Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Openbare verlichting

De gemeente streeft naar slimme openbare verlichting: veilig, leefbaar en duurzaam!

De gemeente Hengelo stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de openbare verlichting. Openbare verlichting draagt bij aan een veilige en leefbare stad, zodat inwoners en bezoekers zich op hun gemak voelen.

Verlichting is ook belangrijk voor de uitstraling en aantrekkelijkheid van de stad, zowel overdag als 's avonds. Overdag door doordachte vormgeving, juiste locatie en goed onderhoud van lichtmasten en armaturen. En 's avonds door mooie, warme en subtiele verlichting.

Maar het gebruik van kunstlicht heeft niet alleen voordelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan energieverbruik of ongewenste lichtinval in de woon- of slaapkamer. En kunstlicht beïnvloedt ook de landschappelijke en natuurlijke waarden en verstoort flora en fauna. 

Is er bijvoorbeeld een lamp stuk? Is de verlichting te fel? Of is er schade aan een lichtmast? Aarzel dan niet en geef dat door aan de gemeente. U kunt uw melding snel en eenvoudig doen via de MijnGemeente-app op uw smartphone. De MijnGemeente-app kunt u downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android).

U kunt uw melding ook doen via het onderstaande digitale formulier:

Melding openbare ruimte

Lukt het niet digitaal? Of gaat het om een gevaarlijke situatie die met spoed verholpen moet worden? Bel dan naar 14 074.

Om ervoor te zorgen dat de straatverlichting in uw buurt probleemloos brandt, werkt de gemeente nauw samen met netwerkbeheerder Enexis. De gemeente is uw aanspreekpunt en zorgt voor het bovengrondse deel van de openbare verlichting. Zit de storing onder de grond? Dan neemt de gemeente contact op met Enexis. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook eens naar dit filmpje.

Om te kunnen beoordelen of er openbare verlichting geplaatst moet worden en hoe er verlicht moet worden, is in 2012 het Beleidsplan openbare verlichting (Pdf) geschreven. In dit plan staan de kaders en richtlijnen waaraan de openbare verlichting moet voldoen en het geeft ook de ambitie weer van de gemeente op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.

In 2013 heeft de gemeente het Uitvoeringsplan openbare verlichting (Pdf) opgesteld. In het uitvoeringsplan staat welke maatregelen de komende jaren gepland zijn. Daarbij speelt niet alleen vervanging een rol maar ook duurzaamheid. Denk daarbij aan minder energieverbruik, minder lichtvervuiling en minder lichthinder. De uitgangspunten uit het beleidsplan openbare verlichting zijn daarbij leidend.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu