Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Baas boven Baas

Wie is de échte baas in Hengelo?

Kinderen hebben veel wijsheid in pacht. Ze zijn in staat om vrij over dingen na te denken en praten. En dat geeft nieuwe inzichten en verassende invalshoeken. Met Baas boven Baas wil de gemeente Hengelo kinderen en jongeren graag meer betrekken bij hun stad. Want zij weten als geen ander wat belangrijk is voor de stad en hun toekomst! Daarnaast leren de kinderen wat een gemeente doet, oftewel beiden leren we ervan.

 

Elk jaar willen we als de gemeente Hengelo met in ieder geval twee schoolklassen (groep 7) in gesprek, en bespreken we per klas een actueel en wisselend thema. 

Bijvoorbeeld:  

 • Klimaatverandering zorgt steeds vaker voor extreme wateroverlast én extreme droogte en hitte. Meer groen en minder stenen in onze stad helpt om de gevolgen daarvan te beperken. De gemeente kan daarin natuurlijk zelf veel doen. Maar 60% van Hengelo bestaat uit particuliere grond en tuinen. Wat kan de gemeente doen om inwoners te stimuleren om ook in hun tuinen minder stenen en meer groen aan te leggen?
 • We weten het allemaal. Sport en bewegen is belangrijk om je fit te voelen en fit te blijven. Bovendien zorgt het voor leuke sociale contacten. Maar we weten ook dat er steeds meer mensen steeds minder bewegen. Helaas geldt dat ook voor kinderen. Met alle gevolgen van dien. Wat kan de gemeente Hengelo doen, om jongeren en volwassenen te stimuleren om meer te bewegen?

Dit zijn voorbeelden van onderwerpen waar we de Hengelose kinderen graag bij betrekken. Hoe ervaren zij deze problemen en vooral: welke oplossingen zien zij?

Stappenplan

Tijdens Baas boven Baas in de klas gaan we met één schoolklas in gesprek over een thema zoals hierboven beschreven. Daarbij hebben we een volgend stappenplan

 1. Introductie

De burgemeester komt in de klas. Om het thema in te leiden en om de kinderen om hulp te vragen

 1. Het gesprek

De klas komt op bezoek op het stadhuis. Daar gaan ze in groepen uit elkaar en we bespreken en verdiepen in het thema door interactieve werksessies. Ook is er een rondleiding op het stadhuis.

 1. Terugkoppeling

De klas krijgt een terugkoppeling van wat er is besproken. Zodat de kinderen ook echt een resultaat zien van hun harde werk!

 

Op 3 april 1945 werd Hengelo bevrijd. Dankzij onze bevrijders leven wij in vrijheid, zonder oorlog. We vinden het belangrijk om daar jaarlijks bij stil te staan. Zodat we onze vrijheid kunnen koesteren en bewaken, ook voor kinderen. Dat doen we tijdens het Baas boven Baas Festival. Daarbij willen we ‘vrijheid’ in de breedste zin van het woord vieren en omarmen. Want vrijheid gaat ook over het leven in een democratie. Over kunnen zijn wie je bent (diversiteit). En over vrijheid van meningsuiting.

Jaarlijks bereiden we voor kinderen een leuk en aansprekend festival voor. Zo maken de leerlingen kennis met de burgemeester of wethouder en zien ze het stadhuis. Gaan we in op wat vrijheid betekent en waarom het belangrijk is om je mening te laten horen. Natuurlijk hebben we ook creatieve workshops om vrijheid uiting te geven.

 

Bovenbouwleerlingen van de Plechelmusschool en Wilbertschool gaan in het spel Minecraft (educatie editie) aan de slag om het winkelgebied Lange Wemen opnieuw in te richten. In dit spel is het eerste ontwerp van het Lange Wemen nagebouwd. Maar gelukkig hebben de leerlingen nog genoeg ruimte om hun eigen ideeën te bouwen in Minecraft! Deze ideeën worden als inspiratie gebruik bij het verder ontwerpen van de Lange Wemen.

Filmpje wethouder Hanneke Steen over Minecraft Challenge

In het ontwerp van de Lange Wemen is duurzaamheid een belangrijk thema. Daarom gaan de leerlingen in de Minecraft Challenge aan de slag met de volgende vraag:

Hoe kunnen we van Lange Wemen een fijne plek maken waar je kunt wonen en winkelen en die groen en veilig is?

We vragen jullie om mee te denken, zodat we van Lange Wemen een fijne, groene en veilige plek te maken. De vraag is niet makkelijk. Daarom verdelen we de vraag voor jullie in vier onderwerpen.

 1. Hoe kunnen we van Lange Wemen een fijne plek maken om te wonen?

We willen in jullie plannen graag antwoord op deze vraag, omdat we een plek willen bouwen waar Hengeloërs graag willen wonen en waar iedereen zich thuis voelt. Contact met je buren is belangrijk. Want wie weet hebben ze wel een keer hulp nodig of wil je iets van hen lenen? Vraag de Minecraft bewoner eens wat hij graag zou willen voor zijn gebouw. 

     2. Hoe kunnen we van Lange Wemen een fijne plek maken om te winkelen?

Door winkels willen mensen graag op een plek komen en ontmoeten ze anderen. Denk bij het geven van jullie antwoord op deze vraag na over hoe jullie de ruimte kunnen ontwerpen zodat het leuk en gemakkelijk is om boodschappen te doen en te winkelen. Misschien moeten volgens jullie de paden helemaal anders… en hoe gaan jullie om met de Drienerbeek?

     3. Hoe kunnen we van Lange Wemen een groene plek maken?

Deze vraag is niet alleen bedoeld om de Lange Wemen mooier te maken. Doordat je groen (bijv. bomen en gras) plaatst, bouw je ook aan een fijne plek voor dieren om te leven. Verder kan jullie antwoord ons ideeën geven hoe wij om moeten gaan met het veranderende klimaat. Bedenk bijvoorbeeld hoe regenwater gemakkelijk weg kan lopen of zelfs kan worden opgevangen! Of hoe groen (bijv. schaduw van de bomen) voor verkoeling in de zomer zorgt.

       4. Hoe kunnen we van Lange Wemen een veilige plek maken?

We willen graag dat jullie in jullie bouwwerk nadenken over veiligheid. Dit omdat we willen dat Lange Wemen een plek wordt waar iedereen zich veilig voelt. Denk bijvoorbeeld na over hoe auto’s, fietsers en voetgangers de ruimte veilig kunnen delen. Wat doen de struiken en bomen met het gevoel van veiligheid, kunnen mensen die moeilijk ter been zijn ook veilig rondlopen en hebben jullie aan de verlichting gedacht?

De locatie: Lange Wemen

De locatie waarin jullie gaan bouwen is het winkelgebied Lange Wemen. Dit is het gebied waar het winkelcentrum en parkeergarage Thiemsbrug staan. Toch zie je deze bekende gebouwen niet terug in de Minecraft wereld. De locatie is bijna niet te herkennen. Dit gebied wordt namelijk helemaal opnieuw ingericht. Er komen winkels met daarboven appartementen en er komen woonhuizen. Ook is er meer ruimte voor groen en water. Zo komt bijvoorbeeld de Drienerbeek terug in het landschap!

In het eerste ontwerp van de Lange Wemen staan 4 gebouwen. Hieronder zie je ook de afbeelding van de gebouwen. De gebouwen hebben de volgende functies:

 • In gebouw A komen winkels op de begane grond en appartementen op de verdiepingen erboven.
 • In gebouw B komen een parkeergarage in de kelder, winkels op de begane grond (supermarkt) en appartementen op de verdiepingen erboven.
 • In gebouw C komen appartementen.
 • In gebouw D komen eengezinswoningen.

Wees zo creatief als je kunt, want jullie mogen het gebied helemaal opnieuw bouwen met je eigen creatieve ideeën! Alleen de vorm van de gebouwen moeten blijven. Wel mogen jullie nadenken over hoe we gebouw B van binnen zo kunnen indelen dat mensen elkaar tegen komen en leren kennen. 

Hoe kun je de Minecraft Challenge winnen?

 • Je werkt aan jouw Minecraft wereld met een groepje klasgenoten
 • Je laat een jury je wereld zien door een filmpje van 2 minuten te maken van je wereld en uit te leggen wat ze zien.
 • Op 25 april maakt de jury in het stadhuis bekend welke groepjes hebben gewonnen

Meer zien van de Baas boven Baas campagnes?

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu