Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Rioolheffing

Rioolheffing betaalt u voor het afvoeren van riool- en regenwater op de gemeentelijke riolering.

Zowel particulieren als bedrijven betalen rioolheffing. De gemeente gebruikt de opbrengst voor het beheer en het onderhoud van het riool.

U betaalt rioolheffing als u de gebruiker bent van een pand dat riool- en regenwater afvoert via de gemeentelijke riolering. Als uw pand niet direct op het riool is aangesloten, kan het zijn dat u toch moet betalen. Bijvoorbeeld als u een ruimte gebruikt in een bedrijfsverzamelgebouw. Of als u een winkel heeft zonder eigen wc of keukenblok.

Het tarief in 2023 is:

  • voor de eerste 500 m3 water: € 257,88
  • voor elke volgende 500 m3 water (of een gedeelte daarvan): € 457,56

U krijgt de aanslag rioolheffing automatisch toegestuurd als u minder dan 500 m3 water per jaar gebruikt. Dat geldt voor de meeste particulieren.

Als u meer dan 500 m3 water gebruikt, ontvangt u een aangiftebiljet. Daarop moet u zelf aangeven hoeveel water u gebruikt. Later dat jaar krijgt u een aanslag toegestuurd met daarop het te betalen bedrag.

Soms kunt u ontheffing krijgen voor de rioolheffing. Dat kan met het formulier Verzoek ontheffing (Pdf). Op dit formulier staat ook aangegeven in welke situaties een ontheffing mogelijk is.

Ik ga binnenkort verhuizen. Krijg ik een vermindering van de aanslag?

Ja, er zijn twee situaties waarin dat kan:

  • U verhuist naar een andere gemeente. Dan krijgt u het bedrag dat u te veel heeft betaald automatisch teruggestort. Als datum van verhuizing geldt de datum waarop u bij de nieuwe gemeente bent ingeschreven.
  • U blijft in Hengelo en gaat inwonen bij iemand die al rioolheffing betaalt. In dit geval moet u de gemeente schriftelijk vragen om uw aanslag te verminderen. Dat kan met het formulier Verzoek ontheffing (Pdf). U moet uw verzoek binnen zes weken na uw verhuizing doen. Als verhuisdatum geldt de datum waarop de gemeente uw verhuizing heeft ingeschreven.

Ik heb geen aansluiting op het riool, maar volgens mijn aanslagbiljet moet ik toch rioolheffing betalen. Wat nu?

Het kan zijn dat u geen zelfstandige aansluiting heeft, maar dat u uw afvalwater via een omweg afvoert. Bijvoorbeeld als u een ruimte gebruikt in een bedrijfsverzamelgebouw. Maar als u denkt dat de gemeente een fout heeft gemaakt, kunt u bezwaar maken. Bij het product Bezwaarschrift belastingen  leest u hoe dat moet.

Ik ben alleenstaand. Toch moet ik evenveel rioolheffing betalen als een heel gezin. Klopt dat wel?

Ja, er geldt één tarief voor alle huishoudens die minder water gebruiken dan 500 m3. Het maakt niet uit of het om 100 m3 gaat of om 400 m3. Pas als er meer dan 500 m3 water wordt gebruikt geldt er een ander tarief. Dat is een tarief voor grootverbruikers. Bij particulieren komt dat niet veel voor. Bij bedrijven wel.

Ik heb geen acceptgiro (meer). Hoe moet ik nu betalen?

U kunt uw aanslag betalen door het juiste bedrag over te maken op rekening NL 72 BNGH 028 51 41 228 van GBTwente (Gemeentelijk Belastingkantoor Twente) in Hengelo. Vergeet niet het aanslagnummer te vermelden.

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1, 7551 EB Hengelo
Telefoon:  14 074

Contactformulier

Afspraak maken

Wilt u langskomen? Maak altijd eerst een afspraak. Klik daarvoor op onderstaande button.

Afspraak maken  

Of bel met 14 074.

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu