Aanpak marktplein

Het plein van ons allemaal

Het marktplein is een onderwerp met veel betrokkenheid uit de Hengelose samenleving. De gemeenteraad heeft tijdens de politieke markt op 20 november 2019 aangegeven een co-creatie proces te willen met de samenleving. Het doel: een breed gedragen plan voor dit gebied samenstellen. Hierbij heeft de gemeenteraad een kaderstellende rol en heeft bureau Rode Wouw het participatietraject begeleid.

Uit de reacties en gesprekken is gebleken dat Hengeloërs een groen doe-plein willen met een lintmarkt door de stad. Het ontwerp "De Torenkamer" is hiervan het resultaat! 

Een plein voor alle leeftijden

Met een podium voor de stad en een plek waar het dagelijkse nieuws met elkaar besproken kan worden. Ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, te spelen en te sporten. Met terrassen, een tribune en een rooftopbar is het zien en gezien worden. Ook ruimte voor kunst in de openbare ruimte mag niet ontbreken. Water houden we vast op het plein, zodat bomen en beplantingen in droge perioden gevoed kunnen worden met dit water. Regentuinen filteren het water en zorgen voor een goede waterkwaliteit in de natuurlijke vijver. Grotere bomen geven schaduw op dagen dat de temperaturen hoog zijn. De beren krijgen een plek in een natuurlijke vijver rondom de toren. In de winter kan hier geschaatst worden.

Het mag ook een stoer plein zijn, met verwijzingen naar de Hengelose metaalindustrie. Het is de beeldtaal van cortenstaal, ronde vormen, tandwielen en mechanieken in het ontwerp. De toren op het marktplein krijgt een torenkamer.

De torenkamer is één groot bouwwerk, maar geen gebouw. Inspiratie voor de vormgeving is gevonden in de beeldtaal van de oude hallen en machinekamers. In het ontwerp is aandacht voor de kwaliteiten van de wederopbouw. Het marktplein blijft een open ruimte in de stad. Het plein is goed bereikbaar, goed toegankelijk en het plein heeft een menselijke maat. Vanaf het plein maken we de wederopbouwgevels weer meer zichtbaar en een beleving.

Plattegrond en luchtfoto van 'De Torenkamer'


Tijdens het proces waren er meerdere fases: droom-, maak- en ontwerpfase. Bij de droomfase heeft bureau Rode Wouw op de markt gestaan en is in gesprek gegaan met inwoners, ondernemers en bezoekers. Deze ideeën vormden de basis voor de maakfase. Tijdens deze fase waren er verschillende bijeenkomsten georganiseerd, digitaal en fysiek. 

Terugblik participatieproces

Maakfase

De bijeenkomsten werden goed bezocht. Tijdens de maaksessies gingen de deelnemers in verschillende groepen van 10 mensen uiteen en werd er een marktplein ‘gemaakt’. Daarbij kregen de ‘makers’ hulp van foto’s. Dat zijn foto’s en visualisaties van ideeën die in de droomfase door de inwoners zijn aangeleverd. De betrokkenheid onder de deelnemers was groot en leverde waardevolle informatie voor het uitwerken van de vier scenario’s.

De uitkomsten van de maakbijeenkomsten zijn samengevat in het gelinkte document. 

Ontwerpfase

In de ontwerpfase zijn vier scenario's voorgelegd die architect Wim Voogt (OKRA architecten) heeft ontworpen op basis van de opbrengsten van de Maaksessies (september). 

Iedereen in de stad is hiervoor uitgenodigd en maar liefst 528 mensen hebben hier -vaak uitvoerig- op gereageerd. Met meer dan 1000 reacties was het een goede basis voor het concept ontwerp.

In het onderstaande document kunt de hoofdlijnen lezen van de scenariogesprekken en reacties, zoals opgesteld door Rode Wouw.
Met deze uitkomst in de hand ging Wim Voogt bezig met het concept ontwerp voor het marktplein. 

Het 'rooster' document

Concept ontwerp

Op het concept ontwerp werd nogmaals de mogelijkheid geboden om te reageren. In het gehele proces hebben 3200 mensen meegedaan, gepraat, ontworpen, getekend, gereageerd en hun mening hebben gegeven. Meer dan 2000 via allerlei online,-en live gesprekken met elkaar en bijna 1200 via de website en de ‘socials’.

Samenvatting 'De Torenkamer'

Hieronder vindt u alle edities van de verstuurde nieuwsbrieven:

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan het definitief uitwerken van het concept ontwerp. Bent u benieuwd naar de uitvoering? Houd dan www.hengelo.nu/marktplein in de gaten en onze sociale media kanalen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu