Waar bent u naar op zoek?

Hondenbelasting

Voor elke hond die op uw adres woont, betaalt u hondenbelasting.

Het maakt niet uit of u wel of niet de eigenaar van de hond bent. 

Hieronder vindt u de tarieven voor de hondenbelasting in 2020. De bedragen zijn per hond. Als u bijvoorbeeld 2 honden hebt, dan betaalt u € 80,16 + € 132,36 = € 212,52.

voor de eerste hond  €   80,16
voor de tweede hond € 132,36
voor de derde hond € 184,56
voor de vierde hond € 236,76
voor de vijfde en volgende hond € 288,96
voor geregistreerde kennels € 341,16

Zodra u een hond in huis neemt, moet u deze aanmelden. Dit kan digitaal op de website van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBTwente). U hebt daarbij wel uw DigiD nodig.

Hondenbelasting aan- of afmelden

U kunt uw hond ook aanmelden aan de balie op het Publieksplein. Of met het aanmeldingsformulier hondenbelasting (Pdf). Vul het formulier in en stuur het naar: GBTwente, Team Heffen, Antwoordnummer 1054, 7550 VB Hengelo.

U moet uw hond afmelden als u de hond verhuist, verkoopt of als de hond is overleden. Dit kan digitaal op de website van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBTwente). U hebt daarbij wel uw DigiD nodig.

Hondenbelasting aan- of afmelden

U kunt uw hond ook afmelden aan de balie op het Publieksplein. Of met het afmeldingsformulier hondenbelasting (Pdf). Vul het formulier in en stuur het naar: GBTwente, Team Heffen, Antwoordnummer 1054, 7550 VB Hengelo.

Als uw hond is overleden, moet u dat kunnen aantonen met een schriftelijke verklaring van de dierenarts. Hebt u uw hond verkocht? Dan moet u naam en adres van de nieuwe eigenaar kunnen doorgeven. 

In Hengelo ontving u na de aanmelding van uw hond altijd een hondenpenning. Deze moest u aan de halsband van uw hond bevestigen. De penning was het bewijs dat u hondenbelasting betaalt.

Tegenwoordig kunnen de controleurs van de hondenbelasting direct zien op welke adressen hondenbelasting wordt betaald. De hondenpenning is dus niet meer nodig. Daarom ontvangt u vanaf 1 maart 2020 geen penning meer. Vanaf die datum hoeft de penning ook niet meer aan de halsband te zitten. En een zoekgeraakte penning wordt niet meer vervangen.

Waaraan wordt de hondenbelasting besteed?

In de Gemeentewet is bepaald dat hondenbelasting geen doelbelasting is, maar een algemene belasting. Dat betekent dat de opbrengst niet rechtstreeks naar hondenvoorzieningen gaat, maar naar de algemene middelen. Daaruit worden allerlei openbare voorzieningen betaald, dus ook de kosten voor hondenvoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van afvalbakken, de aanleg van losloopterreinen, het legen van poepbakken en de werkzaamheden van ambtenaren die zich bezighouden met hondenbeleid of de registratie van honden.

Waarom zijn er geen regels voor katten en is er ook geen kattenbelasting?

Overlast door katten vindt vooral plaats op particulier terrein (zoals tuinen). Maar de gemeente kan alleen regels handhaven in openbaar gebied. Ook is het vaak moeilijk te achterhalen wie de eigenaar is van een kat, want een kat loopt vaak in z'n eentje buiten. Wat kattenbelasting betreft: de gemeente heeft geen mogelijkheid om zo'n belasting te heffen. De wettelijke grondslag daarvoor ontbreekt. Die is er alleen voor honden (artikel 226 Gemeentewet).

Kan ik in aanmerking komen voor kwijtschelding van hondenbelasting?

Nee, de gemeente Hengelo verleent geen kwijtschelding voor de hondenbelasting.

Ik woon in het buitengebied van de gemeente. Mijn hond is een waakhond en loopt alleen maar op mijn eigen erf. Moet ik dan toch hondenbelasting betalen?

Voor de hondenbelasting maakt het niet uit waar u in de gemeente woont. Ook maakt het niet uit of uw hond wel of niet op de openbare weg komt. Als u één of meerdere honden hebt, moet u hondenbelasting betalen.

Ik heb geen acceptgiro (meer). Hoe moet ik nu betalen?

U kunt uw aanslag betalen door het juiste bedrag over te maken op rekening NL 72 BNGH 028 51 41 228 van GBTwente in Hengelo. Vergeet niet het aanslagnummer te vermelden.

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1

  • maandag van 8.30 tot 16.30 uur
  • dinsdag van 8.30 tot 20.00 uur (vanaf 16.30 uur alleen op afspraak)
  • woensdag van 8.30 tot 16.30 uur 
  • donderdag van 8.30 tot 20.00 uur (vanaf 16.30 uur alleen op afspraak)
  • vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Telefoon:  14 074
Contactformulier

Afspraak maken

Wilt u voorkomen dat u moet wachten? Of wilt u komen op dinsdag of donderdag tussen 16.30 en 20.00 uur? Maak dan eerst een afspraak. Klik daarvoor op onderstaande button.

Afspraak maken   

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu