Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Uitkering en giften

Giften tot € 1200 per kalenderjaar hoeft u niet te melden.

Heeft u een uitkering van de gemeente? En krijgt u wel eens geld van een vriend of familielid om de maand door te komen? Of een tas met boodschappen? Dat zijn giften: geld of spullen die u van iemand krijgt, zónder dat u daar iets voor terug doet. Giften tot maximaal € 1.200 per kalenderjaar hoeft u niet aan de gemeente te melden. Zodra u meer krijgt dan € 1.200 moet dat wel.

  • U moet kunnen aantonen van wie u het geld of de spullen heeft gekregen. Anders telt het niet als gift en kort uw klantmanager het bedrag op uw uitkering.
  • Als u een klusje doet voor iemand en daar geld voor krijgt, dan is dat geen gift. Het zijn inkomsten uit arbeid. Inkomsten uit arbeid moet u altijd melden.
  • Een prijs uit de loterij of een erfenis is geen gift. Dit moet u altijd melden.
  • Giften aan uw partner of kinderen tellen ook mee.
  • Een kalenderjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.
  • Als u in een kalenderjaar minder dan € 1.200 aan giften krijgt, mag u het restant niet meenemen naar volgend jaar.

Giften tot maximaal € 1.200 per kalenderjaar korten wij niet op uw uitkering. U hoeft ze ook niet aan de gemeente te melden. Het maakt niet uit of u de giften in één keer ontvangt of in delen. Tot € 1.200 mag u alles houden.

Voorbeeld
U krijgt van uw moeder eenmalig € 350 om de gestegen energiekosten te kunnen betalen. Daarnaast krijgt u van uw zus iedere maand een tas met boodschappen met een waarde van € 50. Dat betekent dat u in één jaar € 950 aan giften ontvangt. Dat is minder dan € 1.200. U hoeft de giften niet te melden aan uw klantmanager.

Krijgt u in een kalenderjaar meer dan € 1.200 aan geld of spullen? Meld dit dan direct aan uw klantmanager. Giften boven de € 1.200 korten wij op uw uitkering.

Voorbeeld
Van uw vader krijgt u elke maand € 150. Daarmee betaalt u uw zorgverzekering. Na 8 maanden heeft u € 1.200 ontvangen. Vanaf maand 9 moet u dit melden aan uw klantmanager. Het bedrag boven de € 1.200 is inkomen. Tot het eind van het kalenderjaar kort de gemeente € 150 per maand op uw uitkering.

Meldt u deze giften niet? Dan houdt u zich niet aan de inlichtingenplicht en kunt u een boete krijgen.

Krijgt u een voedselpakket van de Voedselbank? Of heeft u iets van het Noodfonds gekregen? Die giften hebben geen gevolgen voor uw uitkering. Maar meld het wel aan uw klantmanager. Die kan u adviseren over andere regelingen.

Voor cliënten van Werk en Inkomen

Bent u cliënt bij Werk en Inkomen? En heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel dan met het klantcontactcentrum (KCC): 14 074. Als de medewerkers van het KCC u niet kunnen helpen, zetten zij uw vraag door naar uw klantmanager.

U kunt niet zonder afspraak naar de balie van Werk en Inkomen komen om uw klantmanager te spreken.

Voor mensen zonder klantmanager 

Heeft u geen klantmanager? En heeft u algemene vragen over uitkeringen en bijzondere regelingen die door de gemeente worden uitgevoerd? Bel dan met het Zorgloket: 14 074 (keuze 1). U kunt daar ook een afspraak maken om langs te komen op het Publieksplein.

Publieksplein (Stadskantoor)

  • maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur (alleen op afspraak)
  • vrijdag van 8.30-12.00 uur (alleen op afspraak)

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu