Onkruidbestrijding

Onkruid pakken we op verschillende manieren aan.

De gemeente Hengelo bestrijdt onkruid op stoepen en klinkerstraten met hete lucht. En in het gemeentelijk openbaar groen wordt geschoffeld en (mechanisch) geplukt. De gemeente gebruikt alleen nog kleine hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen voor de bestrijding van Japanse duizendknoop. 

Met een grote brander wordt lucht verwarmd tot maximaal 400 - 500 graden. De hitte beschadigt de cellen van de planten en die verliezen vocht. Dat beïnvloedt het wortelstelsel en zo ontstaat uitputting. De kans dat de plant terugkomt, neemt na een aantal behandelingen steeds verder af. 

De gemeente gebruikte glyfosaat. Het was de makkelijkste en goedkoopste methode. Maar het gebruik van glyfosaat heeft ook nadelen. Het middel kan via het riool in het grond- en oppervlaktewater terecht komen. En daar kan het schadelijk zijn voor flora en fauna. Ook kan glyfosaat een bedreiging vormen voor de productie van drinkwater uit oppervlaktewater. 

In 2015 heeft de gemeente drie niet-chemische methodes getest: hete lucht, branden en vetzuren. Daaruit bleek dat hete lucht de meest geschikte methode is voor Hengelo. Hete lucht is wel duurder dan de bestrijding met chemische middelen, maar is goedkoper dan de andere twee niet-chemische methodes. Bovendien werkt het relatief goed en er is geen brandgevaar.  

Opmerkingen over onkruidbestrijding kunt u doorgeven aan de gemeente. Doe uw melding snel en eenvoudig via de MijnGemeente-app op uw smartphone. De MijnGemeente-app kunt u downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android).

U kunt uw melding ook doen via het onderstaande formulier.

Melding openbare ruimte

Lukt het niet digitaal? Bel dan naar 14 074.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu