Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Nederlands leren

De Nederlandse taal is heel belangrijk voor iedereen die in Nederland woont.

Het maakt het leven makkelijker en leuker. Je begrijpt je omgeving beter, je kunt je kinderen voorlezen, formulieren invullen, een opleiding doen of gaan werken. Het goed leren lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal is een verrijking van je leven.

Taalpunt Hengelo is het startpunt voor al uw taalvragen. Iedereen kan er terecht. Mensen die nog geen Nederlands spreken. Maar ook mensen die beter Nederlands willen spreken, lezen en schrijven. De vrijwilligers van Taalpunt Hengelo weten precies wat er te doen is op taalgebied in Hengelo. Ze kunnen u advies geven en ze hebben gratis oefenmateriaal voor u. Als u behoefte heeft aan persoonlijke begeleiding, krijgt u een taalcoach. Samen met hem of haar oefent en leert u de Nederlandse taal.

In het Taalcafé kunt u andere mensen ontmoeten en de Nederlandse taal oefenen. Met Nederlanders, maar ook met andere mensen die de Nederlandse taal willen leren. We praten over een actueel onderwerp en we spelen taalspelletjes. Ook gaan we wel eens op bezoek bij een organisatie en krijgen daar een rondleiding. Bijvoorbeeld bij Welbions, de huisartsenpost, de gemeente of een museum. U kunt ook zelf een voorstel doen voor een activiteit.

Het Taalcafé is in de bibliotheek aan de Beursstraat in Hengelo op:

 • dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur;
 • vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

Het Taalcafé is gratis. Iedereen is welkom. U kunt binnenlopen om even kennis te maken of - als er plek is - direct meedoen. Omdat veel mensen mee willen doen, willen we iedereen een kans geven. Daarom kunt u één keer per week meedoen. Graag tot ziens in het Taalcafé!

Krijgt u wel eens een brief of e-mail die u niet begrijpt? Of heeft u moeite met het invullen van een (digitaal) formulier? De Brievenhulp helpt u graag verder. U vindt de Brievenhulp op de tweede verdieping van de bibliotheek aan de Beursstraat 34 in Hengelo: 

 • op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
 • op dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00.

Een afspraak maken is niet nodig. U kunt gewoon binnenlopen en de hulp is helemaal gratis.

Er is een grote behoefte aan vrijwilligers die kunnen helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Beheerst u de Nederlandse taal goed en wilt u die kennis doorgeven? Geef u dan op als taalcoach!

Een taalcoach en zijn leerling ontmoeten elkaar elke week. Ze maken bijvoorbeeld samen huiswerk voor de Nederlandse les of spelen een potje scrabble. Zo leert iemand de taal op een praktische en effectieve manier. Het werk van een taalcoach is niet moeilijk. Het is leerzaam en gezellig voor beide partijen.

U staat er als taalcoach niet alleen voor. U kunt altijd terecht bij uw begeleider voor advies en goede raad. Wilt u zich opgeven als taalcoach of wilt u hierover meer informatie? Dan kunt u daarvoor terecht bij Taalpunt Menthol.

Taalpunt Hengelo (voor vragen op het gebied van taalcursussen en inburgering)
Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34,
7551 HV Hengelo

 • Maandag 13.00 - 16.00 uur (informatie en advies, tweede verdieping)
 • Dinsdag 10.00 - 13.00 uur (informatie en advies, tweede verdieping)
 • Woensdag 10.00 - 13.00 uur (informatie en advies, tweede verdieping)
 • Donderdag 10.00 - 13.00 uur (informatie en advies, tweede verdieping)

Taalcafé
Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34
7551 HV Hengelo

 • dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur
 • vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

Menthol (maatschappelijke begeleiding voor nieuwkomers)
Deldenerstraat 20 (pand muziekschool)
7551 AG Hengelo 
Telefoon: (088) 945 57 41

Inloopspreekuur
Op het inloopspreekuur kunnen nieuwkomers terecht voor maatschappelijke begeleiding. Het inloopspreekuur wordt gehouden aan de Deldenerstraat 20 (pand muziekschool) op:

 • maandag van 9.00 uur tot 12.00 uur
 • woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.
Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu