Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Waar bent u naar op zoek?

Biobox

In de biobox kunnen hoogbouwbewoners etensresten inleveren.

De biobox is een verzamelcontainer waar alle hoogbouwbewoners eenvoudig hun etensresten gescheiden in kunnen leveren. Dit is goed voor het milieu, van deze etensresten wordt namelijk compost gemaakt. Het voordeel is dat hoogbouwbewoners hierdoor ook minder restafval hebben en daardoor minder betalen.

De biobox is een metalen bak met daarin een minicontainer van 240 liter. Aan de bovenkant is een inwerptrommel geplaatst met een inhoud van 10 liter. Hoogbouwbewoners kunnen zo geregeld kleine hoeveelheden etensresten wegbrengen. U hebt daarvoor wel uw milieupas nodig.

Let op: alleen huishoudens in hoogbouw kunnen gebruik maken van de biobox. De milieupas van laagbouw is hiervoor niet geactiveerd.

In de biobox mogen uw etensresten. Daarnaast mag er ook wat ander groenafval in, zoals bloemen, plantjes en strooisel van kleine knaagdieren.

Van dit afval kunnen we compost maken. Dat is een voedzame bodem voor planten en bloemen. Compost is dus een waardevolle grondstof.

Op deze folder vindt u een lijst met wat er allemaal wel en niet in de biobox thuishoort.

In heel Hengelo worden 187 bioboxen geplaatst. De bioboxen staan vooral bij appartementencomplexen. In de meeste gevallen vindt u de biobox naast de restafvalcontainer. Op onderstaande kaart ziet u de aangewezen locaties voor de bioboxen.

Bekijk de kaart schermvullend

In 2024 betaalt u € 0,08 per keer (per klik).

Mogen laagbouwbewoners de biobox gebruiken om hun etensresten te scheiden?

Nee, de laagbouwbewoners kunnen gebruik maken van de groene minicontainers. Het aantal bioboxen dat wordt geplaatst is alleen op het aantal hoogbouwwoningen in Hengelo berekend. 

Ik betaal€ 0,08 cent per klik , ben ik dan met een biobox duurder uit?

Absoluut niet! Er is uitgerekend dat € 0,08 cent per klik overeenkomt met de kosten die de laagbouwbewoners betalen voor het gebruik van de groene minicontainers. Hiermee komen de kosten voor hoogbouwbewoners gelijk aan die van de laagbouwbewoners. Hengeloërs die in laagbouw wonen kunnen hun groenafval makkelijker scheiden en hebben zo minder restafval. Bij hoogbouwbewoners komen etensresten meestal bij het restafval, waardoor deze vaker weggegooid moet worden in de ondergrondse restafvalcontainer. Dat is duurder. Restafval weggooien in een ondergrondse container kost € 1,30 per klik. Daarnaast is het zonde als al die etensresten bij het restafval belanden: etensresten zijn namelijk goed te gebruiken als grondstof. Er kan compost van gemaakt worden. Win-win dus!

Zorgt de biobox voor stankoverlast?

Nee, de stank wordt juist minder. Nu worden etensresten vaak bij het restafval weggegooid. Deze containers worden minder vaak geleegd dan de bioboxen. Twente Milieu leegt wekelijks de bioboxcontainers, en ze worden netjes gehouden. Daarnaast is de biobox zo ontworpen dat het groenafval indroogt en dus minder geurt.

Bestrijding van ongedierte?

Door het schoonhouden zal geen toename van ongedierte komen. Ook is het een gesloten box waar geen ongedierte kan komen.

Waarom komen er zo veel bioboxen in mijn omgeving?

We gaan ervan uit dat er 50 huishoudens van een biobox gebruik kunnen maken. Als u in een gebied woont met veel hoogbouw, zullen er dus meerdere in de buurt nodig zijn.

Hoe moeten de etensresten worden gedeponeerd in de biobox?

U kunt de etensresten het beste verzamelen in een klein prullenbakje dat u bijvoorbeeld op het aanrecht zet. Dan hoeft u niet iedere dag naar de biobox om afval weg te gooien. De biobox heeft een klep (zie afbeelding), hierin gooit u gemakkelijk het afval weg.

Hoe ziet de biobox eruit? (grootte)

Wordt de biobox elke week geleegd?

Ja, Twente Milieu komt elke week langs om ze te legen.

Telefoon: (0)14 074

Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu