Politieke Markt B op 16-1-2019

Locatie MFA Berflo Es, Apolloplein 1
Datum/tijd 16 jan 2019 19:30 - 22:30
Bestuursorgaan Politieke Markt B

Het bestemmingsplan Vooroorlogse wijken uit 2005 wordt geactualiseerd. Het plangebied Vooroorlogse wijken ligt als een schil rond de binnenstad. Van het eerste deel, het deel ten westen van de Uitslagsweg is het bestemmingsplan in 2017 vastgesteld. Het tweede deel, ten oosten van de Uitslagsweg, heeft het ontwerp bestemmingsplan gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn binnen de termijn 4 zienswijzen ingediend. In de "Nota zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Vooroorlogse Wijken 2016 (deel 2)", die als bijlage in het bestemmingplan Vooroorlogse Wijken 2016 (deel 2) is opgenomen, is de inhoud van de zienswijzen samengevat en beantwoord. Naar aanleiding van een ingediende zienswijze wordt voorgesteld het ontwerp bestemmingsplan Vooroorlogse Wijken 2016 (deel 2) op één punt te wijzigen. Tevens worden ambtshalve enkele wijzigingen voorgesteld. Alle wijzigingen zijn opgenomen in de “Staat van wijzigingen bestemmingsplan Vooroorlogse Wijken 2016 (deel 2)”. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan Vooroorlogse Wijken 2016 (deel 2) gewijzigd vast te stellen. Een exploitatieplan hoeft voor dit actualisatieplan niet te worden vastgesteld.

Behandeld, agenderen hamerstuk Raad

Voorzitter; Hugo Koetsveld, Griffier: Anke Haarhuis Sprekers namens de fracties; Edith van der Brugh (Pro Hengelo), Bastiaan van het Reve (VVD), Gerard Vennegoor (SP), Ron Wesseling (CDA), Rik Oude Munnink (D66), Han Daals (BurgerBelangen), Roel Jaarsma (LokaalHengelo), Collin Kok (GroenLinks), Imdat Yikilmaz (PvdA), Christian Benerink (PVV). Wethouder Gerard Gerrits is aanwezig namens het college en wordt ambtelijk ondersteund door mevr. Bouwhuis (juridisch beleidsmedewerker ruimtelijke ordening gemeente Hengelo). Insprekers; dhr. Scherphof en dhr. Sombekke

Op 1 januari 2021 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Deze nieuwe wet over de leefomgeving vraagt van de gemeente een andere manier van denken en werken. Op 16 mei 2018 heeft de gemeenteraad in een workshop Raad-in-beraad verkend wat de Omgevingswet voor de gemeenteraad betekent. Omdat de gemeente Hengelo in januari start met de uitvoering van het programma Omgevingswet, is met het presidium afgesproken om dit onderwerp te agenderen in de politieke markt op 16 januari 2019. In deze bijeenkomst staan we stil bij de hoofdlijnen van de Omgevingswet (de juridische wijzigingen, het anders werken en de digitaliseringsopgave) en de manier waarop wij de Omgevingswet in Hengelo implementeren. Dit onder leiding van Pascale Georgopoulou die zich in opdracht van het Programma Invoering Omgevingswet van de VNG sterk maakt voor de positie van raadsleden.

Ter beeldvorming besproken

Voorzitter Wiert Wiertsema; Griffier Anke Haarhuis Aanwezig namens de fracties: Corinne Oostrom, Edith van der Brugh, Herbert Capelle en Anoesjka Kemperink (allen namens Pro Hengelo), Bastiaan van het Reve en Jos Rikkerink (namens de VVD), Hugo Koetsveld en Gerard Vennegoor (beiden namens de SP), Ron Wesseling en Vincent Kamp (beiden namens CDA), Ilhan Cetinkaya (D66), Han Daals (BurgerBelangen), Roel Jaarsma (LokaalHengelo), Jan Evers (GroenLinks), Imdat Yikilmaz (PvdA), Christian Benerink (PVV) en Herman Groeneveld (ChristenUnie). Wethouder Gerard Gerrits is aanwezig namens het college. Annemieke van Es (programmamanager Omgevingswet Gemeente Hengelo) en Pascale Georgopoulou (betrokken bij het programma Invoeren Omgevingswet van de VNG) hebben beiden een presentatie gegeven.