Parkeervergunning voor bewoners

Woont u in een gebied waar u voor parkeren moet betalen, dan kunt u een parkeervergunning voor bewoners aanvragen.

Met deze parkeervergunning mag u parkeren op de openbare parkeerplaatsen en parkeerterreinen in uw vergunninggebied. De parkeervergunningen worden op kenteken geregistreerd. Dit betekent dat u geen papieren vergunning ontvangt.

Om voor een parkeervergunning voor bewoners in aanmerking te komen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U staat ingeschreven op een adres in het gebied waar u voor parkeren moet betalen of u staat ingeschreven op een adres waarvoor vergunninghoudersplaatsen zijn aangewezen.
 • Het kenteken van de auto is bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geregistreerd op uw naam en adres.
 • Als u een lease- of bedrijfsauto hebt, moet u schriftelijk kunnen aantonen dat u de bestuurder bent van deze auto.
 • U hebt geen eigen of gehuurde parkeergelegenheid.
 • U kunt in het complex waar u woont geen parkeerplaats huren of kopen.
 • Als u meerdere auto's op naam hebt en maximaal 1 eigen parkeerplaats dan kan er bij voldoende parkeerplaatsen een extra vergunning worden verleend.

Bezoekersvergunning

Bewoners van de vergunninggebieden Thiemsland, Tuindorp en Weidedorp kunnen ook een bezoekersvergunning aanvragen. Per adres zijn er twee bezoekersvergunningen toegestaan.  

 • Parkeervergunning voor bewoners van het centrum: € 136,80 per jaar  
  Alleen bestemd voor bewoners van: Bataafse Kamp, Beekstraat, Beeksteeg, Beursstraat, Bevrijderslaantje, Bornsestraat (tussen de Dennenbosweg en de Beukweg), B.P.Hofstedestraat, Brink, Brinkstraat, Brugstraat (tussen de Beekstraat en de Marskant), Burgemeester Jansenplein, Burgemeester van der Dussenplein, De Wetstraat, Dorpsmatenstraat, Drienerstraat, Enschedesestraat (tussen Burgemeester Jansenplein en Wolter ten Catestraat), Langestraat, Gieskesstraat, Markt, Marktstraat, Marktsteeg, Marskant, Oldenzaalsestraat (tussen de Deldenerstraat en de Ir.M. Schefferlaan), Pastoriestraat, Prinses Beatrixstraat, Molenstraat, Molensteeg, Nieuwstraat, Nieuwsteeg, Kattenhoek, Schouwburgplein, Spoorstraat, Stationsplein, Smutsstraat, Telgen, Telgensteeg, Thiemsbrug, Trijpstraat, Veldbleekstraat, Veloursstraat, Wemenstraat, Willemstraat, Wolter ten Catestraat (tussen de Enschedesestraat en de Velourstunnel).
 • Parkeervergunning voor bewoners Thiemsland: € 69,60 per jaar 
  Alleen bestemd voor bewoners van de Coldstream. De aanvraag voor een vergunning voor iedere volgende auto kost € 136,80 per jaar.
  Bezoekersvergunning: € 36,20 per vergunning/ per jaar
 • Parkeervergunning voor bewoners Tuindorp: € 69,60 per jaar 
  Alleen bestemd voor bewoners van de Willem de Clercqstraat en het Nachtegaalspad. De aanvraag van een vergunning voor iedere volgende auto kost € 136,80 per jaar.
  Bezoekersvergunning: € 36,20 per vergunning/ per jaar
 • Parkeervergunning voor bewoners Weidedorp: € 69,60 per jaar 
  Alleen bestemd voor bewoners van de Sumatrastraat. De aanvraag van een vergunning voor iedere volgende auto kost € 136,80 per jaar.
  Bezoekersvergunning: € 36,20 per vergunning/ per jaar
 • Parkeervergunning voor bewoners Molenborg: € 36,20 per jaar 
  Alleen bestemd voor bewoners van de Oude Molenweg op de even nummers 4 tot en met 32 (appartementencomplex Molenborg). Het parkeerterrein dat bij dit complex hoort is aangewezen als terrein voor vergunninghoudersplaatsen.
 • Parkeervergunning bewoners Willem van Otterloostraat: € 36,20 per jaar 
  Alleen bestemd voor bewoners van de Willem van Otterloostraat op de oneven nummers 1 tot en met 11. Bij deze woningen zijn vergunninghoudersplaatsen aangewezen.

Met een parkeervergunning bewoners van het centrum mag u parkeren op parkeervakken en parkeerterreinen aan de:

Bataafse kamp, Beursstraat, Bornsestraat (tussen Oldenzaalsestraat en Beukweg), Brugstraat (gedeelte tussen Beekstraat en Marskant), De Wetstraat, Dorpsmatenstraat (met uitzondering van de drie parkeerplaatsen voor de Rabobank), Drienerstraat, Eikstraat (alleen geldig op parkeerterrein, niet bestemd voor blauwe zone), Enschedesestraat, Gieskesstraat, Ir. M. Schefferlaan, Kloosterhof, Marskant, Marssteeg, Mitchamplein, Oldenzaalsestraat (tussen Eikstraat en Ir. M. Schefferlaan), Prinses Beatrixstraat, Sherwood Rangers, Smutsstraat, Trijpstraat, Tuindorpstraat (niet bestemd voor blauwe zone), Willemstraat (tussen Marskant en Beekstraat) en Wolter ten Catestraat.

Parkeergarage de Beurs 

Als u een parkeervergunning hebt voor het centrumgebied, mag u ook parkeren in parkeergarage De Beurs. Houd er rekening mee dat u dan wel eerst per e-mail uw kenteken en het nummer van de parkeervergunning moet doorgeven via reguleringentoezicht@hengelo.nl

Aanvragen en verlengen

U kunt de parkeervergunning heel gemakkelijk online aanvragen of verlengen via onze parkeerbalie. U hebt daarbij uw DigiD nodig. 

Parkeerbalie

Let op: Een bezoekersvergunning voor Thiemsland, Tuindorp en Weidedorp kunt u nog niet online regelen maar onze medewerkers op het Publieksplein in het stadskantoor helpen u graag.

Kenteken wijzigen

Uw digitale vergunning is gekoppeld aan het kenteken van de auto. Gebruikt u (tijdelijk) een andere auto? Vergeet dan niet om het andere kenteken door te geven, anders loopt u het risico op een bekeuring. U kunt de wijziging heel gemakkelijk doorgeven via de parkeerbalie.

Parkeerbalie

Let op: Hebt u een vergunning voor het centrumgebied en maakt u gebruik van parkeergarage De Beurs? Geef dan de kentekenwijziging ook per e-mail door aan reguleringentoezicht@hengelo.nl

Vergunning opzeggen

Met het formulier Intrekken parkeervergunning (Pdf) kunt u uw parkeervergunning opzeggen. Het ingevulde formulier mailt u naar gemeente@hengelo.nl of u stuurt het per post op naar Gemeente Hengelo, Postbus 18, 7550 AA  Hengelo.

Het kan zijn dat u geld terug krijgt. Dit wordt verrekend met de resterende maanden. Het bedrag moet dan wel hoger dan € 20 zijn. Vergeet niet uw IBAN rekeningnummer in te vullen.

Publieksplein (Stadhuis)

Burgemeester van der Dussenplein 1

Telefoon: 14 074

Contactformulier

Afspraak maken

Wilt u voorkomen dat u misschien lang moet wachten? Maak dan eerst een afspraak. Dat kan heel gemakkelijk via het digitale formulier!

Afspraak maken  

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu