Gemeenteraad op 21-6-2023

Locatie Stadhuis
Datum/tijd 21 jun 2023 19:30 - 22:30
Bestuursorgaan Gemeenteraad

De gemeente Hengelo is deelnemer in elf gemeenschappelijke regelingen die vallen onder de reikwijdte van de Wet gemeenschappelijke regelingen. Op basis van de Wgr moeten gemeenteraden jaarlijs in de gelegenheid gesteld worden hun zienswijze over de begroting (van het daaropvolgende jaar) van de gemeenschappelijke regeling -waarin de gemeente deelneemt- in te dienen. Daarnaast krijgt de raad de beschikking over aanvullende informatie, op basis waarvan zij kan bepalen of een zienswijze op een of meerdere jaarstukken gewenst is.

Vastgesteld

Het voorstel is zonder stemming aangenomen. Stemverklaring: M. Boers (VVD).

De Omgevingswet verplicht gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen voor hun grondgebied. Een omgevingsvisie is een integrale lange termijn visie met strategische hoofdkeuzen van beleid voor de fysieke leefomgeving. In Hengelo stellen we de omgevingsvisie in drie fasen op. We zijn begonnen met de omgevingsvisie ‘Hengeloos Buiten’, de visie voor het buitengebied. De tweede fase bestond uit de omgevingsvisie voor de binnenstad en Hart van Zuid. De derde en huidige fase is de omgevingsvisie voor de rest van de stad, het stedelijk gebeid. Deze drie fasen worden daarna geïntegreerd tot één samenhangende visie voor ons hele grondgebied. In de eerste stap van het proces wordt het Kader voor de omgevingsvisie stedelijke gebied Hengelo opgesteld dat sturing geeft aan het resterende proces. Waar moet de omgevingsvisie over gaan (thema's voor de toekomst)? Welke bestaande strategische ambities en beleidskeuzes willen we verankeren en vertalen in de omgevingsvisie en waar zijn we aanvullend op deze ambities en keuzes nog nieuwsgierig naar? Welke mate van participatie past daarbij?

Vastgesteld

Het voorstel is zonder stemming aangenomen. Stemverklaring: G. Vennegoor (SP).

De raad stelt een uitvoeringskrediet beschikbaar voor de aanleg van de F35 door de Bankastraat. Het resultaat van de herinrichting van de Bankastraat is een volledig gereconstrueerde straat met het deeltraject F35 inclusief de kruising van de F35 met de Bankastraat van de westzijde naar de oostzijde ter hoogte van de Antillenstraat. De snelheid in de Bankastraat gaat van 50 naar 30km. De rijbaan wordt versmald om ruimte te geven aan de F35. Parkeerplaatsen worden ingepast tussen trottoir en rijbaan. Er worden nieuwe bomen geplant langs de Bankastraat en groepjes bestaande bomen zijn voor zover mogelijk ingepast in het ontwerp. Behalve het transportriool wordt de riolering vervangen en het hemelwater afgekoppeld van de gemengde riolering. Daarvoor wordt een blauwe aderstructuur gerealiseerd met uitlaatpunten op de Berflobeek zodat via een wadi het water vertraagd kan worden afgevoerd. Daardoor kan het hemelwater worden gebruikt als watervoorziening voor de bomen. De F35 gaat grotendeels door de hoofdgroenstructuur langs de Berflobeek. De raad stemt in met de ingreep in de hoofdgroenstructuur omdat met de nieuwe inrichting het groene karakter en de uitstraling van het gebied worden verbeterd. In totaal worden in de Bankastraat 62 bomen gekapt en 99 nieuwe bomen aangeplant. Bij de herinrichting komt er 995 m2 groene oppervlakte bij.

Vastgesteld

Het voorstel is zonder stemming aangenomen. H. Capelle (Hengelose Burgers) heeft via een stemverklaring kenbaar gemaakt dat hij geacht wordt te hebben tegengestemd.

De gemeenteraad wordt voorgesteld om geld beschikbaar te stellen voor de Energiecoöperatie Energie van Hengelo voor hun verdere ontwikkeling en andere activiteiten.

Vastgesteld

Stemmende leden: 34. Stemverhouding: met 31 stemmen voor en 3 stemmen tegen (LokaalHengelo en PVV) vastgesteld. Stemverklaring: S. Janssen (VVD) en G. Dedecker (LokaalHengelo).

Verworpen

Stemmende leden: 34. Stemverhouding: met 32 stemmen tegen en 2 stemmen voor (Hengelose Burgers en Forum voor Democratie) verworpen.

Op 9 maart 2022 heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit vastgesteld waarmee is aangegeven dat de vestiging van flitsbezorgdiensten verboden is. Dit is gedaan omdat de huidige bestemmingsplannen ruimte bieden voor de vestiging van flitsbezorgdiensten zonder een nadere afweging. Het ontwerpbestemmingsplan Parapluplan Flitsbezorgdiensten en darkstores zorgt voor een regeling waardoor een darkstore met een flitsbezorgdienst mogelijk wordt wanneer dit de belangen van de omgeving niet schaadt. Het ontwerpbestemmingsplan heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn geen zienswijzen ingediend. Het plan kan daarom ter vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad. Wel wordt daarbij het bestemmingsplan ambtshalve gewijzigd vastgesteld, omdat op basis van een handreiking van een landelijk adviesbureau het gewenst is de reikwijdte iets te verbreden zodat de regeling ook aansluit bij recente ontwikkelingen rondom darkstores die zich ontwikkelen tot city-hubs.

Vastgesteld

Het voorstel is zonder stemming aangenomen.


Videoverslag Gemeenteraad 21-06-2023