Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Zwerfafval

Zwerfafval is een grote ergernis. Help mee aan een schoon Hengelo!

Afval dat belandt op een plek waar het niet thuishoort, noemen we zwerfafval. Het gaat om afval dat op straat ligt, op stoepen, in bermen of in de natuur. Geen gezicht natuurlijk. Zwerfafval bestaat vooral uit allerlei soorten verpakkingsmateriaal (zoals flesjes, blikjes, snoepwikkels, patatbakjes), sigarettenpeuken en kauwgom. 

Bijna iedereen ergert zich aan zwerfafval. En de negatieve gevolgen voor mens, dier en milieu zijn groot. Om er maar een paar te noemen: 

  • Zwerfafval draagt bij aan de verloedering van de woonomgeving en vergroot het gevoel van onveiligheid bij burgers.
  • Het duurt heel lang voor zwerfafval uit het milieu verdwijnt en sommige afvalsoorten (glas, plastic) breken helemaal niet af.
  • Dieren worden ziek of gaan dood als ze van het zwerfafval eten of erin verstrikt raken.
  • Plastic zwerfafval brokkelt in kleine stukjes uit elkaar en komt via de dieren die het eten ook in ons voedsel terecht.
  • Zwerfafval trekt ongedierte aan.
  • Het kost veel tijd en geld om zwerfafval op te ruimen en daar betalen wij allemaal aan mee.

Gelukkig kunnen we samen veel doen om Hengelo schoner te maken. Bijvoorbeeld door zelf geen afval op straat te gooien. Of door een blikje, bekertje of bakje dat op straat ligt, op te rapen en in een afvalbak te gooien. Wilt u meer doen? Neem tijdens uw wandeling dan eens een afvalzak mee en een grijper of tuinhandschoen. In Hengelo zijn al tientallen mensen die dat doen.

Neem contact op met de gemeente als u regelmatig zwerfafval opruimt. Mogelijk kunnen wij u ondersteunen, bijvoorbeeld met afvalzakken of een afvalgrijper.

Samen aan de slag? Reserveer de zwerfafvalaanhanger van Twente Milieu!

Voor scholen, verenigingen of buurtbewoners die zich inzetten voor een schone buurt is er ook nog de zwerfafvalaanhanger van Twente Milieu. In die aanhanger zitten alle materialen die nodig zijn voor een opruimactie, zoals bezems, vuilniszakken, hesjes en handschoenen. Iedereen met een rijbewijs B mag met de aanhanger rijden. Reserveer hem op tijd! Dat kan op de website van Twente Milieu.

Raapt u zwerfafval tijdens uw wandeling? Maak dan gratis gebruik van de app Helemaal Groen. De app registreert het traject waar u zwerfafval hebt geraapt. Dit traject kleurt dan groen op de kaart. Wordt het traject daarna niet meer geschoond? Dan verkleurt de groen gekleurde route langzaam weer naar bruin. Zo kan iedereen zien waar actie nodig is.

Meer informatie vindt u op de website Helemaalgroen.nl.

Landelijke opschoondag

Elk jaar in maart is de landelijke opschoondag. Op deze dag gaan in Nederland tienduizenden vrijwilligers de straat op om zwerfafval op te ruimen. Ook in Hengelo. 

World CleanUp Day

Elk jaar in september vindt de World CleanUp Day plaats. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met zo’n 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Doet u ook mee?  Meld uw opruimactie dan aan via World Cleanup Day Nederland - Plastic Soup Foundation.

Telefoon: 14 074
E-mail: gemeente@hengelo.nl

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu