Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Aardgasvrij Hengelo

Aardgasvrij

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
veel gezocht item 1
Terug

11 november

Nog 1,35 miljoen beschikbaar

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed gaat door

De gemeente Hengelo wil een duurzame gemeente zijn en zo zuinig mogelijk omgaan met energie. De gemeente wil ook graag het goede voorbeeld geven aan de inwoners. In deze tijd wordt er veel van de inwoners gevraagd als het gaat om energie besparen. Veel Hengeloërs investeren in isolatie, maar nemen ook al verdere stappen om de woning op den duur aardgasvrij te maken. De gemeente kijkt daarom ook kritisch naar het eigen vastgoed, zoals gymzalen, sporthallen en wijkgebouwen. Door regulier onderhoud is al veel bespaard. Met relatief eenvoudige maatregelen, zoals het vervangen van de lampen en isoleren, gebruikt de gemeente duidelijk minder energie. De komende jaren pakt Hengelo het gemeentelijk vastgoed nog intensiever aan. Er is nog 1,35 miljoen euro beschikbaar.

Vanaf 2024 verwacht de gemeente dusdanig geïsoleerd te hebben dat elk jaar zo’n 75.000 euro (gasprijs van 2019) en 281.000 kg CO2 bespaard kan worden.

Label A

Bijna 2 jaar geleden (december 2019) nam de gemeenteraad al een besluit om in de periode2020-2022 het gemeentelijk kernvastgoed, zoals gymzalen en wijkgebouwen naar duurzaamheidslabel A te krijgen. Daar hoorde een budget bij van 1,5 miljoen euro.

Verduurzamen met gezond verstand

In eerste instantie verwachtte de gemeente om in 2020 en 2021 meer vastgoed te kunnen verduurzamen, maar het bleek dat de voorbereiding meer tijd kostte dan verwacht. Ook wilde gemeente vasthouden aan verduurzamen met gezond verstand. Dus geen dak vervangen en isoleren als het slechts 5 jaar oud is, maar als het toe is aan vervanging zoals gepland in het gemeentelijk meerjarenonderhoudsplan.

Daken

De gemeente heeft eerst maatregelen genomen die het meeste effect hebben en relatief eenvoudig zijn, zoals de bestaande verlichting vervangen door led-verlichting. Verder zijn de
daken van sporthallen Veldwijk, Slangenbeek en Hasseler Es vervangen en geïsoleerd. Dat zijn vrij onzichtbare maatregelen die veel effect hebben. Met een beperkte uitgave van ruim 10% van het beschikbare budget is al een energiebesparing van zo’n 27% en een CO2-besparing van zo’n 32% gehaald ten opzichte van de verwachte totale besparing.

Sporthal Veldwijk heeft bijvoorbeeld een stalen dak met isolatielaag gekregen. Door het nieuwe dak is er veel minder gasverbruik, de warmte blijft beter binnen en er is minder onderhoud. Ook zijn er binnen de gemeente al enkele oudere panden voorzien van extra isolatie in de spouwmuren. Deze panden zijn gebouwd zonder spouwisolatie en lenen zich uitstekend om voorzien te worden van na-isolatie.

Geld beschikbaar

Omdat veel van de al uitgevoerde werkzaamheden betaald konden worden uit het meerjarenonderhoudsplan, zoals vervangen van verlichting en daken, heeft de gemeente nu ruim 10 procent uitgegeven van de beschikbare 1,5 miljoen. Er is nog circa 1.350.000 euro over om de komende drie jaar gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. € 200.000 hiervan is verwerkt in de planvorming voor 2022. Er worden ook grotere investeringen gedaan, zoals glasvervanging, vloerisolatie en warmtopwekking. Naast het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed naar energielabel A wordt de komende tijd ook gekeken welke daken van gemeentelijk vastgoed nog benut kunnen worden voor zonnepanelen.

Energieloket

Hengeloërs kunnen zelf ook actief aan de slag gaan met besparen en isoleren. De website www.hengelo.nl/energieloket helpt belangstellenden op weg met ondersteuning en informatie over bijvoorbeeld subsidies. Ook voor woningbezitters kunnen relatief kleine investeringen al veel effect hebben in het verbruik. Zoals:
- Verlichting vervangen door led-lampen
- Extra isolatie (radiatorfolie achter de radiator, maar ook een spouwmuur laten isoleren)
- De thermostaat slim instellen, zodat de verwarming alleen aan gaat als het echt nodig is
- Vervangen van oude verwarmingsinstallaties door zuiniger modellen

‘Verantwoordelijkheid nemen’

Wethouder Claudio Bruggink van duurzaamheid vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om verduurzamen. ‘In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. We hebben de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, een deel al in 2030. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren, maar ook zoeken naar duurzame manieren om energie op te wekken,
bijvoorbeeld met zonnepanelen. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om zo min mogelijk broeikasgassen uit te stoten. De gemeente wil hierin een voorbeeldrol pakken.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
nl en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu