook op de vier
aangrenzende gebieden, die qua sfeer en bebouwing erg van elkaar verschillen.
Zo grenst het Dikkersterrein aan de oostzijde aan de Laan Hart van Zuid,
de westzijde aan de Industriestraat, de zuidzijde aan Esrein en aan de
noordzijde aan het Storkterrein en het voormalige techniekmuseum. Bij
de inrichting van het gebied wordt hier rekening mee gehouden. Ook de
inrichting van de openbare ruimte krijgt de nodige aandacht, zodat er een
prettige leefomgeving ontstaat in dit stedelijke en unieke gebied.

EMGA en ICOON hebben samen met de gemeente Hengelo de afgelopen jaren
hard gewerkt aan de voorbereiding van het bestemmingsplan voor het plangebied Dikkers. Het bestemmingsplan heeft inmiddels zes weken ter inzage gelegen en er zijn enkele zienswijzen binnen gekomen. Deze worden inhoudelijk behandeld. We hopen dat de gemeenteraad het bestemmingsplan in het najaar
vaststelt. Daarna kan de ontwikkeling echt beginnen. Via deze website houden
we u op de hoogte.

De tweede fase van de grootschalige herontwikkeling Hart van Zuid is gestart. Samen met vijf marktpartijen ontwikkelt de gemeente dit unieke gebied in het hart van Hengelo. Op de sporen van een rijk industrieel verleden verrijst een stadsdeel vol ambitie. Hart van Zuid biedt volop ruimte aan eigentijds, bewust en een tikkeltje eigenzinnig wonen, werken, leren én ontmoeten. De komende jaren worden meerdere deelgebieden gefaseerd ontwikkeld, door verschillende ontwikkelaars.

Om ervoor te zorgen dat die ontwikkelingen goed op elkaar aansluiten én om de ruimtelijke kwaliteit daarvan te kunnen waarborgen heeft het college van B en W de Ontwikkelkaart Hart van Zuid op laten stellen. Deze ligt nu gedurende zes weken ter inzage. De concept-Ontwikkelkaart is op deze pagina te raadplegen (klik op 'Ontwikkelkaart Hart van Zuid' in het linkermenu of scroll door naar onderen). Reageren kan tot en met 8 december 2020.

Uniek woonmilieu

In Hart van Zuid wordt een woonmilieu gecreëerd, dat nog niet in Hengelo of Twente te vinden is. ‘We zien dat jonge mensen uit onze regio wegtrekken, omdat ze hier de dynamiek en het stedelijke missen. Hart van Zuid gaat straks hét alternatief bieden voor mensen die graag in het hart van de stad leven en die op zoek zijn naar nét even iets anders’, aldus Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid. Gemeente en ontwikkelaars willen appartementen, lofts en stadswoningen ontwikkelen, met elk een eigen karakter en stijl. Voor starters op de woningmarkt, maar ook voor mensen die willen doorgroeien.  De gemeente en marktpartijen streven een hoge kwaliteit na. ‘Hart van Zuid biedt een eenmalige kans om midden in onze stad en onze regio een uniek stadsdeel te creëren. Het moet in één keer echt raak zijn!’, aldus de wethouder. Daarbij speelt het industriële erfgoed een belangrijke rol. 

Actualisatie Masterplan (2008)

In de eerste fase van Hart van Zuid is al veel gerealiseerd. Voorbeelden zijn Metropool, het ROC van Twente in de voormalige ijzergieterij van Stork, de nieuwe Laan Hart van Zuid, het nieuwe Industrieplein met een aantrekkelijk skatepark, de innovatieve Boekelosebrug en zo’n 200 woningen. De basis voor die ontwikkelingen was het Masterplan, dat in 2008 het laatst is geactualiseerd.

De komende jaren komen daar zo’n 800 tot 1000 woningen en aanvullende, ondersteunende functies bij, om ervoor te zorgen dat Hart van Zuid een levendig en dynamisch stadsdeel wordt. Om deze ontwikkelingen ruimtelijk gezien goed te kunnen waarborgen, moet het Masterplan op punten worden geactualiseerd. Deze actualisatie is verwerkt in de concept-Ontwikkelkaart.

Ruimtelijke kaders

De Ontwikkelkaart geeft een beeld van de hoofdstructuur van het gebied met daarop de belangrijkste ruimtelijke accenten, zichtlijnen en landmarks. De Laan Hart van Zuid is daarbij een belangrijke drager. Verder wordt er op de kaart een indicatie gegeven van de nieuwe bebouwing.

De gemeente wil hogere bebouwing, met een hoge dichtheid en stedelijk karakter dichtbij het centrum. Hoe verder je naar het zuiden toe gaat, hoe lager de bebouwing, waarbij de dichtheid ook afneemt. De bebouwing langs de Laan zal ook een stedelijk karakter krijgen. Richting het oosten zal de dichtheid weer afnemen, zodat er een passende overgang ontstaat tussen het nieuwe stadsdeel en de bestaande buurten en wijk (Berflo Es).  Verder wil de gemeente bij een aantal kruisingen een ruimtelijk accent realiseren. Op de hoeken bij de kruising van de Laan met het Esrein mag de bebouwing straks écht de hoogte in, bij de andere kruisingen kan het accent gemaakt worden door bijzondere architectuur. Tenslotte is ook een beeld gegeven van de openbare ruimte met extra aandacht voor groen en water, zodat dit stadsdeel goed voorbereid is op de extreme regenbuien, droogte en hitte, waar we als gevolg van klimaatverandering steeds vaker mee te maken zullen krijgen.

Concrete plannen volgen per deelgebied

De Ontwikkelkaart is abstract en biedt houvast voor de inrichtingsplannen per deelgebied. Overigens is het niet zo dat alle deelgebieden nog volledig ‘blanco’ zijn. Zo is er al een bestemmingsplan vastgesteld voor het deelgebied “Wonen aan de Laan” van ontwikkelaar Van Wijnen. Hier zullen in 2021 de eerste woningen verkocht kunnen worden. En ontwikkelaar Emga – ICOON is op dit moment druk bezig met de plannen voor deelgebied “Dikkers”, waarvoor een nieuw bestemmingsplan wordt opgesteld. Een aantal deelgebieden kent nog geen concrete invulling en is gearceerd of indicatief ingevuld.  Zodra de plannen hiervoor in ontwikkeling worden genomen, zal de ontwikkelkaart worden geactualiseerd.

Eind dit jaar ligt er een bouwaanvraag voor appartementen en woningen op het gebied ‘Thuis aan de Laan’ tegenover het winkelcentrum in Hart van Zuid. Peter Hutten, CEO bij Van Wijnen en Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid van de gemeente Hengelo, hebben daar afgelopen week goede en concrete afspraken over gemaakt. ‘In 2021 starten we met de bouw van ongeveer 60 eengezinswoningen en appartementen’, aldus Hutten. ‘Zowel starters op de woningmarkt maar ook mensen en gezinnen die toe zijn aan een volgende stap in hun woon–carrière kunnen hier straks een heerlijke toekomst tegemoet zien.’

Wethouder Mariska ten Heuw is positief over de ontwikkelingen: ‘We hebben best een lang voortraject gehad. ‘Thuis aan de Laan’ is het eerste deelgebied dat in de tweede fase van Hart van Zuid ontwikkeld gaat worden. Het is als het ware hét startschot voor de deelgebieden die volgen. De voorlopige plannen van Van Wijnen zien er wat mij betreft veelbelovend uit’.

Van Wijnen werkt de voorlopige plannen nu uit in een concreet bouwplan. Het bedrijf verwacht de plannen voor Thuis langs de Laan eind dit jaar te kunnen presenteren. 

Hart van Zuid

De komende jaren worden in totaal ca. 800 tot 1000 woningen in Hart van Zuid ontwikkeld. Op de sporen van een rijk industrieel verleden verrijst een stadsdeel met aandacht voor cultuur en creativiteit. Voor mensen die graag in het hart van de stad leven en die op zoek zijn naar nét even iets anders. Hart van Zuid biedt volop ruimte aan eigentijds, bewust en een tikkeltje eigenzinnig wonen, werken, leren én ontmoeten. Dit najaar zullen de gemeente Hengelo en de gebiedsontwikkelaars in Hart van Zuid hun voorlopige plannen en planning voor de rest van het gebied presenteren.

Binnenkort start de tweede fase van Hart van Zuid. Hierbij ontwikkelen de marktpartijen en de gemeente Hengelo in fases de verschillende deelgebieden. De komende jaren komen er veel nieuwe mensen in het gebied te wonen.

Bij een nieuwe fase, hoort een frisse nieuwe huisstijl. De komende tijd zullen we je regelmatig informeren over de stand van zaken. Op deze pagina lees je alles over de ontwikkelingen. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief, zodat je niets meer hoeft te missen.

De afgelopen jaren is al veel gerealiseerd in Hart van Zuid.
Hieronder een paar impressies.
Maar kom vooral zelf eens kijken!

Industrieplein in de avond

Industrieplein overdag

 Industrieplein overdag

 Boekelose brug vanaf het Twentekanaal

Boekelose brug in de avond

 Boekelose brug overdag

 De Gieterij

 ROC van Twente - De Gieterij

 

Hazemeijer

Koeltorens en Laan Hart van Zuid

 Laan Hart van Zuid

Lofts boven winkelcentrum

Stationsluifel Metropool

 Winkelcentrum

 Woningbouw Hart van Zuid - De Binderij

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu